Od:
Do:

Studenti Instituta za crkvenu glazbu održali orguljaški koncert u varaždinskoj katedrali

Studenti Instituta za crkvenu glazbu održali orguljaški koncert u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 18. 5. 2019.
Studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu zajedno sa svojim profesorima, doc. art. Mirtom Kudrnom, doc. art. Elizabetom Zalović i mag. art. Milanom Hibšerom, posjetili su u subotu 18. svibnja Varaždin gdje su održali cjelodnevnu terensku nastavu. Povod tomu bio je koncert studenata na orguljama varaždinske katedrale, u sklopu ciklusa „Glazba u varaždinskoj katedrali“, kojeg organiziraju Varaždinska biskupija u suradnji s Koncertnim uredom Varaždin.

Odmah po dolasku u Varaždin, u jutarnjim satima, studenti su se s profesorima uputili u katedralu, gdje su najprije kratko razgledali crkvu, nakon čega je uslijedila proba s registriranjem. Studenti su tako stekli prvi dojam o katedralnim orguljama, jednima od najvećih orgulja u Hrvatskoj, te osjetili kako je svirati na njima i kakve zvukovne mogućnosti posjeduju. Studenti su, također, mogli i ući u same orgulje te iz prve ruke vidjeti način na koji funkcionira traktura, kakav je raspored i vrsta svirala, što je svakako vrijedno iskustvo za svakog mladog orguljaša.

Nakon probe, svi su se zajedno uputili na ručak nakon kojeg je uslijedio kraći obilazak grada. U sklopu obilaska, studenti su posjetili i kapelu sv. Florijana, biser i ponajbolji primjer sakralne rokoko arhitekture u ovom dijelu Europe, koja uz mnoga druga umjetnička blaga čuva i najstarije datirane orgulje u Hrvatskoj. Riječ je orguljama, katkada se kvalificiraju i kao orguljski pozitiv, koje je izradio Johannes Freundt iz Klosterneuburga, isti graditelj koji je izradio i čuvene lepoglavske orgulje (1649.), a datiraju iz 1644. godine. O tom vrlo vrijednom instrumentu kraće predavanje održao je profesor Hibšer, upoznavši studente sa zanimljivim detaljima vezanima kako uz povijest gradnje i razvoj, tako i neobične karakteristike ugodbe takvih instrumenata. Studenti su potom imali priliku i sami se okušati u sviranju na ovom, skoro 380 godina starom instrumentu. Razgled grada nastavljen je šetnjom i obilaskom drugih crkava te utvrde Stari grad. Nakon razgleda uslijedila je još jedna kraća proba i priprema za koncert.

Vrhunac dana bio je večernji orguljski koncert. Program je donio izvedbe desetero studenata sa svih godina studija koji su se predstavili izvedbama skladbi iz svih glazbeno-povijesnih epoha, od ranog baroka, preko romantizma pa sve do modernih skladatelja. Publika je tako imala priliku čuti djela Johanna Sebastiana Bacha, Dietricha Buxtehudea, Nicolausa Bruhnsa, Franza Tundera, Jacquesa-Nicolasa Lemmensa, Maxa Regera, Mate Lešćana te Anđelka Klobučara. Izvedbe studenata očitovale su sigurnošću, mirnoćom, proživljenošću te nadasve profesionalnim pristupom, kako u svladavanju i izvršavanju zahtjeva koje su pred njih stavljale kompozicije, tako i u prilagodbi na novi instrument, pokazujući da se vrijeme i trud uloženi u vježbanje mnogostruko isplate te da će za nekoliko godina „izrasti“ u sposobne umjetnike. Valja ovdje spomenuti i mentore, profesorice Kudrnu i Zalović te profesora Hibšera, koji usmjeravaju svoje studente ka što većoj profesionalnosti i predanosti u pristupu orguljama.

Iako pomalo anegdotalno, tijekom zadnje točke na programu udar groma izbacio je glavnu sklopku u katedrali, što je rezultiralo gašenjem, kako svih lustera i osvjetljenja, tako i motora orgulja. Nakon nekoliko trenutaka „šoka“, studenti su sišli na naklon, a student Mihael Mojzeš svoju je iznenada prekinutu točku izveo kao dodatak. Ovaj nesvakidašnji događaj svakako će pripomoći da ovaj koncert i studentima i publici ostane u dugom sjećanju.

Koncertu je prisustvovao i varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, koji je time iskazao potporu mladim umjetnicima u njihovom radu i nastojanjima. Nakon koncerta upriličeno je druženje uz prigodnu okrepu, gdje se razgovaralo i o budućim suradnjama Instituta za crkvenu glazbu sa Varaždinskom biskupijom i ciklusom „Glazba u varaždinskoj katedrali“, što je izvrsna platforma za studente da steknu, kako uvijek vrijedno i dobrodošlo iskustvo javnog nastupa, tako i priliku da sviraju na vrlo vrijednim i zvukovnim mogućnostima bogatim katedralnim orguljama. Inače, ove je bio prvi orguljski koncert u ovogodišnjem Ciklusu, a drugi, koji je na rasporedu 15. lipnja, također će izvesti studenti ICG-a, Ivana Hrkać i Mihael Mojzeš, oboje studenti četvrte godine, i to u sklopu pripreme za svoje završne koncerte.
 
Mislav Lucić