Od:
Do:

Vlč. Odilon Singbo u varaždinskoj katedrali predvodio dvodnevnu korizmenu duhovnu obnovu za mlade

Vlč. Odilon Singbo u varaždinskoj katedrali predvodio dvodnevnu korizmenu duhovnu obnovu za mladeVARAŽDIN, 23. i 24. 2 .2018.
Pod geslom "Ja izabrah vas!" preuzetom iz Ivanova evanđelja, mladi Varaždinske biskupije okupili su se proteklog vikenda, 23. i 24. veljače, u varaždinskoj katedrali gdje su sudjelovali u korizmenoj duhovnoj obnovi.

Organizator ovog dvodnevnog duhovnog hoda koji je, usprkos nevremenu, snijegu i temperaturnim minusima, u zajedništvu s Kristom okupio velik broj sudionika, bio je Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije i njihov predstojnik, vlč. Tihomir Kosec.

Duhovnu je obnovu predvodio vlč. Odilon-Gbenoukpo Singbo, duhovnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Njegov prepoznatljiv i pristupačan nastup te slikovito obraćanje mladima čini njegove propovijedi i duhovne obnove iznimno upečatljivima. Mnoge je u katedrali dojmio svojim riječima, ali ono što je najvažnije, potaknuo je prisutne vjernike na razmišljanje. Poseban je naglasak u svojoj homiliji na svetoj misi u petak 23. veljače vlč. Odilon stavio na težinu izgovorenih riječi, pogotovo ako je riječ o psovkama ili uvredama.

- Slušajući Isusove riječi možemo reći kako je ponekad teško i prezahtjevno biti Njegov učenik. Ako želimo biti iskreni, priznat ćemo da smo kroz svoj život izgovorili svom bratu, sestri ili pak onima koje ne poznajemo mnoge ružne riječi. Isus kaže - tko tako nešto kaže, bit će podvrgnut ognju paklenome. Kada bi bio sada Njegov sud, čini mi se da nitko ne bi opstao. Zato psalmist ima pravo kada kaže "Gospodine, ako se grijeha budeš spominjao, tko će opstati?" Zaista, tko može opstati ako Gospodin bude uzimao u obzir svaku našu riječ koju izgovaramo jedni drugima. Ovo je korizmeno vrijeme, vrijeme obraćenja, vrijeme propitkivanja svojih stavova i odnosa s Bogom. Vrijeme je to kada se moramo pitati kakve riječi uopće upotrebljavamo u svojim međuljudskim odnosima. Moramo se pitati hoću li se barem u korizmi odricati ovakvih riječi o kojima Isus govori. Druga stvar o kojoj Isus govori je da "ako prinosiš dar na žrtvenik", dakle, ako danas idemo u crkvu, "pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar pred žrtvenikom, najprije idi i izmiri se s bratom i tek onda dođi i prinesi dar." To znači da, ako ima među nama bilo tko da ima što protiv bilo koga, a sada je došao na misu, kao da je ne poštuje. Kada bih sada rekao da vi koji imate nešto protiv nekoga, izađete, izmirite se i vratite se, čini mi se da će pola Crkve otići. Ali ono što je zanimljivo ovdje je da Isus kaže "ako se sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe", ne ti protiv njega, drugim riječima ne kada si ti kriv, nego kada si uvjeren da je tvoj brat kriv, tada moraš ići izmiriti se s njim. E, koje poniznosti moramo imati da bismo takvo nešto ostvarili! Dakle, da ja, potpuno siguran da sam u pravu, jer me brat povrijedio, odem i izmirim se s njime. Ne logikom kada ću imati nešto protiv nekoga tražit ću pomirenje, nego kada budem i sto posto siguran da sam u pravu i da brat ima nešto protiv mene, moram biti ponizan i krenuti putem pomirenja. Jedino na taj način mogu od Boga doživjeti uslišanje i temeljno pomirenje s Njime - poručio je u propovijedi prvog dana duhovne obnove vlč. Odilon-Gbenoukpo Singbo.

Pjevanje na svetim misama i duhovnoj obnovi zajedničkim snagama animirali su članovi Zbora mladih Varaždinske biskupije i Zbora Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Dodajmo i kako vlč. Odilona, iako rođenog u dalekom Beninu, za Varaždin i našu biskupiju, vežu brojne uspomene. Naime, nakon godine dana provedene u Bogosloviji propedeutike sv. Josipa u Misseretu, potom dvije godine na Bogosloviji “Msgr. Louis Parisot” te naposljetku nakon godine pastoralne prakse u Katoličkoj gimnaziji u glavnom gradu svoje zemlje Porto-Novu, Odilon je upućen u Zagreb da, kao stipendist Varaždinske biskupije, nastavi teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu. Stoga je u Varaždinu stekao brojna poznanstva i rado je viđen gost svaki puta kada dođe.

Goran Damjanić