Od:
Do:

Susret mladih svećenika Varaždinske biskupije na Veternici

Susret mladih svećenika Varaždinske biskupije na VeterniciVETERNICA, 22. 5. 2017.
U ponedjeljak 22. svibnja, svećenici Varaždinske biskupije zaređeni posljednjih deset godina, tj. od 2007. do 2016. godine imali su svoj godišnji susret u sklopu permanentne formacije u Duhovnom centru Varaždinske biskupije na Veternici.

Na susretu je uz mlađe svećenike prisustvovao i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, zatim mons. Antun Perčić, generalni vikar, vlč. mr. Damjan Koren, ravnatelj Duhovnog centra te gost susreta preč. mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Na samom početku susreta okupljene svećenike pozdravio je biskup Mrzljak uvevši u temu i tijek samog susreta. Potom je riječ pozdrava uputio vlč. Koren, izrazivši dobrodošlicu u Duhovni centar na Veternici uz kratki prikaz rada i programa samog Centra.

Preč. Košćak, koji već dugi niz godina djeluje u odgoju i formaciji svećeničkih kandidata, u svom predavanju progovorio je o svećeništvu koje svoj temelj pronalazi u svakodnevnom slušanju i odgovaranju na Božji poziv.

- U tom kontekstu potrebna nam je hrabrost da u vlastitom svećeničkom služenju ne idemo za kompromisima, koji ponekad relativiziraju našu temeljnu zadaću, već odvažno svjedočimo novost Radosne vijesti.

Na temelju evanđeoskih ulomaka koji govore o ukazivanju Krista apostolima nakon uskrsnuća, u kojima Krist ohrabruje svoje apostole prije nego što će ih poslati u svijet, preč. Košćak rekao je kako je temelj na kojem je Isus gradio zvanje i jačao odaziv apostola, bila ljubav koju su mu iskazivali.

- I u temelju našeg poziva i svećeništva stoji ljubav prema Gospodinu, koju trebamo svakodnevno pokazivati u molitvi, slavljenju euharistije i borbi protiv grijeha i slabosti. Takva ljubav prema Gospodinu, koja se svakodnevno hrani i obnavlja, širi se na povjerene nam ljude te i njih zahvaća. Znak te ljubavi koja obuhvaća vjerničku zajednicu upravo je euharistija koja nije naša povlastica, nego je dar, hrana povjerenim nam vjernicima. Tako gledajući, vidimo da je euharistija temeljni izvor Božje ljubavi prema čovjeku, po kojem u svakom vjerniku lakše prepoznajemo Krista, zaključio je rektor Košćak.

Nakon predavanja uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je uz koncelebraciju prisutnih svećenika predvodio biskup Mrzljak. Otac biskup svojim je sinovima – svećenicima, koje je sve i sam zaredio – uputio pastirsku riječ u kojoj je rekao kako susret s Gospodinom daje hrabrost za navještaj Radosne vijesti upravo u teškim trenucima i na zahtjevnim mjestima.

- Iz takvih susreta dobivamo snagu za borbu protiv grijeha i slabosti, prisjećajući se ljubavi kojom nas Gospodin ljubi i svakodnevno poziva da ga nasljedujemo.

Na kraju susreta biskup Mrzljak je zahvalio svećenicima na suradnji, na pozitivnim primjerima u svome radu i zajedništvu koje čuvaju i ugrađuju u prezbiterij Varaždinske biskupije.
 
 
Nikola Tomašević