Od:
Do:

“20 Ave Maria” kao poklon crkvenih pjevača i svirača za 20 godina Varaždinske biskupije

“20 Ave Maria” kao poklon crkvenih pjevača i svirača za 20 godina Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 9. 12. 2017.
“20 Ave Maria za 20 godina Varaždinske biskupije” naziv je nosača zvuka predstavljenog u subotu 9. prosinca u varaždinskoj katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije. Riječ je o CD-u s dvanaest solističkih i osam zborskih Ave Maria, od čega su sedam Ave Maria napisali hrvatski skladatelji. Svojim izvedbama potporu projektu iskazalo je i dvoje svjetski proslavljenih pjevača, sopranistica Evelin Novak i bas-bariton Krešimir Stražanac.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak kazao je na promociji kako stara uzrečica kaže da “O Mariji nikad dosta!” O njoj možemo moliti, pjevati, propovijedati, govoriti,..

- Marija je uzor naše vjere i zato mi je drago da možemo dobiti ovih 20 pjesama na spomen 20. obljetnice naše Varaždinske biskupije. Hvala svima koji ste se potrudili. Nećemo biti kritični, već ćemo vidjeti koliko će nas pobuditi na molitvu i razmišljanje o Mariji. Nosač zvuka izlazi o 20. obljetnici Varaždinske biskupije, ali i 100. obljetnice ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi. Marija kroz ovih 2000 godina povijesti Crkve na različite načine vodi brigu o nama, ona je zaista naša zajednička majka. Posebno to osjećamo u adventu, njezinom vremenu, kada je ona iščekivala taj sretni događaj kao što mi iščekujemo i radujemo se Onome koga je ona rodila - poručio je otac biskup.

Umjetnički voditelj ovog zajedničkog projekta bio je mo. Višeslav Jaklin.

- Moje promišljanje o ovom nosaču zvuka je započelo prije dvije godine. Pustili smo vremena da ideja sazre i nekako se obljetnica Varaždinske biskupije činila kao dobar povod da se od ideje krene ka nečem konkretnom. Preuzvišeni otac biskup je moju ideju podupro, no bio je to svojevrstan rizik koji se na kraju isplatio. Otac biskup je rekao da želi da projekt bude ostvaren s domaćim glazbenicima i neka na CD-u budu hrvatski skladatelji. Bio je dakako prisutan strah s moje strane. Prvih nekoliko mjeseci smo razmjenjivali pjesme koje smo pronašli. Tako smo prikupili 80 Ave Maria, što je bilo daleko previše. Među prvima je za ovu ideju znala prof. Dorotea Ilčić čija podrška i zanos su mi jako puno značili. Jednako tako i moj glavni suradnik Mislav Lucić s kojim sam također jako puno informacija razmijenio. Zahvaljujem svima koji ste me u ovom projektu podržavali i svima koji smo zajedno ovo iznijeli. Ovo je naš zajednički trag dobrote i zahvalnosti za postojanje Varaždinske biskupije.
- poručio je mo. Jaklin.

Snimanje materijala je počelo u srpnju, nije sve išlo glatko.

- Na prvom snimanju u katedrali ja sam imao upalu oba uha. Snimili smo tri Ave Marije, od kojih smo iskoristili jednu - kaže danas kroz smijeh mo. Jaklin.

Snimanje se nakon katedrale nastavilo u studiju NU Arts, a za snimanje je bio zadužen Marin Kereša.

- Moj uvjet je bio da snimak bude kvalitetan, profesionalan, ali i da atmosfera tijekom snimanja bude lijepa, mirna i prirodna. Zahvaljujem stoga gospodinu Marinu Kereši koji mi je u tome zaista ispunio želje - poručio je mo. Višeslav Jaklin.

- Iznimno mi je drago što sam sudjelovao u ovom projektu kao tonski snimatelj i uz Višeslava kao producent. Snimanje je doista bilo izazov, no bilo je to ugodno i vrlo pozitivno iskustvo. Svaka pjesma se snimala posebno, što je dosta produljilo čitavo snimanje. Svaka Ave Maria je zanimljiva i posebna. Meni je najdraža ona u izvedbi varaždinskog kompozitora Davora Bobića. Ovako malo modernija, ali stvarno izuzetna. Pohvalio bih sve glazbenike i na profesionalnosti i odličnim izvedbama, posebno bih se zahvalio Višeslavu na ukazanom povjerenju, strpljivosti i predanosti tijekom snimanja. Iskreno se nadam da će biskupija nastaviti s ovakvim projektima i ubuduće - rekao je snimatelj ovog nosača zvuka Marin Kereša.

Preuzvišeni otac biskup napisao je predgovor na CD-u, Tomislav Koren je odradio fotografski dio, a slika koja krasi naslovnicu je ručni rad Tobiasa Behloula nacrtan grafičkom olovkom. Prof. Silvija Avar je napravila prepjev jedne Ave Marie s talijanskoga na hrvatski, Josip Kruljac preveo je zaključak na engleski, a lektor tekstova je Tihana Vučić. Zbrojivši sve koji su sudjelovali u projektu angažiranih je bilo čak 107 osoba!

Posljednja kompozicija na ovom nosaču zvuka je veličanstvena Ave Maria Antona Brucknera, za koju je okupljen velik zbor pod nazivom Project choir „20“. Ovaj jedinstveni zbor okupio je 60-ak pjevača iz mnogih dijelova Varaždinske biskupije, a kako zvuči ova impresivna skladba mogli su uživo čuti posjetitelji na promociji nosača zvuka u varaždinskoj katedrali.
 
Goran Damjanić