Od:
Do:

Predstavljena božićna marka i otvorena izložba “Lepoglavska baština na poštanskim markama”

Predstavljena božićna marka i otvorena izložba “Lepoglavska baština na poštanskim markama”LEPOGLAVA, 5. 12. 2017.
U sklopu obilježavanja Dana grada Lepoglave, Dana župe Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi te 20 godina od dobivanja statusa grada, u dvorani Blaženog kardinala Alojzija Stepinca u Župnom dvoru u Lepoglavi u utorak 5. prosinca javnosti je predstavljena prigodna poštanska marka “Božić 2017.”, a uz nju otvorena je i izložba “Lepoglavska baština na poštanskim markama”.

Motiv ovogodišnje tradicionalne božićne marke Hrvatske pošte je voštana figura Isusa iz crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, a koja se trenutno nalazi u Dijecezanskom muzeju Zagrebačke nadbiskupije. Autor marke je zagrebački dizajner Orsat Franković, a autor fotografije Nedjeljko Pintarić. Marka je izdana u suradnji sa Župom Lepoglava.

Posjetitelje su najprije pozdravili domaćini, mons. Andrija Kišiček, lepoglavski župnik i gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Lepoglava je mala, ali bogatstvom možemo stati uz bok mnogih većih gradova. Na nama je da budemo zahvalni onima koji su nam tu tradiciju ostavili, ali imamo obavezu prenositi je i dalje. Zahvaljujem Hrvatskoj pošti što imamo danas ovdje deset izloženih maraka koje prikazuju svu vrednotu našega grada. I želimo to podijeliti sa svima. Poštanska marka je jako mala, ali njezina snaga je ta da su one otišle u preko dva milijuna primjeraka u brojne domove, gdje se promovirala naša povijest i tradicija - rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Hrvatska pošta još od 1991. godine izdaje prigodnu božićnu marku, a ova lepoglavska je 27. po redu. Naklada božićne marke iz Lepoglave iznosi 700 000 primjeraka, a naklada samoljepljivih maraka u karnetima 200 000 primjeraka. Nešto više o ovogodišnjoj božićnoj marki rekla je dr. sc. Željka Čorak, znanstvena savjetnica-emerita u Institutu za povijest umjetnosti i predsjednica Povjerenstva za izdavanje poštanskih maraka.

- Republika Hrvatska je od svojih početaka izdala više od tisuću maraka i te marke su antologija važnih stvari iz povijesti, zemljopisa, prirode i svih važnih godišnjih događaja. No, najveće veselje dolazi krajem godine, kada se približava Božić i ništa nije ljepše od toga kada moramo razmišljati i odlučiti iz koje ćemo crkve, muzeja ili s kojeg oltara staviti nešto na tu malu sličicu. Hrvatske božićne marke nastoje prikazati božićnu baštinu cijele naše zemlje. Bilo ih je odasvud, iz velikih katedrala, ali i iz malih seoskih crkava. Kada se te marke slože jedna do druge, dobiva se specifična zbirka božićne baštine. Ovogodišnja marka je posebna po tome što obično božićni prizor prikazuje više likova, svetu obitelj, životinje, pastire, jaslice, jednu razigranu scenu. Međutim, ova božićna marka usredotočena je na lik malog djeteta Isusa. Mali voštani Isus na ovogodišnjoj marki potječe iz Lepoglave, no već prije II. svjetskog rata našao se u Dijecezanskom muzeju koji je između dva svjetska rata formirao prezaslužni kanonik Kamilo Dočkal. On je organizirao jako puno selidbe umjetnina iz cijele Hrvatske, stvorivši fantastičan muzej. Sve je umjetnine dokumentirao i najbrižljivije znanstveno obradio. Napravio je čudo od tog Dijecezanskog muzeja. “Malog Isusa”, porijeklom iz Lepoglave, prilikom papina dolaska u Zagreb izložili smo u Muzeju Mimara i gotovo nakon četvrt stoljeća sjetili smo se Lepoglave, njezinog blaga i ovog prekrasnog božićnog prizora. To malo dijete je izrađeno sa stanovitom djetinjom nježnošću koju su dale ruke časnih sestara uršulinki iz Varaždina koje su obogatile našu baštinu, ali i odgojile brojne male ruke kojima ova zemlja mnogo duguje - kazala je dr. sc. Željka Čorak.

Nakon predstavljanja poštanske marke “Božić 2017.”, izložbu “Lepoglavska baština na poštanskim markama” otvorio je varaždinski biskup  Josip Mrzljak. Otac biskup je podsjetio kako nas brojni umjetnici podsjećaju na to kako je to bilo u Betlehemu prije 2000 godina.

- To je veliko otajstvo naše vjere, ali Božić nije samo blagdan vjernika već civilizacijski događaj, dan koji se posebno slavi u cijelom kršćanskom svijetu, a i šire. Zaista se događa nešto posebno u svijetu za vrijeme božićnih blagdana. Zato mi je drago da ova božićna marka iz Lepoglave i upravo ta minijatura pokazuje kako bi još mnogo iz bogate povijesti lepoglavskog samostana trebalo izvući - kazao je biskup Mrzljak.

Za izložbu je, uz Hrvatsku poštu, najzaslužniji njezin autor, Josip Jelenečki iz Varaždinskog kluba kolekcionara.

- Proučavajući povijest Lepoglave, ona izgleda kao uspavana ljepotica koja se budi ili pak kao pronađena škrinja s blagom kojoj smo na vrhu pobrali što je bilo dohvatno, a što se još unutra nalazi ostaje pred nama da istražimo. Lepoglava je Dubrovnik sjevera, što govori podatak da je Lepoglava još 1993. godine dobila poštansku marku “Pavlinska pjesmarica” - poručio je gospodin Josip Jelenečki.

Dodajmo kako je izvedbom hrvatskih pučkih božićnih pjesama događaj uljepšao Ženski tamburaški sastav iz Višnjice.
 
Goran Damjanić