Od:
Do:

Osmorica bogoslova Varaždinske biskupije postavljeno u službu akolita - službu pomaganja svećeniku za vrijeme mise

Osmorica bogoslova Varaždinske biskupije postavljeno u službu akolita - službu pomaganja svećeniku za vrijeme miseZAGREB, 7. 12. 2019.
Dvadeset i dvojica bogoslova, među kojima su i osmorica bogoslova Varaždinske biskupije, postavljeno je u službu akolita, dok ih je dvanaest postavljeno u službu lektora na spomendan svetog biskupa Ambrozija, 7. prosinca 2019. u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

U službe ih je postavio te predslavio misu mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a u koncelebraciji su bili poglavari bogoslovije, župnici bogoslova te župnici mentori župnih praktikuma koje bogoslovi obavljaju. Riječima dobrodošlice okupljenima u kapeli Presvetog Srca Isusova, koja je središe bogoslovske zajednice, obratio se preč. mr. Anđelko Košćak, rektor bogoslovije i pozvao na spremnost služenja u svojim službama.

Prije same homilije prethodilo je prozivanje kandidata, dok je svaki kandidat u susretu s biskupom pred oltarom izrekao: "Evo me". U homiliji biskupa Šaška, koja je ponajprije bila upućena kandidatima za primanje službi, bile su naznačene vlastitosti tih dviju službi unutar Crkve- lektorat i akolitat. "Sveto Pismo i oltar nisu mjesto privatnosti, već su oni sidrišta Crkve" riječi su biskupa bogoslovima.

Nakon homilije uslijedilo je postavljanje, najprije u službu lektora, a zatim akolita.

Nakon biskupove blagoslovne molitve nad kandidatima, kandidati su pojedinačno dolazili pred biskupa te primajući kruh i vino, pliticu i kalež iz njegovih ruku bili postavljeni u službu akolita. Za Varaždinsku biskupiju u službu akolita postavljeni su: Andrija Botković iz Župe sv. Marije Magdalene Ivanec, Dominik Cestar iz Župe sv. Petra i Pavla Petrijanec, Matija Filipović iz Župe sv. Jurja mučenika Đurđevac, Domagoj Klarić iz Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Biškupec, Marko Pintarić i Krunoslav Sajko iz Župe sv. Vida mučenika Varaždin, Josip Špoljarić iz Župe sedam žalosti BDM i sv. Križa Kotoriba te Mario Špoljarić iz Župe sv. Vida mučenika Pitomača.

Nakon svete mise bilo je upriličeno prigodno zajedničko fotografiranje novopostavljenih kandidata u službe zajedno sa biskupom, svećenicima, rodbinom i prijateljima naših bogoslova.

"Primi posudicu s kruhom i vinom za slavljenje Euharistije. Budi takav da možeš dostojno služiti stolu Gospodnjem i stolu Crkve."


 
Tekst: Dominik Cestar, bogoslov IV. godine
Fotografije: Nadbiskupsko Bogoslovno Sjemeniste Zagreb