Od:
Do:

Članovi varaždinske Franjevačke mladeži u crkvi sv. Ivana Krstitelja dali i obnovili svoja obećanja

Članovi varaždinske Franjevačke mladeži u crkvi sv. Ivana Krstitelja dali i obnovili svoja obećanjaVARAŽDIN, 22. 9. 2019.
Pod geslom: „Uvijek idite, uvijek! Trebamo biti loze povezane s trsom. On je trs!“ (Sv. Leopold Bogdan Mandić)  u nedjelju 22. rujna u Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Ivana Krstitelja bilo je veoma svečano jer su članovi Franjevačke mladeži, neki po prvi puta dali, a drugi obnovili svoja obećanja.

Nisu bili sami, pridružili su im se Framaši iz drugih bratstava iz Čakovca, Koprivnice,  Bjelovara, Virovitice, Klanjca, zagrebačkog Kaptola, Majke Božje Lurdske Sv. Leopolda Mandića. Tu su bili i roditelji, braća, sestre , rodbina, prijatelji, kao i starija braća i sestre iz Franjevačkog svjetovnog reda, kao i vjernici koji inače dolaze na večernju svetu misu kod varaždinskih franjevaca.

Crkva je bila lijepo ispunjena, a pjevali su Framaši uz pojačanje prijatelja i glazbenika. Na početku je sve pozdravio gvardijan samostana fra Ivan Miklenić. Pozdravio je Framaše i članove njihovih obitelji i goste koji su ih došli podržati molitvom, pjesmom i svojom prisutnošću. Tu su i nacionalni duhovni asistenti iz Zagreba, fra Filip  Đurđević, franjevac s  Kaptola i fra Miljenko Vrabec od Kapucina. Podršku je dao i vlč. Tihomir Kosec , povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, zatim duhovni asistent fra Ivan Crnković iz Čakovca i naš domaći don Vjeko Božo Jarak. Misno je slavlje predvodio fra Marin Grbešić , magister franjevačkih postulanata u Samoboru i duhovni asistent FRAME. Bili su ondje i naši bogoslovi, neki od njih i bivši Framaši. Za ovo slavlje Framaši su imali duhovnu obnovu u Hrvatskoj Kostajnici koju je vodio fra Leopold Palić. Framaši su čitali i pjevali psalam.

Fra Marin je u propovijedi naglasio kako Isus hvali nepravednog upravitelja ne zbog nepoštenja nego zbog snalažljivosti.

- Imamo li mi mašte i dosjetljivosti za činiti dobro? Imamo li domišljatosti kako živjeti Evanđelje i stići do neba?  Mi smo upravitelji Božjih darova - kazao je fra Marin te spomenuo bivšeg generala Družbe Isusove kako je rekao Isusovcima: "Mi trebamo danas živjeti Isusovačko pravilo s puno fantazije"!

- Uključiti maštu, domišljati kako živjeti Franjevačko pravilo, tj. živjeti Evanđelje u obitelji, na poslu, u školi, na fakultetu..  Što učiniti da moje bratstvu Frame bude kvalitetnije? Služiti se stvarima, ali ne dopustiti da postanemo robovi stvari. Bog je naše najveće bogatstvo. Bogatimo se u Bogu - zaključio je propovjednik.

Nakon propovijedi slijedio je obred obećanja Franjevačke mladeži da će kroz godinu dana živjeti po Evanđelju u bratstvu. Nakon zahvale koju je svim prisutnima izrekao mjesni duhovni asistent fra Dražen, i sam nekada član ovoga bratstva, čestitao je i svima poželio da nam zagovor sv. Franje pomogne da budemo skromni i ponizni, spremni u poslušnosti izvršiti u životu što nam Bog po svojoj riječi govori, kako bi u obitelji i društvu dali svjedočanstvo evanđeoskog života i onima koji još traže smisao i istinu vlastitog života.

Nakon misnog slavlja Framaši su priredili igrokaz o trsu, lozi i berbi grožđa protkan citatima Svetog Pisma. Nakon čestitanja slavlje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici uz pjesmu, čašćenje  i druženje.
 
Frama Varaždin
Fotografije: Tomislav Turkalj