Od:
Do:

Biskup Mrzljak na Stepinčevom Križnom putu u Lepoglavi: „Put preko kalvarije vodi prema uskrsnuću“

Biskup Mrzljak na Stepinčevom Križnom putu u Lepoglavi: „Put preko kalvarije vodi prema uskrsnuću“LEPOGLAVA, 9. 4. 2017.
"Na Križnom putu s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem" naziv je tradicionalnog Križnog puta održanog i ove godine na Cvjetnu nedjelju 9. travnja u Lepoglavi. Podsjetimo, u Lepoglavi se već tradicionalno na Cvjetnicu održava Križni put nadahnut mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca.

Procesija, koju je vodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, započela je kod kipa blaženog Stepinca kod župne crkve, nastavila se uza zidove Kaznionice do brda Gorica, a završila je u kapeli svetog Ivana Krstitelja.

- U korizmenom vremenu obavljamo pobožnost koja je nama kršćanima svima draga, pobožnost Križnog puta te razmišljamo o Isusovoj Muci i smrti koje povezujemo i s našim životnim putem. Zato pobožnost Križnog puta nije samo sjećanje na neke događaje iz Jeruzalema 33. godine, nego taj put ide kroz cijelu povijest ljudskoga roda. Uvijek možemo promatrati sudbinu Isusa u pojedinim ljudima, pa tako na poseban način i u blaženom Alojziju Stepincu koji je rekao: "Koliko je nepravednih osuda palo kroz vjekove protiv Isusa u suđenju njegovih sluga. A kada se s Isusom trpi, tada sve biva lako". Zagledani u Isusa kako nosi križ za spas svijeta i promatrajući blaženog Alojzija Stepinca kako ga hrabro slijedi, prigrlimo i mi svaki svoj križ. Isus nam je pokazao da put preko kalvarije vodi prema uskrsnuću. Neka po ovoj pobožnosti osjete Isusovu blizinu i ljubav svi koji su nepravedno progonjeni ili osuđeni – poručio je okupljenim vjernicima u Lepoglavi mons. Josip Mrzljak.

Četrnaest postaja Isusovog Križnog puta oko lepoglavske kaznionice, na putu dugom 1.600 metara, prispodobljeno je s mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca  koji je ondje proveo više od pet godina. Organizator Križnog puta bila je Župa Bezgrešnog začeća BDM iz Lepoglave čiji je župnik, mons. Andrija Kišiček ujedno i autor samog Križnog puta.

Goran Damjanić