Od:
Do:

Biskup Mrzljak na križnom putu s blaženim Alojzijem Stepincem: “Sa svojom strpljivošću, vjerom i nadom, on za nas već jest svet”

Biskup Mrzljak na križnom putu s blaženim Alojzijem Stepincem: “Sa svojom strpljivošću, vjerom i nadom, on za nas već jest svet”LEPOGLAVA, 25. 3. 2018.
I ove se godine nastavila lijepa tradicija “"Na Križnom putu s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem". Vjernici lepoglavskog kraja okupili su se tako na Cvjetnu nedjelju, 25. ožujka, u poslijepodnevnim satima na križnom putu nadahnutom mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca.

Pobožnost, koju je vodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, započela je kod kipa našeg blaženog kardinala ispred župne crkve Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi, nastavila se uza zidove Kaznionice, u kojoj je blaženi kardinal služio zatvorsku kaznu, a završila je kod kapele svetog Ivana Krstitelja na brdu Gorica. U zajedništvu s biskupom Mrzljakom stopama kalvarije blaženog Alojzija Stepinca koračali su, uz brojne vjernike, mons. Andrija Kišiček, domaći župnik , zatim preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije, vlč. Tomislav Antekolović, župnik u Murskom Središću, vlč. Mario Filipović, župnik u Natkrižovljanu, vlč. Danijel Herceg, župnik u Gornjem Jesenju, vlč. Nikola Tomašević, tajnik varaždinskog biskupa, i vlč. Branko Horvat, župni vikar u Lepoglavi.

“U Tebe se Gospodine uzdam”

- Ono što se dogodilo s Isusom, događa se i u životu Crkve. Često se to isto događa i u životu svakoga od nas. Isus je kazao da ako netko želi ići za njim, neka uzme svoj križ. Preminuvši na križu kojeg je donio na vrh kalvarije, Isus je pobijedio smrt. Gledajući Isusa pred sobom, kršćanin s nadom u konačnu pobjedu za njim nosi svoj križ. Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac kod svojeg svećeničkog ređenja shvatio je kako je kršćanski, napose svećenički život, put križa. O tome svjedoči natpis njegove mladomisničke sličice na kojoj je napisao: “A ja, Bože sačuvaj, da bih se ičim ponosio, osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.” Prigodom imenovanja za nadbiskupa zagrebačkog u knjigu je dnevnika zapisao: “Što Bog dade. Uzeo sam si lozinku ‘U Tebe se Gospodine uzdam’. Moj položaj je strahovito težak. Sav hrvatski narod ogorčen je na današnji režim jer nasilje prevršuje mjeru. Ne mogu mirno šutjeti na nasilja koja nisu u skladu s kršćanskim moralom i koja diraju u prava Katoličke Crkve. Koliko je dakle stiska i neprilika za mene? Moj život bit će jedan križni put”. U svojim razmišljanjima o Isusovim mukama kazao je: “A koliko je nepravednih osuda palo kroz vjekove protiv Isusa u suđenju njegovih sluga? Kada se s Isusom trpi onda je sve lako”. Penjući se na ovaj brežuljak iznad lepoglavske kaznionice, sjetimo se svih nepravedno osuđenih koji su zajedno s blaženim Alojzijem nosili svoj križ u ovoj i drugim kaznionicama sredinom 20. stoljeća - poručio je prije križnog puta biskup Josip Mrzljak ispred župne crkve u Lepoglavi.

Četrnaest postaja Isusovog Križnog puta oko lepoglavske kaznionice, na putu dugom 1 600 metara, prispodobljeno je s mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca  koji je ondje proveo više od pet godina. Organizator Križnog puta bila je Župa Bezgrešnog začeća BDM iz Lepoglave čiji je župnik, mons. Andrija Kišiček, zapisavši svoja razmatranja, ujedno i njegov autor.

“Bog ima svoje vrijeme”

Križni je put završio na brdu Gorica kod kapele svetog Ivana Krstitelja iz 17. stoljeća, čiju je unutrašnjost oslikao Ivan Ranger, pavlinski redovnik i jedan od naših najznamenitijih baroknih umjetnika. Nakon 14 postaja u kojima su vjernici uoči Velikog tjedna razmatrali i promišljali kako o muci Isusa Krista, tako i blaženog Stepinca, varaždinski je biskup podsjetio kako posljednjih godina na ovom istom mjestu pričamo o tome kako ubrzo očekujemo da blaženi Alojzije uskoro bude proglašen svetim.

- Za nas ljude postoji jedno vrijeme. Prošle godine nas je pohodio državni tajnik svete stolce kardinal Pietro Parolin koji je rekao ‘Bog ima svoje vrijeme’. Prošlo je 20 godina otkako je naš kardinal Stepinac proglašen blaženim na Mariji Bistrici. Ovo vrijeme sigurno je prigoda da ga još više upoznamo, ali isto tako da ga još više nasljedujemo. Trebamo slijediti njegove vrline i vjeru, upravo onako kao što smo ovdje od postaje do postaje to činili. Na današnji blagdan Cvjetnice slušali smo Isusovu muku, kako je zapisao sveti Marko, i dok nosimo grančice, i Isusu pjevamo ‘Hosana’ te Ga hvalimo, za koji dan će neki vikati ‘raspni Ga’. Što se to u ljudima dogodi da tako promjene svoje stavove? Sigurno da se u ljudskom životu zlo može dogoditi, ali mi vjernici želimo stalnost u vjeri. U životu blaženog Alojzija Stepinca nije bilo kolebanja u vjeri. Njegova vjera uvijek je bila čvrsta i stalna. To je nešto u čemu ga možemo slijediti, po čvrstoj vjeri i sigurnim kršćanskim pogledima na život. Sa svojom strpljivošću, vjerom i nadom, on za nas već jest svet, a taj čin proglašenja bit će Božje vrijeme. Do tada imamo puno toga za činiti, moliti za njegov zagovor, ali i nasljedovati u svojem svagdanjem životu - poručio je vjernicima na brdu Gorica biskup Mrzljak.
 
Goran Damjanić