Od:
Do:

Ansambl "Pučki pivači KBF-a" gostovao u varaždinskoj katedrali

Ansambl "Pučki pivači KBF-a" gostovao u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 13. 1. 2019.
U nedjelju Krštenja Gospodnjeg, 13. siječnja 2019. godine, ansambl „Pučki pivači KBF-a“ pod vodstvom dr. sc. Joška Ćalete gostovao je u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Varaždinu, najprije pjevajući na večernjoj svetoj misi nakon koje je uslijedio koncert „Pismu novu sad pivajmo“.

„Pivači“ su po dolasku u Varaždin imali organiziran kraći razgled grada, uz posjet crkvi sv. Florijana u kojoj su članovi ansambla (mahom studenti crkvene glazbe) razgledali i isprobali orguljski pozitiv iz 1644. godine koji se smatra najstarijim datiranim orguljama u Hrvatskoj.

Gostovanje je nastavljeno sudjelovanjem na svečanoj večernjoj svetoj misi (posljednjoj u ovogodišnjem Božićnom ciklusu), na kojoj su „Pučki pivači“ predvodili liturgijsko pjevanje, uz orguljsku pratnju katedralnog orguljaša Mislava Lucića. Na repertoaru su bile tradicionale hrvatske božićne pjesme. Osim pjevanjem, „Pivači“ su u liturgiji sudjelovali i naviještanjem Riječi Božje – Ivana Hrkać čitala je prvo čitanje, Marija Krnić pjevala je psalam, dok je Ivan Buljan pjevao drugo čitanje (poslanicu) na tzv. „bosanski“ napjev. Molitvu vjernika čitali su s. Josipa Pavla Jakić i Roko Ivica. Svetu misu predslavio je vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, koji se u homiliji osvrnuo i povukao paralelu između Kristovog i našeg krštenja te značenja koje taj sakrament ima u životu svakoga vjernika.

Nakon svete mise uslijedio je koncert pod nazivom „Pismu novu sad pivajmo“, na kojem se ansambl predstavio izvodeći izbor tradicionalnih hrvatskih pučkih božićnih, adventskih i marijanskih napjeva. Koncert je bio podijeljen u tri bloka.

Prvi blok predstavio je adventski repertoar; zanimljivost su predstavljala tri napjeva s otoka Lastova, ispjevana u stilu tzv. „dubrovačkog korala“. Nakon prvog bloka, publici se s nekoliko prigodnih riječi obratio umjetnički voditelj ansambla, dr. sc. Joško Ćaleta, objasnivši kako je došlo do osnutka ansambla i čime se točno ansambl bavi, stavljajući naglasak na njegovanje i očuvanje neizmjernog tradicijskog glazbenog blaga koje postoji u našoj predaji i baštini.

Drugi blok sastojao se od pet marijanskih napjeva koji su na poseban način, kako svojim tekstovima, tako i melodijama dali uvid i kratki pregled u višestoljetnu tradiciju štovanja Blažene Djevice Marije u Hrvata, pokazujući svu skromnost, iskrenost i otvorenost srca s kojom je ondašnji (a i današnji) vjernik pristupao čašćenju Majke Božje. Nakon drugog bloka uslijedio je kratki orguljski intermezzo u izvedbi studenata 4. godine ICG-a Ivane Hrkać i Mihaela Mojzeša koji su nastupili kao orguljski duo. Izveli su tri stavka iz „Orašar-suite“ (proizašle iz istoimenog baleta) Petra Iljiča Čajkovskog. Iako programski nevezan uz repertoar ansambla, publika je s oduševljenjem popratila ovaj glazbeni broj, čemu je svakako doprinijela kako virtuoznost i spretnost dvoje mladih orguljaša, tako i bogate zvučne mogućnosti katedralnih orgulja.

Treći, „božićni“, blok donio je četiri napjeva u kojima smo imali priliku Otajstvo Božića sagledati i doživjeti kroz sve njegove aspekte – od uspavanke malome Djetetu do hvalospjeva i zanosnog klicanja novorođenomu Kralju.

Mnogobrojna publika nagradila je izvođače dugotrajnim pljeskom, a kao dodatak, „Pučki pivači“ su izveli jednu „trikraljsku“, tj. koledarsku popijevku iz Pregrade te ulomak iz napjeva „Spavaj, spavaj, Ditiću“ zaključivši time iskustvima bogato i uspješno gostovanje u Varaždinu.

Koncert je bio na izvodilačkom vrhuncu u svim aspketima. Izmjene sola i cijelog ansambla, mirnih i dinamčnih dijelova, opuštenog i napetog karaktera unutar i među pojedinim napjevima, stvorile su jednu pravu malu „dramu“ u kojoj je publika mogla proživjeti svaku emociju vezanu uz Otajstva ovoga liturgijskog ciklusa. Svojom napose proživljenom izvedbom, skladnim suzvučjima i iskrenim predanjem u muziciranju koje se gotovo moglo i opipati, svi su članovi ansambla, zajedno sa svojim voditeljem, publiku držali zainteresiranom od prve do posljednje sekunde koncerta, podarivši svima uistinu nezaboravnu glazbenu večer, pa ne čudi stoga da su ispraćeni s velikim ovacijama.

Nakon koncerta nastavljeno je zajedničko druženje u biskupijskim prostorijama uz prigodnu okrepu i najavama budućih gostovanja „Pučkih pivača“ u Varaždinu, za što postoji velik obostran interes.

Valja još spomenuti da je ovo bio četvrti i posljednji koncert „Pučkih pivača KBF-a“ u ciklusu koncerata „Pismu novu sad pivajmo“ (prva tri: crkva Bezgrješnog začeća BDM, franjevci-Dubrava, Zagreb; crkva Uznesenja BDM – Pregrada; crkva sv. Križa, franjevci-Siget, Zagreb), ali i prvi koncert u ciklusu „Glazba u varaždinskoj katedrali“ koji je utemeljen ove godine, a obuhvaćat će cijelu godinu.
 
 
 
 
Mislav Lucić
Fotografije: Višeslav Jaklin, Mislav Lucić
*videozapis koncerta