Od:
Do:

U Varaždinu preminuo franjevac Ivan Damiš

U Varaždinu preminuo franjevac Ivan Damiš

VARAŽDIN – ČAKOVEC, 29. 11. 2013. 

U utorak 26. studenoga u Varaždinu, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo je u 61. godini života, 44. godini redovništva i 34. godini svećeništva fra Ivan Damiš, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Sprovodne obrede i misu zadušnicu u petak 29. studenoga u Čakovcu predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak.

O pokojniku su govorili fra Matija Koren, župnik iz Mačkovca vlč. Josip Blažon, u ime Katoličkog bogoslovnoga fakulteta fra Mario Cifrak i provincijalni ministar fra Željko Železnjak. Na sprovodu je bilo oko 60 svećenika, mnoštvo redovnika i redovnica, vjernika iz Mačkovca, Čakovca, Varaždina i Zagreba.

Fra Ivan Damiš rodio se 8. svibnja 1953. godine u Mačkovcu pokraj Čakovca od roditelja Mije i Margarete r. Grahovac, kao mlađi sin u obitelji. Uz školske obveze i pomoć u obitelji fra Ivan se vrlo brzo vezao uz čakovečke franjevce koji su u Mačkovec dolazili kao vjeroučitelji i po svećeničkoj službi. U Red Manje braće fra Ivan je ušao 25. kolovoza 1970. godine. Prve zavjete položio je 12. kolovoza 1971., a svečane zavjete 4. listopada 1978. godine. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj katedrali 29. lipnja 1980. godine. Iste je godine diplomirao, a 1982. magistrirao na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Doktorirao je 1988. godine na Papinskom sveučilištu Urbanijani u Rimu. Vrativši se iz Rima, u Zagrebu ga je Vijeće Katehetskog instituta 22. listopada 1988. godine izabralo, a kardinal Franjo Kuharić ga je i potvrdio stalnim nastavnikom Katehetskog instituta pri KBF-u gdje predaje do 2005. godine.

Djelovao je i kao odgojitelj: prefekt sjemeništa i magister postulanata, a vršio je i provincijske službe kao provincijski arhivar, promicatelj pastorala zvanja i provincijski knjižničar. Pastoralno je djelovao kao kapelan, vjeroučitelj, voditelj ministranata, dušobrižnik bolesnika, ispovjednik, asistent FSR-a, vjeroučitelj u srednjoj školi, duhovnik časnih sestara. Svoju svećeničku službu vršio je u raznim mjestima po Provinciji, a posljednja mu je služba bila u Varaždinu.