Od:
Do:

Susret bogoslova Varaždinske biskupije s varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem

Susret bogoslova Varaždinske biskupije s varaždinskim biskupom mons. Božom RadošemVARAŽDIN, 14. 12. 2019.
Bogoslovi Varaždinske biskupije zajedno sa svojim prefektom vlč. Ivicom Cujzekom pohodili su u subotu, 14. prosinca sjedište Varaždinske biskupije i u Biskupskom ordinarijatu susreli se s novim varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem. Susretu je prisustvovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Na početku susreta biskup Radoš pozdravio je biskupa Mrzljaka, prefekta Cujzeka i bogoslove te u svom obraćanju istaknuo kako Bog one koje poziva, one koji trebaju biti nositelji njegove ljubavi, obdaruje svojom blizinom, brigom i ljubavlju; Njih Bog najprije privlači k sebi da bi mogli svjedočiti. Svatko je pozvan na svoj način to činiti – biskup, svećenici, bogoslovi. Prisutnima se obratio i biskup Mrzljak. Pozdravljajući bogoslove, izrazio je svoju zahvalnost Bogu na daru poziva koji je njemu uputio, a podijelio je i svoju radost što je u Varaždinskoj biskupiji uvijek bilo mladih ljudi koji su se spremno odazivali u svećeničko zvanje.

U ime bogoslova pozdravnu riječ uputio je Marko Pintarić, bogoslov četvrte godine. Zahvaljujući biskupu Radošu za izdvojeno vrijeme za taj susret, čestitao mu je na imenovanju varaždinskim biskupom te na ređenju i preuzimanju službe, ukratko je predstavio različitost bogoslova koji su pred njim, a istaknuo je ono zajedničko – na svakome od njih zaustavio se Gospodinov pogled uz blage riječi: „Hajde, pođi za mnom!“ Razmišljajući o poslanju biskupa, nadovezao se na riječi svetog Ivana Pavla II. iz dokumenta Pastores dabo vobis o povezanosti biskupa sa sjemenišnom zajednicom čija nazočnost u toj zajednici ima posebnu vrijednost. U svom govoru kazao je: „Naša očekivanja i nade su velika, a pretpostavljam i Vaša. Put na koji zajedno krećemo uzak je, a vrata kroz koja moramo proći su tijesna. Budite nam na tome putu oslonac i putokaz poput oca.“

Tijekom susreta bogoslovi su se predstavili biskupu. Razgovaralo se o različitim segmentima života zajednice bogoslovnog sjemeništa i života biskupije. Bilo je govora o odnosu biskupa i bogoslova odnosno svećenika. Biskup Radoš ohrabrio je bogoslove da ne izdržavaju svoje sadašnje vrijeme u bogosloviji, nego da ga žive u punini i radosti.

Bogoslovi su biskupu Radošu poklonili mitru, dok je on bogoslovima poklonio knjigu „Zašto biti kršćanin“. Susret su završili zajedničkim objedom.
Marko Domiter