Od:
Do:

Pozdravni govor domaćina, biskupa Josipa Mrzljaka, na ređenju novog varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša

Pozdravni govor domaćina, biskupa Josipa Mrzljaka, na ređenju novog varaždinskog biskupa mons. Bože RadošaVARAŽDIN, 24. 11. 2019.
Nakon što je zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić znakom križa započeo svečano misno slavlje tijekom kojeg će biti zaređen novi varaždinski biskup, mons. Bože Radoš, pozdravnu riječ svim uzvanicima i vjernom puku u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo uputio je, prethodnik mons. Radoša, drugi varaždinski biskup, sada apostolski administrator Varaždinske biskupije, mons. Josip Mrzljak.

Mons. Josip Mrzljak je, kao biskup domaćin, uz mons. Đuru Hranića, suzareditelj mons. Bože Radoša. Pozdravni govor biskupa Mrzljaka možete pročitati u nastavku:

Draga braćo i sestre,

okupljeni u našoj varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije,  ali i svi vi koji ste u duhu s nama  zahvaljujući prijenosu Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga katoličkog radija!

Raduje se danas Crkva varaždinska – i ova na zemlji, ali i ona proslavljena u vječnosti s našim zaštitnicima svetim Markom Križevčaninom i blaženim Alojzijem Stepincem koji je pet godina mučeništva proveo na području naše Biskupije u zatvoru u Lepoglavi. Vjerujem da je s njima u slavi i naš prvi biskup Marko Culej.

Raduje se naša Crkva i pozdravlja svoga trećeg pastira kojeg nam šalje Petar naših dana papa Franjo. Dobro nam došao, dragi Bože, od sada u svoju Biskupiju u kojoj ćeš biti pastir i učitelj darom Duha Svetoga kojeg ćeš danas primiti po sakramentu biskupskog reda, po rukama uzoritog gospodina kardinala zagrebačkog nadbiskupa metropolita Josipa Bozanića, svog domicijalnog nadbiskupa metropolita mons. Đure Hranića i mene kao tvojeg predšasnika na stolici varaždinskih biskupa, ali i svih ostalih nadbiskupa i biskupa koji su se danas na svetkovinu Krista Kralja skupili sa svih strana, ne samo iz domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nego i susjednih zemalja: Austrije, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Draga braćo u episkopatu, srdačno Vas sve pozdravljam! Uz već spomenute,  poseban pozdrav od srca upućujem preuzvišenom apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiu Lingui i molim ga da prenese naše izraze poštovanja i ljubavi prema našem papi Franji. Draga nam je i prisutnost kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kome upućujem izraze poštovanja i dobrodošlice. Pozdravljam braću prezbitere, đakone, bogoslove, sjemeništarce, redovnike, redovnice, redovničke kandidate!

Pozdravljam braću i sestre i rodbinu našeg novog biskupa Bože koji su se sabrali sa svih strana želeći biti u blizini svog brata i rođaka u važnom i blagoslovljenom trenutku njegovoga života. U molitvi ćemo se posebno sjetiti roditelja našeg biskupa Ivana i Matije koji se sigurno raduju u nebu.

Pozdravljam predstavnike društvenih vlasti: ministre koji su došli uime premijera i Vlade, izaslanicu predsjednice Republike Hrvatske i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora te veleposlanike pri Svetoj Stolici. Pozdrav upućujem županima i gradonačelnicima s područja naše Biskupije.

Na kraju pozdravljam najvažnije, a to ste svi vi, sestre i braćo, kršćanski vjernici koji ste se okupili da bismo bili zajedno u ređenju apostolskog nasljednika, novog pastira naše Varaždinske biskupije.

Svi dobrodošli, a Vas, uzoriti, molim da nas predvodite u današnjem slavlju!