Od:
Do:

Na Veternici održan 100. Vikend posta molitve i šutnje

Na Veternici održan 100. Vikend posta molitve i šutnjeVETERNICA, 3. 12. 2019.
U Duhovnom centru Varaždinske biskupije na Veternici, od 29. studenoga do 1. prosinca 2019. g., održan je 100. po redu Vikend posta, molitve i šutnje. Ovaj jubilarni Vikend osobit je i po tome jer se poklopio i s prvom nedjeljom došašća kad započinje nova liturgijska godina.  

Tako je dvadeset sudionika iskoristilo ovu duhovnu obnovu kroz predavanja, post, molitvu i u potpunoj šutnji za svoj osobni duhovni rast kao i za početak ovog lijepog vremena došašća.

U ovom nekadašnjem pavlinskom samostanu, koji se prvi put spominje 1507. godine, a danas je obnovljen u prekrasnu "duhovnu oazu mira", ovakve, a i ostale duhovne vježbe održavaju se od 2011. godine, tj. od samog otvorenja Duhovnog centara. Zbog osobitog položaja, prirodne ljepote i samog duhovnog ozračja koje se i danas može ovdje doživjeti, vjernici mogu doista pronaći duhovnu hranu i uvjeriti se da zaista "Bog u tišini progovara", kako glasi i geslo "Vikenda posta, molitve i šutnje".

Sudionici ovih dosadašnjih 100 Vikenda posta, molitve i šutnje bili su vjernici laici koji su se pojedinačno i osobno prijavljivali iz čitave Hrvatske i šire, zatim vjeroučitelji, a od ove godine održane su i omogućene su ovakve duhovne vježbe i svećenicima.

Od prvog termina 2011. godine pa do ovog stotog, predavanja i brigu za duhovni program Vikenda posta, molitve i šutnje ima preč. Damjan Koren, ravnatelj Duhovnog centra. Za tehničke pripreme, kontakte sa sudionicima i brigu za sam tijek i odvijanje cijelog Vikenda zadužena je gđa Branka Martinek, suradnica u vođenju Duhovnog centra.

Na kraju želimo nadasve zahvaliti dragom Bogu za sve sudionike koji su ovih proteklih 100 Vikenda bili na ovakvoj duhovnoj obnovi na Veternici.  Današnjem čovjeku možda se post, molitva i šutnja čine pomalo zastarjeli, neatraktivni, neobični i kontradiktorni onome što nudi "moderni svijet". No, upravo je ovih proteklih 100 Vikenda pokazatelj da vjernik katolik ipak u svojoj dubini traži, prepoznaje i ima potrebu za duhovnim rastom, mirom, molitvom i za stalnim produbljivanjem svojeg osobnog odnosa s Bogom.
 
Damjan Koren