Od:
Do:

U Pavlinskom samostanu u Lepoglavi svečano otvorena izložba "Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije"

U Pavlinskom samostanu u Lepoglavi svečano otvorena izložba "Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije"LEPOGLAVA, 13. 7. 2018.
U Pavlinskom samostanu u Lepoglavi u petak 13. srpnja svečano je otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”. Organizator izložbe je Varaždinska biskupija, a podsjetimo, radi se o izložbi osmišljenoj, pripremljenoj i postavljenoj uz prošlogodišnje slavlje 20. obljetnice Varaždinske biskupije koja je tijekom listopada prošle godine bila postavljena u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu.

Nakon Varaždina, izložba o povijesti, ali i sadašnjosti, Varaždinske biskupije zimus je oplemenila Muzej Međimurja u Čakovcu, zatim u svibnju i lipnju Muzej grada Koprivnice, dok je lepoglavski samostan posljednja stanica ove putujuće tematske izložbe.

U sklopu izložbe su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Predstavljena su i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje popraćene glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca, nadaleko poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša, ujedno i voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Najbliže rečeno, na izložbi su predstavljeni svi čimbenici koji svojim zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga, nastojeći ostaviti male tragove dobrote.

Biskup Marko udario dobre temelje

Na otvorenju izložbe bili su gosti iz društvenog, političkog, vjerskog i kulturnog života ivanečkog, lepoglavskog i zagorskog kraja, ali i čitave Varaždinske biskupije, a posebno su pozdravljeni redovnici iz Olimja iz susjedne Slovenije. Izložbu je otvorio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Izrazio je zahvalnost i radost što je domaćin izložbe Pavlinski samostan, a naglasio je i važnost prvog varaždinskog biskupa.

- Biskup Marko je bio prvi i dao je temelje Varaždinskoj biskupiji, mi nastavljamo njegov posao, ponajprije gradeći živu Crkvu, a to smo svi mi. Dakako da Crkva ostavlja i svoje tragove, pa se nadam da će se nakon nas također moći pronaći tragovi dobrote. Često se ti tragovi dobrote ne vide odmah, ali dobro se samo po sebi vidi. Kao što bismo u ovom samostanu u kojem se nalazimo mogli govoriti o tragovima kulture, dobrote i kršćanstva, tako i jedna mlada biskupija ostavlja tragove, ne samo crkvene već i na društvenom, kulturnom i drugom području - poručio je, između ostaloga, varaždinski biskup.

“Neka se Bog proslavi u našim djelima”

Uime domaćina prisutnima se obratio mons. Andrija Kišiček, župnik Župe Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi.

- Ova izložba je veoma pomno složena, a izložbeni primjerci podsjećaju nas na sve što se u Biskupiji događalo zadnjih 20 godina. Upravo taj trag dobrote, kao što kaže i naziv izložbe, je zaživio i u nama onda kada je ustanovljena Varaždinska biskupija. Vjerujem da ono što je započeto, će biti i nastavljeno, te da će se Bog proslavljati u našim djelima da u srcima još više živimo svoju vjeru. Radujem se ovoj izložbi - rekao je mons. Kišiček.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić osvrnuo se također na naziv izložbe, dodavši da dobrota cijelo vrijeme mora biti s nama i među nama.

- Sve što radimo mora ostaviti neki trag. Lepoglava i ovaj prostor, također su ostavili svoj trag. Ne samo na lokalnoj, već i na svjetskoj razini. Grad Lepoglava ima oznaku grada kulture i veoma bogate kulturno-povijesne baštine te je na UNESCO-voj listi. Prostor ovog samostana zaslužuje životnost i zajedništvo. Ne sumnjam u to da ćemo voljom Varaždinske biskupije, zalaganjem Grada Lepoglave, a vjerujem i Ministarstva kulture, ovdje imati Centar Pavlina - poručio je gradonačelnik Škvarić.

Izloženi važni i vrijedni dokumenti

Uime organizacijskog odbora izložbe govorila je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice. Spomenula je nekoliko povijesnih crtica o ustanovljenju i djelovanju Varaždinske biskupije, te podatke o tome što se može vidjeti na izložbi.

- Ovom izložbom željeli smo zaokružiti 20-godišnji rad i djelovanje Biskupije, predstaviti sve čimbenike koji svojim radom i zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga. Taj put podijeljen po različitim djelatnostima koje su nastale i razvijale se kroz 20 godina prikazan je fotografijama i tekstom koje možete vidjeti na plakatima. Izloženi su i originalni službeni dokumenti ustanovljenja Biskupije te imenovanje njezinih biskupa, kao i predmeti nastali u povodu tog važnog događaja za vjernike sjeverozapadne Hrvatske. Možete vidjeti i mali izvor blaga koji je u posjedu naše biskupije, od starih knjiga preko novih izdanja, sve do liturgijskog suđa i ruha. Javnosti predstavljamo lik i djelo prvog varaždinskog biskupa, mons. Marka Culeja, s kojim smo krenuli u ovo 20-godišnje putovanje. Predstavljen je i naš sadašnji pastir, mons. Josip Mrzljak, s kojim nastavljamo taj put. S njime se dalje okrećemo budućnosti te tražimo poticaj za još bolji i zauzetiji rad u vinogradu Gospodnjem. Nadam se kako ćete uživati razgledavajući ovu izložbu, kao što smo i mi uživali prikupljajući i birajući predmete. Zahvaljujem svima koji su nam u tome pomogli; u Lepoglavi je s nama bio gospodin Mirko Varović kome se od srca zahvaljujem, a hvala i Skautima Varaždinske biskupije koji su nam pomagali u postavljanju izložbe. Na iskazanom povjerenju, pomoći i podršci veliko hvala mons. Kišičeku, gradonačelniku Škvariću i dogradonačelniku Hrvoju Kovaču - kazala je Irena Gotal.

Za glazbeno ozračje na otvorenju izložbe pobrinuli su se učenici Glazbene škole Varaždin Andreja Kundija (4. razred) i Petar Poljak (6. razred) koji su izveli dvije skladbe na glasoviru.

Nakon što je otvorio izložbu, mons. Josip Mrzljak je podijelio nekoliko zahvalnica. Za pomoć oko snimanja filma o Varaždinskoj biskupiji zahvalnicu su primile vjeroučiteljice Nataša Roginek i Silvija Čavlek te učenici Sara Kelemen, Simon Kušter i Robert Blum, dok su zahvalnice za pomoć oko postavljanja izložbe primili gradonačelnik Marijan Škvarić, župnik Andrija Kišiček, Mirko Varović i voditeljica svečanog otvorenja izložbe Stela Posavec.

Izložbu su već prve večeri razgledali brojni svećenici, redovnici te vjernici Varaždinske biskupije, a svi koji to žele mogu je besplatno razgledati do 20. kolovoza radnim danom od 10 do 12 te od 17 do 19 sati (potrebno je javiti se župniku, mons. Andriji Kišičeku, u župom dvoru).
 
Goran Damjanić