Od:
Do:

Đakoni Varaždinske biskupije na duhovno – studijskom putovanju u Biskupiji Murska Sobota

Đakoni Varaždinske biskupije na duhovno – studijskom putovanju u Biskupiji Murska Sobota MURSKA SOBOTA, 27. i 28. 1. 2018.
Nakon bogoslovske formacije koja uključuje polaženje petogodišnjeg filozofsko – teološkog studija, svaki mladić koji želi postati svećenik, kao zaređeni đakon, tijekom jedne godine, polaznik je tzv. Đakonske – pastoralne godine. Uz pet studijskih tjedana koji se održavaju u prostorima Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu te pastoralnog praktikuma koji se provodi unutar dodijeljenih župnih zajednica, spomenuta godina završne priprave za svećeništvo, između ostalog uključuje i dva duhovno – studijska putovanja. S obzirom da je običaj svake godine posjetiti biskupiju nekog od đakona koji su polaznici te formacije, ove godine, 27. i 28. siječnja, trideset i dvojica đakona, među kojima su bili prisutni i đakoni Varaždinske biskupije, Mišel Kovačević, Karlo Kruljac te Nikica Posavi, uz pratnju ravnatelja Nadbiskupskog pastoralnog instituta prof. dr. sc. Josipa Šimunovića te tajnika Darija Prskala, posjetili su biskupiju Aljaža Baše, đakona biskupije Murska Sobota (Slovenija).

U skladu s tim, u jutarnjim subotnjim satima, 27. siječnja, iz Zagreba, đakoni i njihova pratnja, uputili su se u susjednu zemlju Sloveniju, na prostore Biskupije Murska Sobota. Središnja lokacija putovanja bila je župa Uzvišenja Svetoga Križa - Črensovci, inače župa u kojoj đakon Baša polazi đakonski pastoralni praktikum. Po dolasku u spomenutu župu, đakone i njihovu pratnju, srdačno je dočekao i pozdravio murskosoboški biskup mons. dr. Peter Štumpf te domaći župnik preč. Ivan Krajnc. Nakon što su se smjestili u prostorima pastoralnog centra, đakoni su prisustvovali predavanju koje je održao biskup Štumpf. Nakon što je posvjedočio o svom odazivu na Božji poziv, biskup Štumpf ukratko je predstavio stanje Crkve u Sloveniji. Po završetku predavanja, svi zajedno uputili su se u Veliku Polanu, u župu u kojoj se župljani osobito spominju Daniela Halasa, svećenika i mučenika poginulog u Drugom svjetskom ratu.

U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusovog o župnoj zajednici i spomenutom sluzi Božjem, uz biskupa Štumpfa, progovorio je i polanski župnik vlč. Boris Tibaut. Nakon pjesme i molitve u župnoj crkvi, đakoni i njihova pratnja uputili su se na grob Daniela Halasa te su posjetili  tzv. spominsku sobu, prostoriju u kojoj su izložene neke njegove osobne stvari kao i fotografije koje prikazuju njegov tragično završeni život. Osim groba i spominske sobe spomenutog sluge Božjeg, prošli su i križnim putem koji vodi do mjesta Hotiza u kojem je on doživio mučeničku smrt. Po završetku pohoda Velike Polane i Hotize, đakoni i njihova pratnja uputili su se prema Črensovcima gdje su blagovali objed. Potom, nakon kratke stanke, uputili su se u poznato slovensko marijansko svetište Turnišče gdje ih je dočekao i pozdravio te predstavio svetište p. Toni Brinjovc, OFM Conv, župnik svetišta te p. Andrej Mohorčič, OFM Conv, župni vikar.

