Od:
Do:

U katedrali slavljena sveta misa zahvalnica “Te Deum” povodom završetka školske i akademske godine

U katedrali slavljena sveta misa zahvalnica “Te Deum” povodom završetka školske i akademske godineVARAŽDIN, 14. 6. 2018.
U nedjelju 18. lipnja u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM slavljena je sveta misa zahvalnica “Te Deum” povodom završetka školske i akademske 2017./18. godine.

Sveta misa bila je ujedno i središnji događaj tzv. Ultreje, godišnjeg okupljanja i obnove članova Kursilja Varaždinske biskupije koja je tijekom poslijepodneva istoga dana održana u Varaždinu pod motom “… da mognete radosno klicati”.

Euharistijsko slavlje je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u zajedništvu s preč. Stjepanom Najmanom, duhovnikom i ravnateljem Kursilja Varaždinske biskupije, zatim vlč. Tihomirom Kosecom, predstojnikom Ureda za pastoral mladih, vlč. Nikolom Tomaševićem, biskupovim tajnikom i vlč. Markom Domiterom koji je dan ranije svečano primio sakrament svetoga reda.

Na ovo euharistijsko slavlje, koje je svojom pjesmom uveličao Zbor mladih varaždinske biskupije, okupio se velik broj đaka, studenata i prosvjetnih djelatnika.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Mrzljak je podsjetio kako Bogu želimo zahvaliti za proteklu školsku i akademsku godinu. Želimo zahvaliti za svaki dan u tjednu kroz cijelu godinu kada smo nastojali činiti nešto dobro na onom području na kojem smo pozvani, poručio je mons. Mrzljak.

Svoju homiliju sabranim vjernicima u katedrali biskup je povezao s - nogometom. Kazao je kako su ovih dana oči čitavog svijeta uprte u Rusiju, ali je fokus umjesto na nogomet stavljen na reklame, vrlo često agresivne, kazao je varaždinski biskup. Stoga je usporedio moderne reklame s jednom posebnom ‘reklamom’ od prije 2000 i nešto godina.

- Reklamira se sve, od hrane, posebno pića, odjeće, lijekova, svega u čemu bi čovjek mogao pronaći nešto za sebe. Te agresivne reklame nude čovjeku prigodu da upravo u tom trenutku nešto naruči ili kupi. Dakako da takve reklame sigurno imaju i uspjeha. Živimo u takvom svijetu gdje trebamo dobiti nešto sada i odmah, jer to je stil života. Isus nam neće zamjeriti ako usporedimo reklame našeg vremena s Njegovim reklamiranjem Kraljevstva Božjeg. Zato je i došao na Zemlju, da bi navijestio svoje Kraljevstvo i pozvao nas u njega. Međutim, kod Isusa nema popusta, nema ‘odmah i sada’, već je potrebno posaditi sjeme kojem treba da izraste. To sjeme pada u čovjeka, u njegov razum i pamet, u njegovu dušu i srce, i ima zakon rasta. Tek nakon određenog vremena mogu se vidjeti plodovi. To je Božje Kraljevstvo. No, mukotrpan je posao rasti u kršćanskom životu. Ali on sigurno donosi plod. Čuli smo proroka Ezekijela koji u Starom zavjetu govori o tome kako će se s libanonskog cedra otkinuti mala grančica, posaditi u zemlju i iz nje će izrasti veliko stablo. To stablo libanonskog cedra raste stoljećima, ali svaki kršćanin potreban je rada i sijanja sjemena u samome sebi. Dakako, i mi kao Crkva, zajednica onih kojima je Isus povjerio sjeme, moramo biti svjesni kako treba proći ta tzv. zakonitost rasta. Kod bilo kojeg sjemena u prirodi zna se kada se sije, kada raste i kada će donijeti plod. Tako je i s Božjim Kraljevstvom. Kada Bogu zahvaljujemo na protekloj školskoj godini, svjesni smo i kako je i naše obrazovanje svojevrstan proces. Potrebno je ići postepeno i napredovati. Bogu zahvaljujemo na darovima koje nam je dao da možemo puno toga spoznati i pitati se koliko tim znanjima i spoznajama doprinosimo rastu Božjeg Kraljevstva u nama samima, ali i u svijetu u kojem živimo. To je zadaća nas kršćana. Bilo da smo dobili pet talenata, tri, dva ili jedan, važno je da ih iskoristimo. Čak i ako smo od Boga dobili jedan talenat, ne smijemo ga zakopati u zemlju, već ga iskoristiti u onoj mjeri u kojoj nam je to moguće. Postoje među nama tzv. geniji, ljudi koji mogu daleko više naučiti, shvatiti ili razumjeti od običnih ljudi. No, od takvih će se sigurno i više tražiti, odnosno da ulože svoje talente, ne samo u svoje obrazovanje, već i da bi se među ljudima širila dobrota. Božje Kraljevstvo je upravo to, Kraljevstvo dobrote, istine, pravde, ljubavi, mira, … Želimo da Božje Kraljevstvo zaista zavlada, da se prepozna u našem životu i radu - poručio je biskup Mrzljak u propovijedi tijekom euharistijskog slavlja “Te Deum”.

Na kraju svete mise vjernicima se obratio vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih, koji je zahvalio biskupu Mrzljaku na predvođenju misnog slavlja, kao i članovima akademske zajednice na svjedočanstvu vjere i zajedničkom slavljenju euharistije. Prije završnog blagoslova, biskup Mrzljak se zahvalio vlč. Tihomiru za sve što radi tijekom godine, posebice u pastoralu mladih.
 
Goran Damjanić