Od:
Do:

Započela molitvena trodnevnica uoči biskupskog ređenja - svetu misu predslavio mons. Vjekoslav Huzjak

Započela molitvena trodnevnica uoči biskupskog ređenja - svetu misu predslavio mons. Vjekoslav HuzjakVARAŽDIN, 21. 11. 2019.
Biskupskom ređenju mons. Bože Radoša, povijesnom događaju za Varaždin, Varaždinsku biskupiju i varaždinsku katedralu, koje će biti u nedjelju 24. studenoga, na svetkovinu Krista Kralja, prethodi molitvena trodnevnica koju predvode biskupi rodom iz Varaždinske biskupije.

Prvog dana trodnevne duhovne priprave, u četvrtak 21. studenoga, svetu misu je u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo predvodio je mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup, rodom iz Župe Jalžabet.

U zajedništvu s mons. Huzjakom bili su domaćini, mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije i, mons. Bože Radoš, novoimenovani varaždinski biskup, zatim kanonici Stolnog kaptola Blažene Djevice Marije na nebo uznesene, kao i drugi svećenici.

Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio biskup Josip Mrzljak. Podsjetio je kako smo uz sve organizacijske poslove kojima smo ovih dana okupirani radi biskupskog ređenja, svjesni kako je najvažniji dio duhovna priprava i molitva. Taj “Daj nam svima Duha svog” koji smo pjevali, to je ono najvažnije, kazao je mons. Mrzljak.

Na početku misnog slavlja biskup Huzjak je poručio kako je cilj trodnevnice moliti Gospodina za snagu, jakost i blagoslov novoimenovanome biskupu da vodi Varaždinsku biskupiju u duhu onoga poslanja kojega je Krist dao apostolima.

U svojoj prigodnoj propovijedi okupljenim vjernicima u varaždinskoj katedrali biskup Vjekoslav Huzjak je kazao kako nas početak trodnevnice tijekom koje molimo za novog varaždinskog biskupa povezuje sa spomendanom Prikazanja Blažene Djevice Marije.

- Marija je bila ona koja je u svakom trenutku znala smjer svojega života. Kada je spoznala da ju Bog zove na žrtvu i put posvećenja, predanja i prikazanja, pošla je tim putem odvažno, možda ne razumjevši sve, ali hrabro je išla jer je imala potpuno povjerenje u ono što Bog od nje traži i očekuje. Bila je sigurna da je Bog ne može zvati u krivo, niti u nešto što neće izaći na dobro. Imala je toliko pouzdanje u Gospodina da je svoj život predala Njemu u ruke. Isusova poruka “Vi jeste u svijetu, ali niste od svijeta” govori nam kako Crkva živi u svijetu kao vanjskom okviru našeg postojanja, ali taj vanjski okvir nikako ne smije postati svijet, da svijet upravlja našim životima. A taj svijet neprestano želi utjecati na ono što čovjek jest po Božjem stvoriteljskom planu ljubavi kojom je čovjeka postavio u stvoreni svijet i dao mu poslanje i zadatak. Taj zadatak nije nimalo lagan; upravljati svime, ali upravljati na slavu Božju i na korist svakom čovjeku. Svijet u povijesti spasenja uvijek pokazuje svoje lice. Danas gledamo u Starome zavjetu lice kralja koji želi odvojiti židovski narod od njegovih tradicionalnih zakona koji su izričaj vjere u savez s Bogom i sigurnost vjere da se ide pravim putem. Ti zakoni su bili putokaz njihova života. Taj kralj dolazi s velikom silom, strašnom moći i vojskom pokoriti Izrael. No, oni koji su bili sigurni na putu Božjem nisu se dali zavesti. Jest da ih je bilo malo, ali čvrsto su ostali na putu vjere i svojim hrabrim svjedočenjem postali ostatak ostataka u židovskom narodu koji je išao putem Božjim. Znamo da je Bog uvijek od tih malih ostataka napravio velik narod. Ali to su trenuci kušnje koji nisu lagani i u kojima čovjek ne razmišlja, već se u njima nađe. A ako ima čvrstu vjeru i oslonac na Boga, onda ne odustaje ni pod cijenu života. To je i put Crkve koja je uvijek izložena napadima - kazao je mons. Huzjak.

U nastavku homilije bjelovarsko-križevački biskup je razmatrao nad Isusovom porukom vezanom uz jeruzalemski hram: “Neće ostati ni kamen na kamenu nerazvaljen”.

- Danas gledamo Isusa i susrećemo ga pred Jeruzalemom koji je za Židove bio pojam Božjega grada u kojemu Izraelci prepoznaju Božju prisutnost među sobom. Jeruzalem je bio čežnja kada god bi bili prognani ili otišli daleko. Bilo je to mjesto povratka Bogu. Zato Isus kada gleda Jeruzalem koji se odvojio od Boga, plače nad njim. Znao je Isus dobro da okrenuti se od Gospodina znači propast. “Neće ostati ni kamen na kamenu nerazvaljen”. Nije to bilo jednostavno reći ni prihvatiti i naravno da je to bio razlog zašto su ga još i više napadali i osporavali. U naše vrijeme i u hrvatskoj stvarnosti jednako doživljavamo da se Crkvu osporava. Nastoji je se posložiti i formirati po svijetu. Ljudi koji dođu do vlasti misle kako mogu svijet okrenuti po svome. Ali, braćo i sestre, povijest spasenja nas uči da je to varka i laž. Nažalost, mnogi postaju i žrtve te stradaju u tome - poručio je biskup.

Tijekom svoje propovijedi, mons. Huzjak je uputio i poruku mladima, ali i sve ostale vjernike potaknuo da mole za našeg novog duhovnog pastira.

- Dajte da se u vašem životu dogodi nešto lijepo i veliko. Crkva je uvijek mlada po svome Duhu. Mladost u Crkvi se ne gleda po godinama, već po snazi predanja, prikazanja Bogu, služenja čovjeku i posvećenja svijeta u kojem se nalazimo. Svijet jest opasnost, ali nije neprijatelj kojeg treba prezirati, već ga treba produhoviti. Moliti da Bog svojom snagom prodahne i taj svijet i učini ga mjestom gdje će čovjek moći slaviti Boga i služiti čovjeku. Naš biskup Bože dolazi k nama i među nas, poslan od Svetoga Oca, da bi tu mladost Crkve neprestano podržavao. Apostolski nasljednik je onaj koji, prije svega, po Kristovu nalogu brine za čistoću i istinitost vjere kako bi ona među nama rasla. Vjera je izvor iz kojeg izvire sve drugo. Vjera kojom se mi naslanjamo na Krista. Vjera koja nas čini čvrstima i nepokolebljivima. Vjera koja nas hrabri. U teškim trenucima to je Kristov dar Crkvi. Zato uvijek molimo za vjeru, ne samo svoju, nego jedni za druge. Papa Franjo kaže ‘molim vas, molite za mene’. Sveti je Otac svjestan toga da nosi veliku odgovornost, ali da to može iznijeti jedino snagom Božje milosti. Vjerujem da i naš biskup Bože dolazi k nama jednako svjestan da je snaga vjere dar od Gospodina i da on koji će voditi ovu mjesnu Crkvu varaždinsku to može učiniti snagom milosti i ljubavi Njegove. A za to su mu potrebne naše molitve. Nemojmo posustati moliti jedni za druge - poručio je biskup Vjekoslav Huzjak.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje su pripremili i animirali mladi Varaždinske biskupije.
 
Goran Damjanić