Od:
Do:

Hodočasnički dan mladih i festival „Duga“ u Ludbregu

Hodočasnički dan mladih i festival „Duga“ u LudbreguLUDBREG, 24. 8. 2019.
Župa presvetog Trojstva u Ludbregi i Pjevačko društvo Trinitas bili su organizatori hodočasničkog dana mladih u sklopu godišnje proslave Predragocijene Krvi Kristove u Ludbregu.Tim je povodom svetu misu za mlade u župnoj crkvi predvodio vlč. Kristijan Stojko, župnik u Ivancu.

U svojoj propovjedi  mladima vlč. Stojko je približio lik sv. Bartola, apostola. Najprije im je objasnio kako je Bartol hrvatsko ime za apostola Bartimeja, za kojeg crkvena tradicija vjeruje da je Natanael iz Ivanovog evanđelja čiji su odlomak slušali u Službi riječi. U evanđeoskom navještaju okupljeni mladi slušali su odlomak o Natanaelovu pozivu koji na oduševljeno svjedočanstvo Filipa dolazi upoznati Isusa. Filip je u Isusu prepoznao obećanog Spasitelja, onog o kojem su čitali u Pismima, kojeg su iščekivali i tražili. Njegovo je srce gorjelo od radosti. Natanael pak s druge strane mirno i staloženo dolazi upoznati Isusa, dolazi provjeriti o čemu to priča Filip i još skeptično dodaje: Iz Nazareta da može biti što dobro?  Natanael je bio čovjek razuma, čovjek koji je sve provjeravao, koji razumom želi doći do spoznaje tko je taj Isus. Kad je Isus ugledao Natanaela rekao je: „Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!“ ,a Filip ga zapita: „Odakle me poznaješ?“ Isus mu na to odgovara: „Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom.“ Ovi odgovorom Isus mu zapravo govori: - vidjeh te u tvojim situacijama, vidjeh te u tvojim mukama, vidjeh te u tvojim promišljanjima, vidjeh te u tvojim nastojanjima da dođeš do istine, da pronađeš radost svoga srca, vidjeh te pod smokvom, vidjeh te tamo gdje si bio – protumačio je vlč. Stojko. Kada je Natanael vidio kako ga Isus poznaje bio je spreman upoznati i spoznati Isusa, ići za njim. – Ne možeš ljubav spoznati i upoznati tako da slušaš o njoj već ju moraš doživjeti. I mi, kao i Natanael želimo doživjeti Isusa, želimo ga doživjeti u srcu, doživjeti u sebi, ne samo naizvan. Kad kreneš za Isusom, kad ga donosiš svaki dan u svoj život, kad mu ujutro kažeš 'Isuse danas želim ići s tobom', polako, dan po dan, doživjet ćemo kao Isus hoda s nama, kako zahvaća naše srce da i mi budemo svjedoci kao sveti Bartol – poručio je mladima vlč. Stojko.

Nakon euharistijskog slavlja u ludbreškoj kino dvorani održan je festival Duga na kojem je ujedinjeni zbor u sastavu Pjevačkog društva Trinitas, Zbora mladih Varaždinske biskupije te zborova mladih župa Veliki Bukovec, Rasinja i Martijanec izveo petnaest skladbi slaveći Gospodina i Predragocijenu Krv Kristovu.


Anita Treščec