Od:
Do:

U Varaždinu proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca, suzaštitnika Varaždinske biskupije

U Varaždinu proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca, suzaštitnika Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 10. 2. 2020.
Blagdan bl. Alojzija Stepinca, suzaštitnika Varaždinske biskupije, točno 60 godina nakon njegove smrti, svečano je proslavljen u Varaždinu. U poslijepodnevnim satima okupili su se svećenici iz svi krajeva Biskupije u Biskupskom ordinarijatu gdje im je mostarsko - duvanjski biskup Ratko Perić progovorio o Blaženiku. Susret je započeo uvodnim riječima i pozdravom biskupa domaćina, mons. Bože Radoša, koji se osobito zahvalio biskupu Periću što se odazvao da bude gost predavač na ovom susretu.

Na početku euharistijskog slavlja Varaždinski biskup Bože Radoš zahvalio je brojnim svećenicima koji su pristigli u katedralu slaviti i moliti zagovor bl. Alojzija Stepinca za Varaždinsku biskupiju te sve ljude kojima su poslani.  

Mons. Perić je pak na početku poželio da zagovor Alojzija Stepinca pomogne da svi okupljeni na ovom euharistijskom slavlju sa svojim molitvama, željama i zavjetima pođu kući po njegovom zagovoru i uslišani.

U svojoj homiliji je mons. Perić najprije podsjetio kako je prve javne obrane Stepinčeve osobe i djela, pred živim i javnim tužiteljima iznosio sluga Božji kardinal Franjo Kuharić i to na Stepinčevom grobu na obljetnice njegove smrti počevši od 1971. do 1989. te je kroz svoju homiliju podsjetio na neke nadbiskupove iskaze iz toga vremena. Kako je rekao, to su bila hrabra i prvoklasna svjedočanstva crkvenoga uglednika koji je Stepinca osobno poznavao te prva javna biografija odnosno životopis o krepostima i o mučeništvu ovog blaženika.

Od kreposti tu se svakako izdvaja ozbiljnost kao i sinovski odnos prema Majci Božjoj i Crkvi. Duša mu je strepila za vjeru u Boga, vjeru malenih, mladih, vjeru hrvatskoga naroda. Stepinac je bio prožet Bogom, osjećao se slobodnim pred svakim čovjekom koji je imao moć u ruci, ali je ujedno bio i u službi svakoga čovjeka kojemu je trebala zaštita, pomoć i obrana.

Biskup Perić svratio je i pozornost na to kako je o bl. Alojziju Stepincu napisana službena biografija Svete Stolice na više od 6 000 stranica, a Stepinčeva se povijest proučila kao u malo koje osobe u modernijim vremenima.

- Od njegove beatifikacije do danas, u prosjeku svake godine postulatura izdaje po jednu knjigu o njemu uz Glasnik bl. Alojzija Stepinca. Pregledani su, dakle, svi referentni arhivi i relevantne biblioteke, konzultirane sve biografije u vezi sa životom i djelovanjem nadbiskupa Stepinca osim zdravstvenih kartona, bilježnica iz Lepoglave i sva izvješća obdukcije s Instituta za sudsku medicinu koji su “na vrijeme nestali“ – poručio je biskup Perić te dodao kako i danas vrijede Kuharićeve riječi izrečene prije 48 godina da postoje dva suda: ljudski i Božji. Božji je uvijek neprevarljiv, a ljudski sud može biti pouzdan samo kad se zasniva na istini i pravdi.

- Mi se istine o Stepincu ne bojimo, niti je se možemo odreći. Nema sjajnijeg sudišta ni u odnosu na narodni ni na međunarodni sud od sjaja povijesne istine jasne k'o podnevno sunce. Pa čak i ako nas ljudska povijest demantira, prizivamo se na Boga. Pa Bog je već izrekao svoj sud na usta sv. Ivana Pavla II. 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici u dvije riječi: blaženi mučenik. – naglasio je mons. Perić.

Iz nagovora kardinala Kuharića o Stepincu, mons. Perić je još izdvojio onaj u kojem navodi Stepinčevu najavu svog biskupskog programa: kako će slijediti nauk križa te bez ikakva straha braniti Katoličku Crkvu.

- Bl. Alojzije, tvoj nam je život primjer, tvoj nam je zagovor pomoć, a tvoja zaslužena nagrada proslava je Božje milosti. – zaključio je svoju homiliju mons. Perić.

Na kraju euharistijskog slavlja, domaćin ovog susreta mons. Bože Radoš izrekao je zahvalu mons. Periću uime svih vjernika okupljenih u katedrali, sestara redovnica i svećenika Varaždinske biskupije poželjevši da ga zagovor bl. Alojzija Stepinca i dalje prati, nadahnjuje i daje snagu da o njemu svjedoči istinu i tako naviješta Božju veličinu.

- Vjerujemo da Bog želi, dok gledamo njega, da Svoju veličinu pokaže svakome od nas. – zaključio je biskup Radoš.