Od:
Do:

Liturgijski znakovi novog varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša

Liturgijski znakovi novog varaždinskog biskupa mons. Bože RadošaVARAŽDIN, 22. 11. 2019.
Biskupski štap (baculum ili pastoral), koji će novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš primiti na svom biskupskom ređenju na Nedjelju Krista Kralja, dar je Varaždinske biskupije. Štap je izrađen od aluminija i patiniran tamnom patinom kako bi se naglasila forma. Podijeljen je na tri dijela. U gornjem dijelu se nalazi prikaz svetog Jeronima sa Biblijom u ruci u betlehemskoj špilji. Za prikaz svetog Jeronima biskup Radoš se odlučio iz više razloga. Naime, donedavno je bio ravnatelj Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, gdje ga je i zatekla vijest o imenovanju varaždinskim biskupom, a ova je godina posvećena svetom Jeronimu budući da slavimo 1600 godina od smrti ovog znamenitog sveca.

"Sveti Jeronim posebno me oduševljava jer je zaljubljenik u Riječ Božju. Boga živoga možemo susresti u živoj Riječi Božjoj. Ako ne poznajemo Pismo, ne poznajemo ni Boga. Onaj tko ga upozna u Pismu, taj ga može upoznati konkretno u svome životu. Mene oduševljava njegova blizina s Riječi Božjom kojoj je posvetio velik dio svoga života. Gotovo onoliko koliko je Isus živio na Zemlji, toliko je sveti Jeronim proveo u betlehemskoj špilji, proučavajući Riječ Božju i nadahnuto tumačeći. Htio je Riječ Božju prenijeti drugima po svom prevođenju. Štap koji je slika čuvanja i pratnje, koji ima gore svetog Jeronima sa Svetim pismom, govori o tome koliko je važna povezanost vodstva sa Riječi Božjom", istaknuo je mons. Radoš.

Središnji dio štapa je modeliran blagom teksturom i prilagođen je ljudskoj ruci radi uporabe, dok se u donjem dijelu štapa nalazi loza koja se ovija oko štapa i uspinje uz štap, što simbolizira nas kršćane koji smo nakalemljeni na Krista i s Kristom se uspinjemo u nebo.

Pektoral (prsni križ) mons. Bože Radoša izrađen je od aluminija i inkrustiranog crvenog stakla. Na biskupskom križu mons. Radoša dominira raspeti Krist i crvena boja koja simbolizira Kristovu Krv, što je i aluzija na Ludbreg – Svetište Predragocjene Krvi Kristove. Na taj način se želi istaknuti važnost i značenje ne samo Tijela nego i Krvi Kristove koja se prolijeva za sve nas. Križ je dar generacije ređenika biskupa Radoša iz 1990. godine iz Đakova i drugdje.

Štap i pektoral izradio je akademski kipar Ilija Skočibušić iz Tomislavgrada.

Biskupski prsten dar je zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića. Biskupski prsten znak je vjere kojim je Crkva, Zaručnica Kristova, zaručnica, a nose ga biskupi za svjedočanstvo toga zaručništva.

Misnica koju će biskup nositi na ređenju, kao i tri misnice; za glavnog zareditelja i dvojicu suzareditelja, dar je obitelji mons. Bože Radoša.