Od:
Do:

Župa svetih Kuzme i Damjana u Kuzmincu proslavila nebeske zaštitnike

Župa svetih Kuzme i Damjana u Kuzmincu proslavila nebeske zaštitnikeKUZMINEC, 26. 9. 2018.
Na spomendan svetih Kuzme i Damjana, u srijedu 26. rujna, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je svečano euharistijsko slavlje u Župi svetih Kuzme i Damjana u Kuzmincu.

Inače, župa u Kuzmincu na blagdan svojih nebeskih zaštitnika organizirala je duhovno-izletnički program za članove Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva i njihove goste. Sveti Kuzma i Damjan zaštitnici su, naime, liječnika, ljekarnika, kirurga, stomatologa, farmaceuta i primalja. Već nekoliko godina članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva hodočaste na spomendan ovih dvaju ranokršćanskih mučenika iz Arabije u ovu malenu podravsku župu.

U zajedništvu s mons. Mrzljakom bilo je desetak svećenika iz Ludbreškog dekanata, ali i šire, a prije početka misnog slavlja varaždinski je biskup blagoslovio nedavno postavljenu ploču ispred ulaza u crkvu na kojoj su ispisana imena svih župnika Župe Kuzminec od njezina osnivanja u 15. stoljeću.

U homiliji okupljenim vjernicima u kuzminečkoj crkvi mons. Josip Mrzljak je govorio o tome što znači biti vjernik - kršćanin - katolik. Kazao je biskup kako smo mi svoju vjeru primili u obitelji, od roditelja ili djedova i baka, no kako su prvi vjernici, u prvom redu dvanaestorica apostola, sami morali povjerovati. Na riječi apostola povjerovali su mnogi u prvim vremenima, a bilo je i onih koji su svjedočili svojim mučeništvom, odnosno svoj su zemaljski život dali za svjedočanstvo, nastavio je mons. Mrzljak.

- Među te prve mučenike ubrajamo svete Kuzmu i Damjana, prema predaji liječnike, ali koji su svoj život na zemlji davali za druge. Liječili su, i to besplatno, ne samo fizičke tegobe, već su brinuli i za duhovno zdravlje tako što su svjedočili o Isusu Kristu. To je bilo svjedočanstvo vjere koje se već 20 stoljeća prenosi. Bilo je vjerojatno i onih koji su se kolebali i nisu ustrajali. Koji su spasili svoj zemaljski život, ali su ga zapravo izgubili. Ali da su izgubili život, zapravo bi ga spasili. To je taj paradoks kršćanstva - kada gubimo, a zapravo dobivamo. Kada se dajemo za druge mislimo da nešto gubimo, no zapravo smo na dobitku, trajnom dobitku. Čovjek mora biti dosljedan i živjeti po svojoj savjesti makar ga to koštalo i ovog vremenitog života jer vjerujemo da na taj način dobivamo nešto više. To su pokazali mučenici iz prvih kršćanskih vremena. O svetom Kuzmi i Damjanu ne znamo mnogo, ali znamo da su zaista pomagali drugima i svjedočili svoju vjeru, a kada ih danas slavimo pitamo se odakle im snage za njihova djela. Postoje i danas mučenici, pa postavimo si pitanje koliko svojim životom svjedočimo svoju vjeru. Božja riječ nije samo teorija, već praksa koju živimo. Primjeri svetaca su uvijek oni koji nas poučavaju i pomažu nam da i mi budemo svjedoci, da prevladamo ono što je ljudsko i nagradimo ono što je Božje. Često imamo neka svoja pravila, postupamo drugačije od onoga što nam evanđelje govori. Zbog toga se događaju svađe, tučnjave, ratovi, mržnja... Isus nas uči drugačije, poručuje nam ako nas netko udari po obrazu, neka mu pružimo i drugi. Umjesto zlo za zlo, uzvratimo na zlo dobrim. Na mržnju uzvratimo ljubavlju, a na laž istinom. To je put kršćanskoga života koji su živjeli mučenici. Kako su oni to mogli? Nisu u sebi imali tu snagu, već je Bog snaga u čovjeku čega su i oni sami bili svjesni. Pitamo se stoga koliko u našoj kršćanskoj Europi i kršćanskoj Hrvatskoj ima kršćanskoga života. Nije to samo neka tradicija ili riječi koje ćemo naučiti, već znajmo da je to život koji treba živjeti. Zato je dobro prisjećati se slavnih mučenika Kuzme i Damjana. Oni su sjeme kršćana, svoju su krv prolili, a na nama je da prepoznamo rast i da kao Crkva rastemo zajedno s njima - poručio je u propovijedi biskup Mrzljak.

Na kraju svete mise domaći župnik Igor Radašić zahvalio je mons. Mrzljaku na predvođenju svečane euharistije. Zahvalio je i svim svećenicima koji su sudjelovali u slavlju, Župnom zboru sv. Jurja iz Đurđevca, te svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja župnih zaštitnika.

Spomenimo svakako kako je u sklopu proslave župnog blagdana i ove godine prije svete mise zanimljivo multidisciplinarno predavanje o mučeništvu svetih Kuzme i Damjana, širenju njihovog štovanja i posebnostima župe održao kroničar župe Dražen Galenić.
 
Goran Damjanić