Od:
Do:

Misa na spomen sv. Cecilije u Legradu i koncert u čast novog varaždinskog biskupa

Misa na spomen sv. Cecilije u Legradu i koncert u čast novog varaždinskog biskupaLEGRAD, 22. 11. 2019.
U spomen sv. Cecilije, zaštitnice crkvenih glazbenika i glazbe u Župi Presvetog Trojstva Legrad proslavljen je U petak, 22. studenoga.

Proslava spomena započela je svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio vlč. Silvio Košćak, župnik Župe Presvetog Trojstva Legrad i upravitelj Župe Uznesenja BDM Đelekovec.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem pratilo je šezdesetak pjevača iz Zbora Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Đelekovec praćeni voditeljicom zbora Sonjom Vuljak i orguljašem Davorom Korošecom, KUD-a „Zrin“ iz Legrada s voditeljicama Suzanom Dimač i Viktorijom Horvat te novoosnovana „Schola Ss. Trinitatis“ s Ivonom Fabijancem, voditeljem zbora i orguljašem župne crkve u Legradu.

Vlč. Košćak u svojoj je homiliji istaknuo da „na spomendan svete Cecilije slavimo, u zajedništvu vjernika naše Župe, euharistiju za rad dijela župljana, zboraša i onih koji pjevanjem doprinose ljepoti liturgije župe, ali i sve one koji glazbenim djelovanjem uljepšavaju našu svakodnevicu.“

Župnik Košćak također je istaknuo važnost crkvenog pjevanja u navještaju vjere.

- Liturgijska glazba pomaže svakom čovjeku dobre volje koji bi došao u crkvu, pokazati kakva je naša vjera. Osim toga, pjevanje pridonosi njezinom navještaju. Postoji svjedočanstvo da je sveti Augustin plakao slušajući liturgijsko pjevanje psalama. Paul Claudel, glasoviti pjesnik i dramaturg, obratio se tijekom pjevanja Večernje molitve u pariškoj katedrali Notre-Dame slušajući pjevanje hvalospjeva “Veliča duša moja Gospodina”. Premda se vjera rađa iz slušanja riječi Božje, sveta glazba i pjevanje mogu uveličati izražajnost psalama i biblijskih hvalospjeva. - poručio je župnik Košćak.

Na kraju slavlja zahvalio je svim zborašima na slavljenju Boga svojim glasom, talentom, glazbenim umijećem i ponajprije srcem koje Bogu, unutar euharistijskog slavlja, želi darovati svoje vrijeme kako bi ga ljubilo i slavilo na najizvrsniji način.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je koncert okupljenih pjevača iz Legrada i Đelekovca. Koncert je bio posvećen novom biskupu Varaždinske biskupije mons. Boži Radošu, budući da je slavlje održano unutar drugog dana priprave za njegovo ređenje i preuzimanje biskupske službe.

 
Župa Legrad