Od:
Do:

Biskup Mrzljak blagoslovio kip blaženog Alojzija Stepinca u Župi Sveta tri kralja u Svibovcu

Biskup Mrzljak blagoslovio kip blaženog Alojzija Stepinca u Župi Sveta tri kralja u SvibovcuSVIBOVEC, 10. 4. 2019.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je blagoslov novoizgrađenog kipa blaženog kardinala Alojzija Stepinca u cintoru župne crkve Sveta tri kralja u Svibovcu u srijedu 10. travnja.

Kip našeg blagopokojnog kardinala, koji odnedavno krasi dvorište svibovečke župne crkve, dar je župnika Juraja Kopjara svojim mjesnim vjernicima, a vrijedi istaknuti kako je projektant postolja na kojem je blaženikov kip njegov nećak, preč. Mario Kopjar, kanonik Stolnog kaptola te predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu.

Tijekom blagoslova kipa blaženog Alojzija Stepinca varaždinski je biskup kazao kako Majka Crkva vjernicima izlaže likove svetaca na javno čašćenje zato da imamo pred očima one koji su Krista vjerno slijedili. Slijedimo i mi njihov primjer, rekao je biskup te dodao kako su sveci prijatelji i subaštinici Isusa Krista. Oni su naša braća i izvanredni dobročinitelji. Oni nas ljube, stoje uz nas i brižno za nas posreduju i na čudesan su način u zajedništvu s nama, istaknuo je mons. Mrzljak.

Na početku misnog slavlja sve je okupljene srdačno pozdravio župnik Juraj Kopjar kazavši kako blaženi Alojzije Stepinac donosi Božji blagoslov u naša srca. Podsjetio je župnik kako s ciljem obnove žive Crkve u Župi Svibovec djeluje Molitvena zajednica Blaženog Alojzija Stepinca. Glavni cilj zajednice, koja broji 52 člana, jest da župljani molitvom, praćenom savjesnim kršćanskim životom, pridonose vlastitoj osobnoj duhovnoj formaciji, a time i duhovno-moralnoj obnovi Crkve. Zajednica se okuplja svakog desetog u mjesec na molitvi krunice, svetoj misi te susretu.

Župnik Kopjar je zahvalio biskupu Mrzljaku na dolasku i blagoslovu kipa blaženog Alojzija Stepinca dodavši kako moli da u sjeni tornja crkve blaženikov lik bdije nad župom i cijelim hrvatskim narodom. Kip će nas podsjećati kako je blaženik ljubio Crkvu i svoj narod, kazao je župnik Juraj Kopjar.

Svoju je propovijed varaždinski biskup posvetio blaženom kardinalu Stepincu, s kojim je bio posebnom vezom vezan još od najranijih dana svoga života. Kazao je biskup kako ga blagoslov blaženikova kipa te susret molitvene zajednice u Svibovcu podsjeća na molitvenu zajednicu koja se održavala za života blaženog Alojzija. Prisjetio se biskup Mrzljak svog djetinjstva u Krašiću gdje je u to vrijeme živio i nadbiskup Stepinac, te susreta i spontanih molitvi s blaženim Alojzijem. Podsjetio je biskup kako je kardinal Stepinac bio molitelj, ali i onaj koji je okupljao druge na molitvu.

- Molitva ima svog smisla pogotovo kada je čovjek sam, baš kao što je tijekom pet godina samoće u Lepoglavi bio Alojzije Stepinac. Kao što smo čuli na Pepelnicu: “Kada moliš, uđi u svoju sobu i zatvori vrata”. To znači da molitva počinje iz duše. Molitva nije samo izgovaranje riječi, već uzdizanje svoje pameti i srca k Bogu. Kada smo dolazili na molitvu kod nadbiskupa Stepinca mi djeca nismo razumjeli tko je i što je on. Moramo biti svjesni da kada Crkva nekoga proglašava blaženim ili svetim, to nije nešto nedostižno. Stepinac je pogotovo bio toliko jednostavan i blizak da mu možemo biti blizu i on nam može biti primjer čvrste vjere. Jako je važna molitvena zajednica, jer poput sjemena u poljoprivredi, i čovjek raste. Važno je, stoga, u kakvom okolišu čovjek raste te kako brine za svoj rast, baš poput poljoprivrednika. Sjeme vjere u nama može ponekad zakržljati ili nedovoljno proklijati, ali važno je ustrajati u molitvi, posebno u zajednici koja moli. Ta molitva mora izlaziti iz srca i duše. Tu nam blaženi Alojzije, čiji smo kip blagoslovili, može biti podsjetnik kako je on također bio molitelj - i to molitelj čvrste vjere. Želimo da nas ovaj kip opominje i spominje ne samo na njegov lik, već njegove uloge koju je imao u Crkvi. Molimo da svima nama blaženi Alojzije bude uzor i primjer u čvrstoći vjere - poručio je u homiliji biskup Mrzljak.

Na kraju euharistijskog slavlja domaći je župnik zahvalio biskupu Josipu Mrzljaku, preč. Mariju Kopjaru te vlč. Marku Domiteru, župljanima koji su očistili okoliš crkve i pripremili ga za postavljanje kipa, zborašima i svim ostalim vjernicima.
 
Goran Damjanić