Od:
Do:

Svoj zlatni jubilej, 50 godina svećeništva, u Varaždinu je proslavio fra Trpimir Leko

Svoj zlatni jubilej, 50 godina svećeništva, u Varaždinu je proslavio fra Trpimir LekoVARAŽDIN, 16. 2018.
Svoju zlatnu misu, odnosno 50 godina svećeništva, proslavio je, u ponedjeljak 16. srpnja u Varaždinu, fra Trpimir Leko.

Uz fra Trpimira, na blagdan Gospe Karmelske, slavio je i gvardijan samostana u Varaždinu fra Ivan Miklenić i to svoj srebrni jubilej, 25. obljetnicu svećeništva, kao i  fra Branimir Kosec koji je proslavio 55 godina svoga svećeničkog služenja.

Na ovom slavlju je koncelebrirao i provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak. Zatim, kanonik stolnog kaptola Varaždinske biskupije preč. Josip Koprek kao i braća  franjevci iz Provincije te svećenici Istočnovaraždinskog dekanata.

Prigodnu homiliju uputio ja fra Gordan Propadalo koji je najprije podsjetio na blagdan Gospe Karmelske, a onda rekao i kako vjeruje da se Gospa raduje te i ona u ovom zajedništvu slavi ove svećeničke jubileje, jer je to slavlje braće njenog ljubljenog Sina Isusa Krista, a to znači slavlje njezinih sinova.

- Uistinu, kad su ovi slavljenici primali sveti red svećeništva, dok je biskup na njih položio svoje ruke ništa ne govoreći,  sam Isus je govorio nad njima “Ti postaješ moj… moje srce nad tobom bdije… od sada ti si moj prijatelj…tebi povjeravam sve što imam… tebip ovjeravam samoga sebe… ti postaješ moj drugi ja… o sada ja s tobom sve dijelim i misli, i osjećaje, i djelovanje…” – istaknuo je fra Gordan.

Nadalje je ukratko podsjetio i na životni tijek zlatomisnika, od rođenja u Broćancu u BiH, preko preseljenja u Ilok, stupanja u Franjevačku gimnaziju i sjemenište u Zagrebu, zatim novicijat, služenje vojnog roka, studij filozofije pa teologije u Zagrebu i Italiji, pa sve do ređenja također u Italiji 1968. godine. Mladu misu fra Trpimir je proslavio iste godinu u svom Iloku 14. srpnja. U Franjevačkoj provinciji sv. Ćirila  Metoda proživio je 50 godina svog plodnog svećeničkog rada.

- Još uvijek i pastoralno radi, koliko mu sile dopuštaju, ali ne može biti da nešto ne radi. Već odavno se odao prevođenju s talijanskog vrijednih knjiga duhovnog sadržaja. S jednom od njegovih prevedenih knjiga i osobno sam se obilno služio, pa mu i ovom prigodom zahvaljujem – poručio je fra Gordan.

Podsjetio je i kako je fra Trpimir, osim na duhovnom polju, bio posebno zauzet i na području mehaničarsko-građevinskg rada. Svoj talent koristio je u obnovi i gradnji crkvenih objekata.

- Tako je na trsatkom samostan učinio mnogo i obnova, i novina, dok je u Varaždinu, između ostalog, iz temelja sagradio pastoralni centar za razne duhovne susrete, a izvanredno je poslužio za critasovu ljekarnu koja je kroz 21 godinu djelovanja posluživala lijekove tisućama potrebnika, napose prognanika u Domovinskom ratu. Veliki doprinos fra Trpimir je dao i u izgradnji crkve Sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, možda više nego u svim drugim mjestima zajedno, naglasio je fra Gordan te dodao kako, govoreći o zalaganju fra Trpimira na održavanju crkvenih objekata, nikako se ne smije smetnuti iz vida njegovo pastoralno djelovanje u čemu se očituje bit njegova svećeničkog poslanja.

No, nema ga ni danas ništa manje, poručuje fra Gordan. I kako naše psihofizičke sile jenjavaju, čovjeka to više pritišću razne nelagode i fizičke ograničenosti, jednom riječju: trpljenje. Stoga se fra Gordan prisjetio i riječi sv. Ivana Pavla II “Trpljenje koje se strpljivo nosi i sjedinjuje s Isusovim trpljenjem, pred Bogom je zaslužnije nego naše propovijedanje

- Eto, dragi Trpimire, zapažamo mi kako se ti strpljivo nosiš sa svim teškoćama i izazovima. Hvala ti i na tome… Težio je fra Trpimir da mu život bude prožet ljubavlju prema Gospodinu i prema bližnjemu, kako je to istaknuo na svojoj mladomisničkoj spomen-sličici. Ovo slavlje samo po sebi je znak trajne ljubavi s kojom je dobri Bog bdio nad našim jubilarcem, nad njegovim životom i radom. Stoga je ovo slavlje obilježeno osnovnim raspoloženjem sadržanim u jednoj riječi – hvala. Hvala Bogu na svemu, ionako je sve Njegov dar. Neka dobri Bog i dalje bdije i prati svojom ljubavlju našeg zlatomisnika i njegove suslavitelje Ivana i Branimira – zaključio je fra Gordan.

Na kraju svečanog misnog slavlja, preč. Josip Koprek pročitao je pismo koje je zlatomisniku uputio Varaždinski biskup Josip Mrzljak, nakon čega su prigodne riječi čestitke i zahvale uputili i provincijal Vrdoljak te fra Marko Malović, bivši varaždinski gvardijan.

Spomenimo i to kako se Majka Božja Karmelska, takozvano Škapularevo, i inače svečano slavi kod varaždinskih franjevaca u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Tako je istoga dana u poslijepodnevnim satima bio i susret obučenih u škapular te molitva za obitelj, kao priprava za ovogodišnji Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna.

Podsjetimo i kako će vanjska proslava Škapulareva kod varaždinskih franjevaca biti u nedjelju 22. srpnja 2018. godine kada će svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Proslavi će prethoditi i trodnevna duhovna priprava. Više o tome pročitajte na poveznici.
 
Fotografije: Foto Ivica