Od:
Do:

Na blagdan svete Lucije biskup Mrzljak predvodio misno slavlje za slijepe i slabovidne osobe

Na blagdan svete Lucije biskup Mrzljak predvodio misno slavlje za slijepe i slabovidne osobeVARAŽDIN, 13. 12. 2018.
Misno slavlje za slijepe i slabovidne osobe predvodio je na blagdan svete Lucije, u četvrtak 13. prosinca, u katedrali Uznesenja BDM varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Prije samog euharistijskog slavlja bio je prigodni nagovor nakon kojeg su vjernici mogli pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Svetu misu je biskup Mrzljak suslavio u zajedništvu s vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, te vlč. Markom Domiterom, tajnikom.

U uvodu misnog slavlja biskup je podsjetio na smisao adventa i duhovnu pripremu za proslavu Božića. Spomenuo je dakako biskup svetu Luciju, djevicu i mučenicu iz prvih kršćanskih vremena, zaštitnicu slijepih i slabovidnih osoba.

- Kada govorimo o svjetlu, svjetlo nije samo ono što vidimo očima, nego i svjetlo vjere. Svjetlo koje može zasjati u dubini duše svakoga čovjeka. U tom svjetlu promatramo sve što nam Bog objavljuje, sve tajne naše vjere, a u tom svjetlu možemo doživjeti onaj najvažniji susret s Isusom u euharistiji - kazao je biskup Mrzljak na početku mise.

U propovijedi je mons. Mrzljak naglasio kako je prava priprava za svetkovinu Božića slušanje Božje riječi, ali tako da ona prodrije u naša srce. Kao primjere osoba koje nam u tome mogu pomoći, biskup je spomenuo Isusovu majku Mariju, starozavjetnog proroka Izaiju te svetog Ivana Krstitelja.

- U prvom redu tu je Marija, ona koja je trebala roditi Isusa i koja je spremno rekla ‘evo službenice Gospodnje’. Ona nije mogla znati što je čeka, ali je vjerovala da je Bog s njome. Marija je hrabro prihvatila Božju volju. No, njezin život je bio težak. Već na početku, kod rođenja u Betlehemu, te kod bijega pred Herodom u Egipat, kao i u posljednjim godinama Isusovog života koje su bile itekakav križ pogotovo kada je gledala svog sina na križu raspetoga. To je bilo Marijino došašće. Ona nije znala što će se dogoditi u njezinom životu, ali hrabro se odazvala. Osim Marije, još dva biblijska lika promatramo u došašću. Izaija je ohrabrivao narod u trenucima kada su zaboravili na svog Boga, Onoga koji ih je izveo iz egipatskog ropstva. Izaija je ponavljao narodu kako će Bog izvršiti svoje obećanje, ali da treba biti strpljiv. U proročkim viđenjima navijestio je Onoga koji će doći i osloboditi svoj narod. Ne od zemaljskog ropstva, nego od ropstva grijeha i zla. Zato su riječi proroka Izaije u došašću one prave riječi. Drugi svjedok došašća je sveti Ivan Krstitelj. Znamo kako je na rijeci Jordan pozivao na obraćenje kao uvjet prepoznavanja dolaska Isusa. Potrebno se obratiti, ostaviti ljudska razmišljanja i prionuti uz ono što je Božje. Potrebno je osloboditi se zla i grijeha. Zato Krstitelj poziva na obraćanje. Njegovo krštenje u Jordanu je predznak onoga krštenja kojeg smo i mi primili, krštenja za oproštenje grijeha. Iako Isusu nije bilo potrebno krštenje, želi biti solidaran s nama - poručio je varaždinski biskup.

Biskup Mrzljak je u homiliji kazao i kako Isusov dolazak u naš svijet može prepoznati samo čovjek čista srca i duše.

- Mnogi su bili svjedoci tih događaja u Betlehemu, ali nisu prepoznali da je to onaj koji dolazi kao obećani Mesija. Čak ni kasnije nisu prepoznali odraslog Isusa kao Mesiju koga Bog šalje. Nisu ga prepoznali jer su bili zatvorenoga srca. Nisu imali oči vjere koje, na temelju onoga što je Isus činio, prepoznaju u njemu Onoga koji treba doći. Da bi čovjek vidio i prepoznao značenje Božje riječi, mora otvoriti oči vjere. Tu nam pomažu Izaija i sveti Ivan Krstitelj. Krstitelj je živio na prijelazu iz Staroga u Novi zavjet, i upravo nas on poziva da prepoznamo tu novost koja dolazi. Kada se pripremamo za slavlje Božića, važno je prepoznati Onoga koji i danas dolazi. A Isus dolazi na različite načine. Utjelovljuje se u ljudima, posebno onima koji su u raznim potrebama. Kao i u Isusovo vrijeme, tako i u ovo današnje, bit će onih koji će to prepoznati, ali bit će i onih koji će vidjeti da se nešto izvana događa, ali će usred briga i poslova zanemariti i neće prepoznati Isusov dolazak u naš svijet. Možda će prevelika buka i svjetlo izvana zatamniti pravo svjetlo koje treba otvoriti u dubini duše, svjetlo koje je svima dano da bismo promatrali veliko otajstvo koje je zasjalo u Betlehemu - poručio je biskup okupljenima u euharistiji.

Nakon svete mise druženje je uz zajednički ručak nastavljeno u Svećeničkom domu.
 
Goran Damjanić