Od:
Do:

Mons. Bože Radoš posjetio Varaždin i Varaždinsku biskupiju

Mons. Bože Radoš posjetio Varaždin i Varaždinsku biskupijuVARAŽDIN / LUDBREG, 19. i 20. 8. 2019.
Novoimenovani biskup Varaždinske biskupije, mons. Bože Radoš, bio je u dvodnevnom posjetu Varaždinu i Varaždinskoj biskupiji, 19. i 20. kolovoza. Mons. Radoš se susreo s dosadašnjim varaždinskim biskupom, mons. Josipom Mrzljakom, kako bi započeli s pripremama za biskupsko ređenje i preuzimanje službe dijecezanskog biskupa.

Biskupi su objavili da će biskupsko ređenje biti u varaždinskoj katedrali na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, 24. studenoga 2019. godine. Glavni zareditelj bit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup metropolit, a suzareditelji mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit, i mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije i dosadašnji varaždinski biskup.

Tijekom svoga dvodnevnog pohoda Varaždinskoj biskupiji, biskupi su pohodili ludbreško svetište predragocjene Krvi Kristove gdje ih je dočekao i srdačno primio mons. Josip Đurkan, župnik i čuvar svetišta. Posjetili su i Pastoralni centar Varaždinske biskupije te pohodili župnu crkvu gdje se čuva relikvija svete Krvi. Zatim im je dobrodošlicu u prostorijama gradskog poglavarstva grada Ludbrega zaželio gradonačelnik g. Dubravko Bilić zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća g. Antom Šimićem i suradnicima. Gradonačelnik je zahvalio biskupu Mrzljaku na dosadašnjoj suradnji i otvorenosti Biskupije za zajedničke projekte i pothvate vezane uz ludbrešku Svetu nedjelju, proslavu svetkovine Krvi Kristove čiji duhovni program prate i različita društvena događanja. Gradonačelnik Bilić izrazio je zadovoljstvo što je prvi puta kao novoimenovani biskup mons. Bože Radoš stigao u grad Ludbreg. Predstavio mu je život grada Ludbrega u kratkim crtama i poželio mu mnogo uspjeha u vršenju službe koju treba preuzeti. Biskup Mrzljak u svom je obraćanju izrekao riječ zahvale gradonačelniku i suradnicima za svaku potporu u brizi za ljude i organizaciji proslave Svete nedjelje. Mons. Radoš, zahvaljujući na dobrodošlici, izrazio je radost što je Ludbreg jedno od prvih mjesta koja je posjetio u Varaždinskoj biskupiji, koje je ujedno poznato pod naslovom „Centar svijeta“ i prepoznao da se taj centar nalazi u Kristovom Srcu iz kojeg izvire božanska Krv koja nam daje život i koja nas sve zajedno povezuje.

Toga dana u večernjim satima svetu misu u varaždinskoj katedrali predslavio je mons. Mrzljak o 13. obljetnici smrti prvoga varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja. Na misi je suslavio mons. Radoš, kanonici Stolnog kaptola i drugi svećenici. Na kraju svete mise okupljenoj vjerničkoj zajednici obratio se i novoimenovani biskup.

Drugoga dana posjeta mons. Radoša u prostorijama Biskupskog ordinarijata mons. Mrzljak i mons. Radoš primili su varaždinskog gradonačelnika g. Ivana Čehoka u pratnji s g. Draženom Dretarom. U ozračju zahvale dosadašnjem i dobrodošlice novom biskupu razgovarali su o predstojećim događajima za Varaždinsku biskupiju. Dotaknuli su temu organizacije i pripreme biskupskog ređenja te događanja vezana uz preuzimanje službe. Gradonačelnik Čehok izrazio je radost što Grad Varaždin ostvaruje lijepo suradnju s Biskupijom te zaželio da se takva aktivna povezanost nastavi.
 
vlč. Marko Domiter