Od:
Do:

Biskupi Perić i Mrzljak pohodili lepoglavski zatvor

Biskupi Perić i Mrzljak pohodili lepoglavski zatvorLEPOGLAVA, 19. 10. 2017.
U četvrtak 19. listopada 2017. godine, varaždinski je biskup  Josip Mrzljak, u zajedništvu s mons. Ratkom Perićem, mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije, mons. Andrijom Kišičekom, lepoglavskim župnikom i zatvorskim dušobrižnikom te don Antom Luburićem, kancelarom u Mostaru, pohodio lepoglavski zatvor.

Na ulazu u Zatvor susreli su se s upraviteljem Draženom Posavcem i članovima Uprave Zatvora te uz njihovu pratnju posjetili spomen-ćeliju bl. Alojzija Stepinca te su se pomolili ispred replike oltara sv. Josipa na kojem je blaženik služio svetu misu za vrijeme boravka u Kaznionici.

19. listopada dan je kada je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac došao na izdržavanje kazne u Kaznionicu u Lepoglavu, koju mu je dosudio komunistički režim na sramotnom i montiranom procesu 1946. godine. 2016. godine, kada su 19. listopada lepoglavski zatvor pohodili biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine na čelu s metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem, biskup Mrzljak proglasio je taj dan blagdan Alojzija Stepinca u lepoglavskom zatvoru.

U kapeli Bl. Alojzija Stepinca biskup Mrzljak služio je u zajedništvu s biskupom Perićem i prisutnim svećenicima svetu misu. Biskup Perić izrekao je homiliju u kojoj je između ostalog istaknuo kako je Stepinac bio najčasniji zatvorenik u Lepoglavi, osuđen protiv pravde Božje. Svatko se od nas treba boriti da nakon ovozemaljskog života odabere vječno uskrsnuće. Svaki je čovjek grješan. Takav je bio i lijevi i desni razbojnik, koji su zajedno raspeti s Kristom. Onom razbojniku koji se pokajao za svoja nedjela, Isus je obećao raj i pokazao nam jedini pravi put do vječnog uskrsnuća. Priznati, pokajati se i obratiti od svojih nedjela – zaključio je mons. Perić

Nakon svete mise, zatvorenici su održali prigodan koncert u čast bl. Alojziju Stepincu i radosno zahvalili biskupima na dolasku i zajedničkoj molitvi.
 
Nikola Tomašević