Od:
Do:

U varaždinskoj katedrali trojica primljeni u kandidaturu za svete redove

U varaždinskoj katedrali trojica primljeni u kandidaturu za svete redoveVARAŽDIN, 26. 3. 2017. 
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je četvrte korizmene nedjelje 26. ožujka u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu misno slavlje tijekom kojeg su u kandidaturu za svete redove primljeni trojica bogoslova Varaždinske biskupije.

Kandidaturu za svete redove primili su Mladen Cikač iz župe Pohoda BDM Macinec, Ivon Fabijanec iz župe Uznesenja BDM Koprivnica-Močile i Ivan Ladić iz župe sv. Jelene Križarice Šenkovec. S biskupom su suslavili rektor i duhovnik zagrebačke Bogoslovije mr. Anđelko Košćak i vlč. Vlado Razum, župnici kandidata i drugi svećenici. U slavlju je sudjelovalo 30-tak bogoslova iz Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu koji su ujedno predvodili i liturgijsko pjevanje.  

Biskup Mrzljak u uvodu mise istaknuo je kako liturgija četvrte korizmene nedjelje počinje radošću te je mjesna Crkva uistinu radosna što se okupila s kandidatima za svećeništvo. Premda smo još uvijek i ožalošćeni zbog preminuća našeg generalnog vikara mons. Ivana Godine i gubitka jednog svećenika, mi smo radosni zbog novih svećeničkih zvanja te ćemo se u molitvi sjetiti i našeg mons. Ivana i novih kandidata za duhovna zvanja koja su nam itekako potrebna i u našoj Varaždinskoj biskupiji ali i u cjelokupnoj Crkvi u našem hrvatskom narodu, rekao je biskup Mrzljak.

U propovijedi je biskup napomenuo kako ljudi često na mnogo toga gledaju na izvanjski način, dok Bog koji poziva gleda na jedan drugačiji način te o tom pozivu može govoriti samo onaj koji je pozvan. Kandidatima je, između ostalog, zaželio da ostanu vjerni tom pozivu, da njeguju duhovno zvanje te da se svakodnevno učvršćuju u vjeri, nadi i ljubavi. Potom je rektor Bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Košćak poimence prozvao kandidate koji su pred zajednicom Crkve očitovali svoju odluku te je svaki pročitao svoje osobno predanje.

Na kraju mise biskup je čestitao novim kandidatima Varaždinske biskupije za svete redove đakonata i prezbiterata te je na tome zahvalio njihovim obiteljima, župnim zajednicama i župnicima te poglavarima u sjemeništima. Zaželio im je da budu hrabri na putu kojim će trebati proći jer idu dobrim putem i prema dobrom cilju. Podsjetio ih je na riječi blaženog Alojzija Stepinca koji je isticao da se kao svećenik može učiniti mnogo dobra za Crkvu i hrvatski narod, te ih je sve preporučio u molitve vjerničke zajednice. Ujedno je zaželio da se Varaždinska biskupija, nakon dvije sušne godine, ponovno raduje ređenjima novih đakona i svećenika u nadolazećim godinama.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan