Od:
Do:

Pretprogram liturgijskog slavlja ređenja biskupa Bože Radoša pripremili bogoslovi Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa

Pretprogram liturgijskog slavlja ređenja biskupa Bože Radoša pripremili bogoslovi Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništaVARAŽDIN, 24. 11. 2019.
Molitvene materijale pretprograma liturgijskog ređenja novoimenovanog varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša pripremili su bogoslovi Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu zajedno sa svojim duhovnikom i prefektom vlč. Ivicom Cujzekom, svećenikom Varaždinske biskupije.

Pretprogram je u varaždinskoj katedrali započeo još u 9 sati. U uvodom govoru vlč. Cujzek je kazao kako smo se pod okriljem naše varaždinske katedrale, unutar i izvan nje, okupili kako bismo proslavili milosni dar poziva i poslanja novoimenovanog biskupa. Sabrao nas je Isus Krist oko oltara koji je njegov dom, a koji su izgrađivali naši voljeni djedovi i bake, u koji su trajno utabani koraci blagopokojnog biskupa Marka Culeja i dosadašnjeg biskupa Josipa Mrzljaka zajedno sa svećenicima Varaždinske biskupije i vjernicima ovoga podneblja; zajedno s narodom koji je uvijek cijenio bogatstvo baštine i koji je, podržavan snagom vjere, u svim svojim borbama neustrašivo i radosno znao biti zahvalan.

- Dom je to čija su vrata bila širom otvorena svakome tko je pod zaštitu ovih zidova pohranjivao i u njihovu ljepotu ugrađivao svoje prošnje i zahvale, svoje boli i radosti tijekom 22 godine postojanja Varaždinske biskupije. Na pragu tog Božjeg i našeg doma s kojim smo suživljeni i s kojim dišemo, danas svečano i skrušeno, ali ponosno dočekujemo korake novoga biskupa. Svoje misli i molitve iz uporišta zahvalnosti za proteklo razdoblje, usmjeravamo u iskazivanje dobrodošlice njemu koji nam donosi novi znak Božje brižnosti i vjernosti. Zajedno s njime okrenuti sutrašnjici, osjećaje zahvalnosti upućujemo dobrome Bogu koji od svoje ljubavi daruje čovječanstvu neprocjenjiv dar biskupa. Radosno i s nadom otvorimo srca tome daru i uzdignimo ih kroz ovu duhovnu pripravu za slavlje. Iz pastirske službe, sažete u gestama liturgijskoga obreda biskupskog ređenja, proizlazi temeljni stav Isusa Krista, a to je da on nije došao da bude služen nego da služi. To načelo iščitavamo i u geslu varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša: „Služiti radosno Gospodinu“. Krist sȃm u biskupima ostvaruje svoju trostruku službu: učenja, posvećivanja i upravljanja, a biskupska služba posreduje ljubav Presvetog Trojstva koje bdije nad oltarima brojnih naših crkava. I u ovoj nas katedrali podsjeća na trajnu uzajamnost i usmjerenost jednih na druge. Svjedočanstvo te privrženosti odjekuje i u današnjem slavlju koje osvješćuje poziv svakoga od nas da bude dionik toga svetog zajedništva. Zato sve vas u katedrali i vas izvan nje pozivam da posvetimo iskreno ove trenutke molitvi – poručio je vlč. Ivica Cujzek.

Potom su moljena Slavna otajstva krunice Blažene Djevice Marije, na nakanu, kako je lijepo poručio vlč. Cujzek, da se iz povezanosti i povjerenja trajno i postojano razabiru bogati plodovi vidljivi u našem zajedništvu, napose u ovom našem kraju u Varaždinskoj biskupiji.  Nakon molitve uslijedilo je tumačenje obreda biskupskog ređenja tijekom kojeg je vlč. Cujzek istaknuo 'nemjerljivu ulogu i značaj biskupa u Crkvi jer u njihovoj se službi služba dvanaestorice Kristovih apostola prenosi i nastavlja učvršćivati'. Stoga je uputio riječi pozdrava i iskrene dobrodošlice uvaženim nadbiskupima i biskupima koji će svojom prisutnošću uveličati slavlje, kao i ostale koncelebrante i uzvanike.

- Molimo zajedno da pred svim izazovima današnjice naš novi biskup, koji nesebično i požrtvovno sebe ugrađuje u temelje Crkve, gradi svoju pastirsku službu hrabro i nepokolebljivo. Neka ga u toj stožernoj crkvenoj službi vode i stožerne kreposti: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost kako bi, vjeran svome poslanju, bio Božji čovjek za Božji narod. Neka ga prati brižni majčinski zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve i krijepi pravednost svetoga Josipa njezina zaručnika. Neka ga snaži zagovor svetoga Marka Križevčanina i blaženoga Alojzija Stepinca, zaštitnika i suzaštitnika Varaždinske biskupije.  Sveta Crkva danas proslavlja otajstvo Božje prisutnosti u zajednici vjernika zahvaljujući na daru novoga varaždinskog biskupa. Ljepota i sklad iz ozračja te molitvene sabranosti izrasta u međusobnu potporu u iskrenoj blizini, odanom poštovanju i istinskom prijateljstvu. To blago iz ovog blagdana za našu biskupiju ponesimo u svoje domove. Neka u njima ne izblijedi dragost, ne splasne oduševljenje i neka se ne razvodni svetost zagledana u Kristov križ. Nego neka se odjek ovog blagog dana snažno osjeti u našim svagdašnjicama, u našim obiteljima, na radnim mjestima i u našim susretima. Da se u njima možemo vjerodostojno osloniti jedni na druge, a svi zajedno na Krista koji se oslanja na našu volju da mu radosno služimo okrenuti čestitom životu prema kojemu gledamo s nadom i pouzdanjem. To je poruka koja se zrcali iz biskupskog gesla biskupa Bože Radoša: „Služiti radosno Gospodinu!“ U tom duhu raspoložimo svoja srca slaveći svetu liturgiju njegova biskupskog ređenja koje će započeti za nekoliko trenutaka - poručio je vlč. Ivica Cujzek.
 
Goran Damjanić