Od:
Do:

Mons. Bože Radoš na prijemu kod Koprivničko-križevačkog župana Darka Korena

Mons. Bože Radoš na prijemu kod Koprivničko-križevačkog župana  Darka KorenaKOPRIVNICA, 23. 1. 2020.
Koprivničko-križevački župan Darko Koren održao je u prostorijama Županijske uprave svečani prijem za novog biskupa Varaždinske biskupije mons. Božu Radoša, u četvrtak, 23. siječnja 2020. Uz župana prijemu su prisustvovali i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te pročelnice županijskih upravnih tijela Melita Ivančić i Ana Mušlek te pročelnik Darko Masnec.

Župan Koren je uvodno izrazio srdačnu dobrodošlicu biskupu Radošu, koji je stigao u pratnji tajnika vlč. Marka Domitera i župnika koprivničke župe Blaženi Alojzije Stepinac vlč. Davora Šumandla, kazavši kako je uvjeren da će se suradnja i dobar odnos koji između Koprivničko-križevačke županije i Varaždinske biskupije traje već dugi niz godina nastaviti i dalje.

- Iznimno nam je drago što vas danas imamo prilike ugostiti kao novog biskupa Varaždinske biskupije s kojom imamo duboku povezanost. S vašim prethodnikom mons. Josipom Mrzljakom smo sjajno surađivali i uvjeren sam kako će se susreti i komunikacija na istoj razini nastaviti i s vama. Specifična smo županija jer na našem području djeluju tri biskupije, osim Varaždinske tu su još i Bjelovarsko- križevačka te grkokatolička biskupija sa sjedištem u Križevcima, dakle mnogo je vjernika koji su u potrebi za duhovnim vodstvom. Siguran sam kako ćete svojim duhovnim radom i vrijednostima djelovati na dobrobit i zadovoljstvo svih vjernika te da ćete biti uzor svećenicima koje ćete voditi Kristovim stopama. Neka ovo bude početak jednog odnosa koji je višedimenzionalan i koji će, uvjeren sam, biti prijateljski-, kazao je župan.

Biskup Radoš je zahvalio na pozivu te prenio pozdrave biskupa u miru mons. Josipa Mrzljaka istaknuvši kako se zajedničkom suradnjom svjetovne i crkvene vlasti, temeljene na iskrenoj brizi za čovjeka, postiže najveća dobrobit od koje svi imaju koristi.

- Vjerujem da su naša poslanja, iako različita, iskrena jer postavljeni smo na isti put. Brinemo o istim ljudima na različitim područjima djelovanja, no s jednakim krajnjim ciljem, a to je dobrobit za čovjeka. Poslani smo pomagati ljudima, svaki iz svojeg kuta i kad to činimo to nas oplemenjuje i vodi prema sreći. Želim vam puno unutarnje radosti te da i dalje brinete za stanovnike vaše županije. Veže nas puno zajedničkih točaka i to zajedništvo između svjetovnog i duhovnog može biti sjajan poticaj za mnoge dobre stvari koje idu na  korist čovjeka i njegova razvoja-, naglasio je biskup Radoš.

Župan i biskup razgovarali su, između ostalog, i o socijalnoj politici i zdravstvenoj skrbi posebice starijih i nemoćnih osoba te borbi protiv siromaštva pri čemu je biskup pohvalio Županiju koja svojim programima u socijalnom i zdravstvenom sektoru brine o osjetljivim skupinama. Predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar je uz zahvalu biskupu na dolasku istaknuo kako je upravo briga za starije i nemoćne visoko na listi prioriteta Koprivničko-križevačke županije.

-Koprivničko-križevačka županija ima odlične programe kojima pomaže starijim i nemoćnim osobama, a jedan od njih je i sufinanciranje troškova smještaja u domovima. Uvidjeli smo da mnogi korisnici trebaju pomoć pa kako bi olakšali troškove ekonomske cijene smještaja, Županija je za ovu godinu osigurala milijun kuna kojima će pomoći. Jedina smo Županija koja na taj način skrbi o ljudima-, istaknuo je Pintar.

Župan je dodao kako osim u dijelu pomoći kroz zdravstvene i socijalne programe, Županija surađuje i sa župama na projektima kojima se obnavljaju i adaptiraju sakralni objekti čime se ujedno osigurava i opstojnost hrvatske kulturne baštine.

-U okviru naših programa svake godine u županijskom proračunu osiguravamo i sredstva koja su namijenjena za sufinanciranje projekata naših župa, ponajviše za obnovu sakralnih objekata. Iako sredstva možda nisu velika, svaka pomoć dobro dođe i uvjeren sam kako na taj način dajemo dobar obol i u očuvanju naše hrvatske kulturne baštine-, dodao je župan. S time se složio i biskup Radoš iskazavši zahvalnost što je i po tom pitanju suradnja Županije i Varaždinske biskupije na visokoj razini.

-Svatko prepoznaje svoju ulogu i izvršava svoje poslanje jer na ovom smo svijetu zajedno, jedinstveni u našoj različitosti i to je naše bogatstvo. Kroz drugoga, iako u različitosti, se isto može i treba prepoznati Boga i njegovo djelovanje. Želim Vam puno uspjeha u vašem radu i čestitam vam što ovako dugo vodite županiju što je znak da se zalažete za dobrobit ljudi-, zaključio je biskup Radoš.

Na kraju susreta župan je biskupu za uspomenu na susret uručio prigodan poklon, srebrnjak svetog Marka Križevčanina, dok je biskup županu poklonio dar s motivom svetog Jeronima koji je ujedno i jedan od liturgijskih znakova koje je mons. Radoš primio na svom biskupskom ređenju u studenom prošle godine u varaždinskoj katedrali.

 
Tekst i fotografije: Koprivničko-križevačka županija