Od:
Do:

Blaženi Alojzije Stepinac svečano proslavljen u Koprivnici misnim slavljem kojeg je predvodio biskup Josip Mrzljak

Blaženi Alojzije Stepinac svečano proslavljen u Koprivnici misnim slavljem kojeg je predvodio biskup Josip MrzljakKOPRIVNICA, 10. 2. 2019.
Župa blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici proslavila je u nedjelju 10. veljače svog nebeskog zaštitnika.

Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje tim je povodom na spomendan našeg blagopokojnog kardinala, ujedno suzaštitnika Varaždinske biskupije, u Pastoralnom centru Župe predslavio varaždinski biskup Josip Mrzljak. S biskupom Mrzljakom u zajedništvu je bio domaći župnik vlč. Davor Šumandl te drugi svećenici iz dekanata.

U homiliji svete mise biskup Josip je podsjetio župljane, kao i ostale pristigle hodočasnike, kako smo se okupili kao zajednica ljudi koja ima nešto zajedničko, a to je da smo kršteni. Po krštenju smo postali dio zajednice Božjega naroda - crkve. Mi smo Isusova Crkva, poručio je biskup.

- Kao kršćani često razmišljamo o tome kakva je Crkva zajednica. Crkva nije zajednica kao mnoge druge u svijetu, već je nešto posebno. Crkva, naime, nije ljudska tvorevina jer je nisu ustanovili ljudi, već Gospodin Isus krist. Crkva nije od ovoga svijeta, ali živi u ovome svijetu. Isus je izabrao učenike iz svijeta i šalje ih u svijet. Ta suprotnost između zajednice koja nije od ovoga svijeta, a živi u svijetu, se događa kroz cijelu povijest Crkve. Dakako da je to prvi iskusio sam Isus. On je došao ne da bi nekoga porobio ili se nametnuo kao zemaljski gospodar ili vladar, već je rekao da nije došao gospodariti nad ljudima, nego im služiti za njihovo spasenje. Isus govori kako nije najvažnije održavati zakone, nego prepoznati i prihvatiti brata pored sebe. Ali svijet ga odbija i šalje ga na križ. Svojim pak učenicima obećava ‘i mene su progonili, i vas će’. Taj ‘u svijetu, ali ne od svijeta’ se neprestano događa kroz svih ovih 20 stoljeća povijesti Crkve. Suprotstavljanja su neprestana. To nam pokazuje najprije sam Isus, a za njime i mučenici. Mogli bismo nabrojiti mnoštvo takvih svjedoka, a danas se na poseban način spominjemo blaženog Alojzija Stepinca koji je doživio sudbinu sličnu Isusovoj. No, usprkos tome, vjerno je slijedio svoj put prepoznavši vrijednost onog drugog, važnijeg i značajnijeg svijeta koji ulazi u ovaj naš svijet. Ali za taj svijet treba neprestano svjedočiti. Blaženi Alojzije je to činio od svoje mladosti te kasnije na svim svojim životnim putovanjima - svjedočio je svoju vjeru. Suprotstavljao se silama ovoga svijeta, koje su vremenite, ali koje mogu čovjeku učiniti mnogo zla. Primjeri blaženog Alojzija su nadahnuće mnogima od nas da prepoznamo vrijednosti koje nadilaze ovaj svijet - poručio je biskup Mrzljak.
Mons. Josip Mrzljak je nadalje govorio i o slučajevima u kojima nailazimo na razna suprotstavljanja ili odbijanja Crkve kada se donose zakoni koji nisu sukladni s Božjim zakonima. To se događa kada čovjek misli da može sam donositi zakone, dodao je biskup.

- Ljudski zakoni ne smiju biti suprotstavljeni Božjim zakonima. Ne možemo suditi o životu, već ga moramo prihvatiti kao vrijednost koja započinje začećem i traje do naravne smrti. Taj život nije lagan. Ali zar je Isusov život bio? Zar je život blaženog Alojzija Stepinca bio lagan? Danas ga častimo i slavimo, no to nipošto ne može olakšati njegove tadašnje muke, ali ni uvećati svetost koju on već posjeduje. O Stepinčevoj svetosti ne govorimo radi njega, već radi nas - da mi nastojimo ići njegovim putem svetosti i usvojimo vrijednosti o kojima je on svjedočio. Danas nas možda neće tražiti ispovijedanje vjere tako da položimo svoj život, ali neprestano se događa suprotstavljanje ovoga svijeta koji želi naglašavati vrijednosti koje ovaj svijet nudi. Pitamo se stoga dokle ide čovjekova sloboda, gdje su joj granice. Što čovjek smije činiti? Veliko je to moralno pitanje današnjega čovjeka koji u mnogošto ulazi, a zapravo ne zna kuda će ga sve to dovesti. Zato je prevažno pitanje kako ćemo vrednovati Crkvu koja ulazi u ovaj svijet i koja je nepromijenjena - rekao je varaždinski biskup u svojoj propovijedi na “Stepinčevo” u Koprivnici.

Na kraju svete mise vlč. Šumandl je zahvalio svima u župi koji su na bilo koji način pomogli da proslava župnog blagdana bude što svečanija i ljepša. Zahvalio je i braći svećenicima pristiglima na središnje euharistijsko slavlje, a posebno biskupu Josipu što je pohodio njihovu župnu zajednicu i uputio joj svoju pastirsku riječ.

Inače, župljani ove koprivničke župe tradicionalno su se svečano pripremali za proslavu svog nebeskog zaštitnika. Uoči samog "Stepinčeva" u Župi se molila devetnica, odnosno održano je devet dana pučkih misija uz misionare isusovce; p. Niku Bilića, p. Zvonka Vlaha te p. Mikolaja Martinjaka.
 
Goran Damjanić