Od:
Do:

Bogoslovi Varaždinske biskupije nastupili na koncertu "Veseli se, o Marija!"

Bogoslovi Varaždinske biskupije nastupili na koncertu "Veseli se, o Marija!"ZAGREB, 3. 5. 2018.
Ivon Fabijanec i Petar Krašek bogoslovi su varaždinske biskupije od kojih je Ivon voditelj, a Petar član Bogoslovskog okteta Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu koji je u četvrtak 3. svibnja u kapeli Presvetog Srca Isusova priredio koncert "Veseli se, o Marija!".

Pozdravljajući okupljene, među kojima je bilo dosta mladih te profesora glazbe među kojima i mo Miroslav Martinjak, rektor bogoslovije mr. Anđelko Košćak uputio je na ljepotu okupljanja oko „nečeg plemenitog, uhu i srcu dragog i potrebnog, oko nečeg što nam ne dočarava samo nešto prolazno i trenutačno". Okupljeni smo oko crkvene glazbe i popijevke i time smo otvoreni duhu Božjemu koji nas međusobno zbližava i naše srce i dušu uzdiže nebeskom dirigentu, Bogu koji u sebi sažima sve, rekao je. Rektor je također podsjetio kako se u ovoj ustanovi koja u kontinuitetu djeluje skoro 450 godina uvijek njegovao glazbeni izričaj. Ponajprije zato jer je to tražilo samo svećeničko zvanje, a izvodila se i ona glazba koja nije bila nužno liturgijskog karaktera, rekli bismo svjetovnog, ponajviše narodne, domoljubne pjesme, pojasnio je.

„Zato nam je želja da i današnji naraštaji bogoslova cijene i rado slušaju kvalitetnu glazbu, da njeguju pjevačke sposobnosti, te da prionu sviranju i ponekog instrumenta sve u cilju što boljeg i kvalitetnijeg obnašanja svećeničke službe osobito slavljenja euharistije", rekao je rektor Košćak, te oktetu zahvalio na uloženom trudu u pripremi koncerta.
Uvod u koncert bila je skladba Jakova Gotovca „Zemlja se potrese", a potom je izvedeno nekoliko uskrsnih napjeva iz Cithare Octochorde u obradi Franje Dugana te Božidara Ljubenka.

Drugi dio koncerta obuhvatio je pjesme posvećene Majci Mariji. Uz pučku „Uz miris ruže ljubice, pučka", izvedene su i dvije skladbe iz Cithare Octochorde „O nastran gorke suze" i „Zdrava ti Devica", potonja u obradi Miroslava Martinjaka. Izveden je i napjev „O Marijo, slatki moj spokoju" u obradi Joška Ćalete te „Veseli se, o Marija" u obradi već spomenutog Ivona Fabijaneca, voditelja okteta koji je i ravnao izvedbama.

Stihove s uskrsnom tematikom Frana Galovića te marijanskom Pavla Štoosa kazivao je Ivan Pernar.

Uz već spomenute bogoslove naše biskupije, Bogoslovski oktet nastupio je u sastavu Matija Slišković, Antonio Kovačić, Petar Belina, Hrvoje Maltarić, Frano Bijelić, Luka Erdec i Valentino Ljevar. Glazbena pratnja bio je Gudački kvartet kojeg čine Petar Ruk, Matej Mihaljević, Tajana Škorić i Iva Ilakovac. Na orguljama je bio Ivan Šćepanović.

I ovim koncertom bogoslovi su pokazali visoku razinu glazbenoga izričaja te su potvrdili kako se na bogosloviji velika pozornost daje i glazbenoj naobrazbi u čemu veliku ulogu ima mo Martinjak.

Izvor : IKA