U istom mjestu, posjetili su i samostan sestara klarisa Marije Majke Crkve u kojem su se sestrama pridružili u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U tijeku klanjanja, đakoni su imali prilike poslušati pjevanje Litanija Majci Božjoj, u izvedbi prisutnih sestara. Nakon Turnišča, uputili su se prema središtu biskupije, u katedralu sv. Nikola biskupa u Murskoj Soboti. Tamo su uz molitvu večernje prisustvovali svečanom misnom slavlju koje je, spominjući se svetog Ivana Bosca, uz prisutnost biskupa Štumpfa te suslavljenje župnika vlč. Gorana Kuhara, župnog vikara vlč. Gorana Merica te preč. Josipa Šimunovića, predslavio salezijanac vlč. Janez Suhoveršnik. Po završetku misnog slavlja, đakoni su imali prilike posjetiti prostore murskosoboškog Ordinarijata kroz kojeg ih je, predstavivši djelatnosti koje se u njima odvijaju, proveo biskup Štumpf. Po obilasku Ordinarijata, đakoni i njihova pratnja uputili su se prema Črensovcima gdje su blagovali večeru koja je svoj produžetak dobila u druženju sa zajednicom mladih.
 
Drugi dan duhovno – studijskog putovanja, nedjelja 28. siječnja, započela je Službom čitanja te molitvom Jutarnje, u prostoru pastoralnog centra u Črensovcima. Nakon doručka, đakoni i pratnja prisustvovali su predavanju u kojem je biskup Štumpf predstavio biskupiju kojoj je na čelu. Po završetku predavanja, procesijom od pastoralnog centra prema crkvi Uzvišenja svetoga Križa, započelo je svečano nedjeljno misno slavlje koje je uz suslavljenje župnika preč. Ivana Krajnca te ravnatelja NPI-a Zagreb preč. Josipa Šimunovića, predslavio biskup mons. dr. Peter Štumpf. Osim što je osobiti značaj za župnu zajednicu imala prisutnost tridesetdvojice đakona tijekom svete mise, poseban značaj bila je i prisutnost časnih sestara Misionarki ljubavi koje su župnoj zajednici dostavile relikvije njihove utemeljiteljice sv. Majke Tereze.

Nakon ručka te izrečenih riječi zahvale na gostoprimstvu koje su iskazali župnik i njegovi suradnici, đakoni i pratnja, po povratku posjetili su još nekoliko lokacija. Prva od njih bila je župa Presvetog Trojstva Odranci u kojoj ih je pozdravio preč. Lojze Kozar, župnik i generalni vikar. Osim predstavljanja župe, preč. Kozar, progovorio je o sluzi Božjem Alojziju Kozaru. Sljedeća stanica bila je rodna župa biskupa Štumpfa, ali i đakona Baše, župa sv. Ladislava Beltinci. U Beltincima, o župnoj crkvi koja je u tijeku obnove, osim biskupa Štumpfa, progovorio je i župnik vlč. Alojz Benkovič. Osim kratkog predstavljanja župe, svi prisutni su izmolili Srednji čas, a potom su se uputili prema rodnoj kući đakona Baše, gdje su pripremljenom okrjepom srdačno dočekani od njegove obitelji. Nakon vremena provedenog u obitelji Baša, posljednja stanica, prije dolaska u Zagreb, bila je župa Uzašašća Gospodinova Bogojina o kojoj je progovorio župnik preč. dr. Stanislav Zver, a u čijoj su župnoj crkvi izmolili Večernju molitvu.

Druženjem u prostorima župe Bogojina, ovogodišnje duhovno – studijsko putovanje đakona dobilo je svoj vrhunac. Đakoni, obogaćeni novim duhovnim iskustvima i spoznajama, nakon pozdrava i zahvala koje su uputili svima koji su sudjelovali u pripremi putovanja, u ne previše kasnim nedjeljnih večernjim satima, vratili su se u Zagreb gdje su sljedećeg dana, u prostorima Nadbiskupskog pastoralnog instituta započeli četvrti studijski tjedan kojem je središnja tema „Služba župnika i župnog vikara“.  

Mišel Kovačević, đakon