Od:
Do:

Blagdan svetih Kuzme i Damjana svečano proslavljen u Kuzmincu

Blagdan svetih Kuzme i Damjana svečano proslavljen u KuzmincuKUZMINEC, 26. 9. 2019.
Na spomendan svetih Kuzme i Damjana, u četvrtak 26. rujna, mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije, predvodio je svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svetih Kuzme i Damjana u Kuzmincu.

Župa u Kuzmincu na blagdan svojih nebeskih zaštitnika tradicionalno je organizirala duhovno-izletnički program za članove Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva i njihove goste. Sveti Kuzma i Damjan zaštitnici su, naime, liječnika, ljekarnika, kirurga, zubara, farmaceuta, stomatologa, primalja i svog medicinskog osoblja, a oduvijek im se zagovara i vjernički puk. Stoga već nekoliko godina članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva hodočaste na blagdan svojih zaštitnika, dvaju ranokršćanskih mučenika iz Arabije, u ovu podravsku župu .

U zajedništvu s mons. Mrzljakom na svečanom euharistijskom slavlju bilo je petnaestak svećenika, među kojima su bili preč. Mirko Horvatić, kanonik Stolnog kaptola te arhiđakon Podravskog arhiđakonata, zatim vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću, rodnom mjestu bl. Alojzija Stepinca, don Mihael Čavlek, svećenik Varaždinske biskupije, trenutno u službi župnika Župe Očišćenja Marijina Smokvica na otoku Korčuli u Dubrovačkoj biskupiji, te drugi svećenici.

Prije misnoga slavlja biskup Mrzljak je ispred župne crkve blagoslovio spomenik blaženog Alojzija Stepinca, a prigodne riječi tim je povodom okupljenima uputio mons. Juraj Batelja, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Stepinca. Mons. Batelja je podsjetio na riječi našeg blaženog kardinala koje je napisao papi Piju XII. 1952. godine: “Ja sam spreman umrijeti ne samo za Crkvu općenito uzevši, već, s milošću Božjom, za svaki kanon Svete Majke Božje Crkve”.

- U junačkom stavu vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi, blaženi kardinal Stepinac je postao, u društvu sa svetim Kuzmom i Damjanom, svjedokom jedinstvene ljubavi koju je sluga Božji Franjo Kuharić, čije se stote obljetnice rođenja ove godine zahvalno spominjemo, predočio ovim riječima: “Ako je Bog nas ljubio cijenom Križa, možemo li i mi njemu svjedočiti ljubav, a da ne prolazimo kroz tu tajnu ljubavi koja umire da bi rađala život? Tko pođe za Isusom ne može ići za drugim putem nego za onim kojim je on prošao. Tko s njim trpi i umire, s njim otkupljuje svijet. Bez križa nije moguće ljubiti, kao ni živjeti Evanđelje”. Neka ovaj kip blaženog Alojzija Stepinca potiče svakoga od nas na promišljanje kako na zemlji sve prestaje, a Nebo ostaje - poručio je mons. Batelja.

Homiliju okupljenim vjernicima u kuzminečkoj crkvi mons. Josip Mrzljak je započeo govoreći o početku nove školske i akademske godine. Škola se mora reformirati kako bi bila ‘škola za život’, poručio je biskup Mrzljak te upitao je li taj život samo ovaj vremeniti zemaljski ili postoji još neki život koji slijedi nakon njega.

- I mi odrasli se pitamo jesmo li još uvijek učenici, možemo li učiti. Dakako da možemo. Upravo večerašnje zajedništvo je dio naše škole, jer učimo kako biti kršćanima. Isusove riječi koje je uputio svojim učenicima, i nama su upućene danas. Kakvi smo učenici u Isusovoj školi? Dakako da ocjena slijedi na kraju, ali svatko od nas si može dati ocjenu i razmišljati o tome kako sluša ono što mu Isus govori. Njegov je govor upravljen svakom čovjeku i toliko je jednostavan da nitko ne može reći da ga ne razumije. Slušajući u Evanđelju prispodobu o pšeničnom zrnu koje trune u zemlji da bi dalo život, sjetimo one rečenice da je krv mučenika sjeme novih kršćana. Tada itekako možemo razumjeti što se sve događalo kroz povijest Crkve. Promatramo mučeništvo svetih Kuzme i Damjana ili pak blaženog Alojzija Stepinca, koje se ljudskim očima čini kao gubitak. Ali iz zrna njihova života niknulo je stablo koje i danas raste te je sve veće i veće. Ti mučenici su svjedočili svoju vjeru koju ne može pokolebati nikakvo zastrašivanje ovozemaljskim stvarima. Čak i kada je bilo potrebno život dati, oni su bili tu i do kraja hrabro svjedočili. Zato i jesu postigli život vječni te su danas u zajedništvu s onim koji je prvi ušao u smrt da bi se iz te smrti rodio život. Gospodin Isus je pobijedio smrt i ušao je u život. Ne samo da je on živ, već je garancija i našega života. Ako ćemo život radi njega izgubiti, zapravo ćemo ga dobiti, kako govori sveti Pavao učeniku Timoteju. To je i govor nama. Mi smo učenici koji u školi slušaju riječi Svetoga Pisma. Tu školu ne smijemo nikada zapustiti, već trebamo učiti i svjedočiti jer isplati se ići u Isusovu školu i biti njegov učenik - poručio je u propovijedi biskup Josip Mrzljak.

Na kraju svete mise domaći župnik Igor Radašić zahvalio je mons. Mrzljaku na predvođenju svečane euharistije. Zahvalio je i svim svećenicima koji su sudjelovali u slavlju, Župnom zboru Uznesenja Blažene Djevice Marije Đelekovec, te svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja župnih zaštitnika. Župljani su biskupu Mrzljaku predali dar, sliku koja prikazuje obiteljsko stablo blaženog kardinala Alojzija Stepinca, rad kroničara župe Dražena Galenića.
 
Goran Damjanić