Od:
Do:

Nonet Donum i Varaždinski kvartet oduševili na tradicionalnom korizmenom koncertu

Nonet Donum i Varaždinski kvartet oduševili na tradicionalnom korizmenom koncertuVARAŽDIN, 1. 4. 2017.
„Spomeni se, čovječe, da si prah“, odnosno u originalnom naslovu „Memento, homo, qoud cinis es“, naziv je ovogodišnjeg tradicionalnog korizmenog koncerta Noneta Donum iz Varaždina u suradnji s Varaždinskim kvartetom održanog u subotu 1. travnja u kripti crkve svetog Nikole u Varaždinu.

Zanimljivost je ta što je kripta od ranih kršćanskih vremena bila podzemna grobnica ispod crkve u kojoj su se pokapali kler, plemstvo i drugi zaslužni pojedinci. Zbog toga je ova, prije nekoliko godina obnovljena, kripta crkve svetog Nikole bila prikladno mjesto za ovaj koncert s obzirom na njegov naziv, budući da je grobnica podsjetnik na prolaznost ovozemaljskog te poticaj na razmišljanje o životu i onoga što nas čeka nakon njega.
 
Cilj koncerta bio je približiti duh odricanja, žrtve, duhovnog i osobnog propitivanja te motiv Kristove muke, jedan od najsnažnijih motiva kršćanske tradicije, onako kako su ga vidjeli skladatelji u raznim glazbeno-povijesnim epohama. Ove godine, tema su bili renesansa i rani barok. Publika, među kojom je bio i varaždinski biskup Josip Mrzljak te domaći župnik vlč. Stjepan Najman,  okupila se u lijepom broju ugodno popunivši prostor kripte gdje se tražilo mjesto više za sjedenje. Prisutni su uživali u djelima Gregorija Allegrija, Jakoba Petelina Gallusa, Antonija Lottija, Williama Byrda te Heinricha Schütza.

 
Nonet Donum nastupio je u svom punom sastavu: Marta Topić Mlakar, Monika Zlatarek, Iva Mavrek – soprani; Karla Kelemen, Sara Šopar – altovi; Mislav Lucić, Vedran Lesar – tenori te Ivan Topić i Luka Šopar – basovi, pod umjetničkim vodstvom katedralnog orguljaša Višeslava Jaklina.
 
Nonet je osnovan u ljeto 2011. godine u Varaždinu na poticaj altistice Sofije Cingule, koja je okupila mlade školovane glazbenike iz župne crkve sv. Nikole. Ansambl je u početku djelovao kao oktet, a od nastupa na Varaždinskim baroknim večerima 2016., proširen je u nonet. Među brojnim do danas održanim nastupima ističe se onaj 2014. kada ansambl u proširenom sastavu pod imenom Komorni zbor Donum izvodi Božićni oratorij J. S. Bacha.
 
Drugi izvođački sastav, Varaždinski kvartet, varaždinskoj, ali i široj publici, nije potrebno previše predstavljati. Osnovan prije 18 godina, Kvartet je redovito prisutan u glazbenom životu grada Varaždina, a tijekom svog postojanja ostvario je širok koncertni repertoar, na kojem se nalaze djela najpoznatijih imena klasične glazbe. Standardnu postavu i na ovom su koncertu činili: Marko Jerbić (I. violina), Anđelko Ilčić (II. Violina), Ana Trnjar (viola) i Davor Gluhak (violončelo).

 

Goran Damjanić