Od:
Do:

Slavlje u Donjoj Dubravi povodom 77. godišnjice posvećenja župne crkve svete Margarete

Slavlje u Donjoj Dubravi povodom 77. godišnjice posvećenja župne crkve svete MargareteDONJA DUBRAVA, 10. 11. 2017.
U petak 10. studenoga varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je svetu misu u župnoj crkvi svete Margarete u Donjoj Dubravi prigodom proslave 77. obljetnice posvete crkve.

Prije početka svete mise biskup Mrzljak je ispred crkve blagoslovio kipove svetog Ivana Pavla II. i blaženog Alojzija Stepinca koji odnedavno krase pročelje crkve u ovom malenom međimurskom mjestu bogate tradicije i kulture.

Biskup Josip Mrzljak je prilikom blagoslova kipova kazao kako majka Crkva vjernicima izlaže likove svetaca na javno čašćenje da bismo imali pred očima one koji su Krista vjerno slijedili. Slijedimo njihov primjer, istaknuo je mons. Mrzljak, i tražimo onaj budući grad te stupajmo putem kojim ćemo doći do savršenstva i jedinstva s Kristom.

Na početku euharistijskog slavlja domaći župnik vlč. Mirko Pilaj upoznao je prisutne vjernike s bogatom poviješću župne crkve, dok se biskup Mrzljak nadovezao na čestitku povodom 77. godišnjice posvećenja crkve te kazao kako je, gledajući godine i povijest, ovo još uvijek mlada crkva, odnosno da je na početku života kao živa zajednice Božjeg naroda.

U svojoj homiliji vjernicima koji su ispunili crkvu svete Margarete biskup Mrzljak je istaknuo da nam Riječ Božja pomaže da bolje razumijemo gradnju hramova i crkava. Salomon je sagradio hram Bogu Jahvi, a i sam je bio svjestan da Bogu to ne treba, jer je sve na Zemlji njegovo i nije mu potrebna kuća u kojoj će stanovati. Crkva je potrebna nama da bismo se u njoj nalazili i da bi se na posvećenom i posebnom mjestu mogli susresti s Bogom, rekao je mons. Mrzljak.

- Boga možemo sresti u svojim domovima kada molimo, jer znamo da Ga putem molitve možemo sresti na bilo kojem mjestu. Ali imamo zgrade koje nazivamo crkvama. Nazivamo ih crkvama, jer smo mi ta živa Crkva. Kao što smo čuli, sveti Pavao govori da smo mi to živo kamenje od kojeg se Crkva gradi. U novije vrijeme, posebno na Zapadu, može se čuti kako se crkve prodaju i prenamjene se u druge svrhe, primjerice u kino dvorane, muzeje ili slično. Tada to više nije crkva, jer se u njoj više ne sakuplja živa Crkva kao zajednica Božjeg naroda. Tek kada se u njoj sakuplja živa Crkva, tada crkva ima smisao - poručio je otac biskup.

Mons. Josip Mrzljak dodao je i kako smo nedavno proslavili blagdan Svih svetih, pitajući uz to vjernike što to znači biti svet.

- Po čemu su sveci sveti i zašto stavljamo njihove kipove u crkve? Nije to zato da bismo se tim kipovima klanjali, već da bi nas oni podsjetili na te ljude kako bismo pratili njihov život i nastavili ih nasljedovati. Posebno je značajan kip blaženog Alojzija Stepinca. Njegov lik, kao i cijeli život, na poseban su način ovdje prisutni. Kardinal Stepinac može nas učiti kako se postaje svet. Čovjek je to koji je rođen i živio kao i mi, ali Božja providnost odvela ga je da bude na čelu tadašnje Zagrebačke nadbiskupije i da je vodi u teškim vremenima. Mnogi mu predbacuju da nije dosta učinio u onom vremenu kada je trebalo s puno mudrosti vidjeti kako treba živjeti, odnosno u teškim trenucima totalitarnih sustava kako živjeti i ponašati se. Ti sustavi su proglašavali razne vođe koji su se ponašali poput bogova, ratovali su i ubijali. Dakako da je Stepinac javno govorio kako se takvo što ne smije činiti. On je znao propovijedati evanđelje, radost, mir i ljubav. U tome nam može biti uzor, primjer i zagovornik. Pokazao nam je kako se treba držati pravoga puta i onoga što vjerujemo. Crkve mogu biti one koje čuvaju tradiciju, ali i ona mjesta koja će nas podsjećati da živimo svoju vjeru. Ne živimo od uspomena, a Božja riječ vrijedi i danas je nama ovdje poziv da živimo kršćanstvo. Tu su nam sveci primjer. Blaženi Alojzije Stepinac nam je pokazao kako trebamo nositi svagdanji križ te i nas poziva da činimo tako - poručio je mons. Mrzljak.

Inače, upravo je blaženi kardinal zagrebački Alojzije Stepinac 1940. godine blagoslovio i posvetio župnu crkvu svete Margarete u Donjoj Dubravi. Dodajmo kako su ovo misno slavlje glazbom i pjesmom uveličali župni zbor te Puhački orkestar Donja Dubrava.
 
Goran Damjanić