Od:
Do:

Sveti Franjo Asiški svečano proslavljen euharistijskim slavljem kod varaždinskih franjevaca

Sveti Franjo Asiški svečano proslavljen euharistijskim slavljem kod varaždinskih franjevacaVARAŽDIN 4. 10. 2018.
U četvrtak 4. listopada proslavljen je blagdan svetog Franje Asiškog. Tako su i varaždinski franjevci svečano proslavili utemeljitelja svoga reda, znanog i kao Siromašak iz Asiza.

Svečano euharistijsko slavlje u varaždinskoj crkvi svetog Ivana Krstitelja tim je povodom predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u zajedništvu s više svećenika i redovnika Varaždinske biskupije.

Prije početka misnog slavlja gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu fra Ivan Miklenić je pozdravio sve okupljene u samostanskoj crkvi.

- Slaveći ovu svetkovinu zahvaljujemo Bogu za siromašnog i malenog Franju koji je na krštenju dobio ime Ivan, po svetom Ivanu Krstitelju,poručio je fra Ivan.

U uvodu svete mise biskup Mrzljak je braći franjevcima čestitao blagdan utemeljitelja franjevačkog reda i velikog Božjeg ugodnika koji je, poručio je biskup, utjecao na život Crkve, ne samo u svojem, već u svakom vremenu, pa tako i danas.

- U svojoj jednostavnosti življenja evanđelja vjerujem kako je svima posebno drag svetac, rekao je biskup Mrzljak.

Svoju homiliju u ispunjenoj crkvi svetog Ivana Krstitelja varaždinski je biskup započeo govoreći o reformi školstva i tzv. školi za život, koja se u javnosti često spominje.

- Sa školom za život se potpuno slažemo, no pitamo se što je život. Je li to samo zemaljski život? Dakako da je vjeronauk uvijek dežurno pitanje onih kojima on smeta. Stari Rimljani su rekli kako je povijest učiteljica života. Želimo li pravi život, ne možemo bez povijesti, posebno kada mi kršćani govorimo o povijesti. Ne samo o podacima, o nekim događajima i ratovima, već želimo znati što se događalo u povijesti da bi mi živjeli danas. Glavni događaj povijesti za nas je utjelovljenje Božje riječi, kada je sam Bog postao jedan od nas. U povijesti Crkve pronalazimo mnoge događaje i ljude koji su utjecali na život svog vremena, ali koji utječu i na život sadašnjeg vremena. Jedna od takvih osoba koja je utjecala na povijest Crkve i svijeta svakako je i sveti Franjo Asiški. Njegova veličina bila je u malenosti. Često je taj paradoks prisutan u kršćanstvu, da oni koji su maleni postanu veliki. Franjo je bio iz bogate obitelji i kada je proživio mladost u izobilju vidio je da u tome nije punina života. Ostavio je bogatstvo i postao siromašan. Mnogi bi danas rekli kako je bio lud. Ali on je pronalazio vrijednosti koje se ne nalaze u bogatstvu i razuzdanom životu. To je poruka i za naše vrijeme, jer upravo u tom primjeru valja naći školu za život. Sveti Franjo je odlučio promijeniti Crkvu, ali iznutra, ne raspustiti ili se razići, već biti zajedno. U današnjem vremenu, kada gledamo razne neprilike u Crkvi i vidimo kako su mnogi činili stvari nedostojne svećenika ili biskupa, možemo na drugi način mijenjati Crkvu, bez obzira kroz kakve teškoće ona prolazila. To je činio i sveti Franjo, ali poštivajući autoritet pape, a papa je u Franji prepoznao obnovitelja Crkve. Božja riječ je nama upravljena danas, a kršćani smo po tome koliko Božja riječ u nama živi. Tako povijest postaje sadašnjost i učiteljica života, a škola može biti za život - kazao je u propovijedi mons. Josip Mrzljak.

Fra Ivan se na kraju euharistijskog slavlja zahvalio svima koji rado i revno dolaze u franjevačku crkvu, braći u samostanu, svim donatorima te onima koji pomažu u crkvi i samostanu.

Spomenimo svakako kako je proslavi svetkovine svetog Franje prethodila trodnevna duhovna priprava uz listopadske pobožnosti i večernju svetu misu. Također, u srijedu 3. listopada,  u predvečerje svetkovine slavio se i obred Preminuća sv. Franje.
 
Goran Damjanić