Od:
Do:

Katedralni zbor Chorus Dominicalis nastupio na svečanom otvorenju 49. Varaždinskih baroknih večeri

Katedralni zbor Chorus Dominicalis nastupio na svečanom otvorenju 49. Varaždinskih baroknih večeriVARAŽDIN, 20. 9. 2019.
U petak 20. rujna svečanim koncertom otvorene su 49. po redu Varaždinske barokne večeri, najstariji europski festival specijaliziran za baroknu i ranu glazbu, čija je duga tradicija jedan od stupova kulturne scene našega grada.

Kako je ove godine zemlja partner Kraljevina Švedska, na koncertu je nastupio švedski ansambl Göteborg Baroque pod umjetničkim vodstvom mo. Magnusa Kjellsona, a na programu su se našla djela G. F. Händela i A. Vivaldija. Za izvedbu zadnje točke na programu, Händelove nadaleko poznate krunidbene himne „Zadok the Priest“, švedskom ansamblu pridružile su se i domaće snage i to novoosnovani katedralni zbor „Chorus Dominicalis“ koji je suvereno parirao švedskim kolegama i pridonio uistinu svečanom i dostojanstvenom otvorenju Festivala te se tako po prvi puta publici predstavio i u koncertnoj ulozi. Zbor je za ovaj nastup uvježbao njegov umjetnički voditelj, mo. Višeslav Jaklin, katedralni orguljaš.
    
Valja spomenuti i da se na samom početku programa, izvedbom državne himne „Lijepa naša“ predstavio i zbor Katoličke osnovne škole „Uršuline zvjezdice“, također pod vodstvom mo. Jaklina. Koncertu su, uz ostale uzvanike, izaslanike i ljubitelje barokne glazbe, nazočili i apostolski administrator Varaždinske biskupije, mons. Josip Mrzljak, te kanonik Stolnog kaptola, preč. dr. Mario Kopjar, iskazujući time potporu, kako novome Zboru, tako i Festivalu, potvrđujući ugled i bitnu ulogu naše Biskupije u njegovanju i podržavanju kulture i kulturnoga života Grada Varaždina.

Zbor varaždinske katedrale „Chorus Dominicalis“ osnovan je u prosincu 2018. godine na poticaj varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, koji je uvidio potrebu za osnivanjem novoga pjevačkog zbora za potrebe varaždinske stolne crkve. Ime zbora, koje je također prijedlog oca biskupa, a u prijevodu znači „nedjeljni zbor“, upućuje na primarnu djelatnost zbora, a to je uveličavanje nedjeljnih i drugih svečanih liturgijskih slavlja u varaždinskoj katedrali. Bazu zbora čini varaždinski Nonet Donum, koji se već profilirao kao uspješan koncertni ansambl, među ostalim i nizom nastupa na Varaždinskim baroknim večerima, kojemu su se priključili i drugi pjevači vezani uz varaždinsku katedralu, oblikujući tako ansambl koji će uz svoju liturgijsku ulogu njegovati i koncertnu djelatnost. Zbor djeluje pod vodstvom katedralnog orguljaša mo. Višeslava Jaklina, a valja spomenuti i da muški dio Zbora čini Koraliste varaždinske katedrale, koje vodi Mislav Lucić, također katedralni glazbenik.
 
Varaždinska biskupija