Od:
Do:

Duhovno-formativni susret bogoslova, odgojitelja i mons. Josipa Mrzljaka

Duhovno-formativni susret bogoslova, odgojitelja i mons. Josipa Mrzljaka VETERNICA, VARAŽDINSKA BISKUPIJA, 16 - 19. 8. 2017
Ljetno razdoblje koje je još u tijeku, u bogoslovskoj formaciji vrijeme je koje bogoslovi ne provode u prostorima bogoslovije, već uglavnom u svojim rodnim župama. Kako to vrijeme ne bi bilo vrijeme potpune odijeljenosti bogoslova ili lomljenja bogoslovskog zajedništva, u gotovo svakoj biskupiji iz koje pojedini bogoslovi dolaze, održava se susret bogoslova, pojedinih odgojitelja te njihovih vlastitih biskupa. Takav oblik susreta, u skladu s njegovim sadržajem naziva se duhovno-formativni susret. Tako je između 16. i 19. kolovoza ove godine, održan susret bogoslova Varaždinske biskupije pod geslom „Gospodin je moja snaga i pjesma, on mi je spasitelj“ (Ps 118,14), a kojemu su nazočili i rektor Anđelko Košćak te prefekt Ivica Cujzek kao i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. S obzirom da se ove godine obilježava 20. obljetnica od održane svečanosti proglašenja Varaždinske biskupije te ustoličenja prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja, ovogodišnji duhovno-formativni susret održan je u tom znaku, na više lokacija, pri čemu je središnje mjesto susreta bio Duhovni centar varaždinske biskupije na Veternici.

U srijedu 16. kolovoza, prvog dana susreta, u poslijepodnevnim satima, bogoslovi te odgojitelji okupili su se ispred varaždinske katedrale kao dogovorenom mjestu okupljanja te su se uputili prema Veternici gdje ih je srdačno dočekao i pozdravio ravnatelj Duhovnog centra vlč. Damjan Koren. Nakon što su se smjestili u sobama duhovnog centra koji je nekad bio pavlinski ljetnikovac te nakon zajedničke večere, prva „točka“ susreta bila je u sjenici veterničkog centra gdje se okupljenim bogoslovima obratio rektor Anđelko Košćak pri čemu je predstavio plan susreta. Nakon toga, bogoslovi i odgojitelji zajedno su, u kapeli Gospe Žalosne, proslavili svetu misu te izmolili povečerje.

Četvrtak 17. kolovoza, drugi dan susreta započeo je zajedničkom molitvom jutarnje u veterničkoj kapeli, a preostali dio dana ostvaren je kroz tri predavanja koja su održali predstojnici pojedinih ureda Varaždinske biskupije. Prvo predavanje održao je vlč. mr. Damjan Koren kojemu je uz službu veterničkog duhovnog centra povjerena i služba predstojnika Katehetskog ureda Varaždinske biskupije. Vlč. Koren, sukladno i službama koje obnaša, progovorio je o veterničkom duhovnom centru kao „izvoru vode gdje čovjek može doći, napiti se i ići dalje“, tj. mjestu gdje su dobrodošli oni vjernici koji traže više te žele dublje ponirati u otajstva vjere, a što je moguće na različite načine, između ostalog i kroz vikend šutnje, molitve i posta. Nadalje, u kontekstu Veternice govorio je i o svom drugom području djelovanja, a koje se veže uz Katehetski ured pri čemu je predstavio tri dobne skupine: djecu, mlade te odrasle odnosno obitelji, te izrekao iskustva te savjete bogoslovima za kvalitetan pastoralni rad koji je pred njima. Sljedeće predavanje održao je preč. mr. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra te Ureda za obitelj. Osvrnuvši se na aktualnu dezintegraciju i dezorganizaciju obitelji te današnju sliku obitelji, progovorio je o nekoliko područja crkvenog djelovanja za brak i obitelj. Posljednje predavanje toga dana, u poslijepodnevnim satima, održao je vlč. dr. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, koji je govoreći o djelovanju ureda progovorio o umjetničkim vrijednostima varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, o Ivanu Rangeru, najznačajnijem zidnom slikaru hrvatskog baroka te njegovom djelovanju u crkvama koje pripadaju Varaždinskoj biskupiji, ali i o nedavnom uređenju oltarnog prostora u varaždinskoj katedrali. Po završetku predavanja, svetu misu u kapeli Gospe žalosne predslavio je mons. Josip Mrzljak koji se u večernjim satima susreo sa svojim bogoslovima i odgojiteljima. Susret s biskupom završio je zajedničkim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a time i, sadržajno vrlo ispunjen, drugi dan susreta.

Treći dan susreta, u petak 18. kolovoza bogoslovi nisu proveli samo na području Veternice već su se nakon jutarnje svete mise uputili na nekoliko lokacija odnosno župa Varaždinske biskupije. Prva postaja bila je župa sv. Mihaela arkanđela Sračinec gdje je nakon zajedničkog doručka, župnik vlč. Siniša Dudašek, ujedno i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Varaždinske biskupije, predstavio župu te progovorio o djelovanju ureda kojem je predstojnik. Nakon vlč. Dudašeka, kratko predavanje održao je župni vikar vlč. Leonardo Šardi koji je progovorio o iskustvu pastoralnog rada s gluhim i gluhoslijepim osobama. Nakon Sračinca, bogoslovi i odgojitelji uputili su se prema Štrigovi gdje su, uz vodstvo njihovog novoimenovanog župnika vlč. Kristijana Kuhara te gosp. Mikeca, oca bogoslova Rafaela Mikeca, razgledali župnu crkvu sv. Marije Magdalene te crkvu sv. Jeronima koja je poznata po freskama Ivana Rangera iz 18. stoljeća. Nakon razgleda i okrijepe u Štrigovi, bogoslovi i odgojitelji uputili su se prema Svetom Martinu na Muri gdje su se osvježili u poznatim svetomartinskim toplicama. Nakon toplica, uputili se prema vinogradu i klijeti župe sv. Martina na Muri gdje ih je uz suradnike dočekao župnik vlč. Ivan Herceg. Uz druženje, pjesmu te prisutnost biskupa Mrzljaka, bogoslovi su završili svoj predzadnji dan susreta te su se uputili prema Veternici na spavanje.

Posljednji dan susreta, u subotu 19. kolovoza također je bio sadržajno bogat. Nakon molitve Jutarnje, posljednje u nizu predavanja o uredima Varaždinske biskupije održao je vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije koji je govorivši o planu i programu ureda progovorio o iskustvu rada s mladima.  Nakon predavanja, prije zajedničkog objeda, u veterničkoj sjenici bogoslovi su izmolili krunicu Blažene Djevice Marije. Tijekom objeda, rektor Anđelko Košćak prigodnim darovima i riječima zahvalio se djelatnicima Duhovnog centra te ravnatelju vlč. Korenu na gostoprimstvu, a i bogoslovima kao uspomenu na održani susret darovao je knjige nedavno preminulog svećenika i franjevca Bonaventure Dude. Nakon ručka, a  prije odlaska, bogoslovi su se okupili i  na veterničkom igralištu gdje su održane sportske igre u kojima su se, podijeljeni u tri skupine, u natjecateljskom duhu zabavili i nasmijali. Po završetku sportskih igara, uputili su se prema Varaždinu gdje je biskup Josip Mrzljak predslavio misu zadušnicu za prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja (1938.-2006.). Nakon svete mise, bogoslovi su se uputili prema svojim domovima te je time završio ovogodišnji duhovno-formativni susret bogoslova i odgojitelja Varaždinske biskupije. (mk)