Od:
Do:

“Križu sveti”, korizmeni koncert Zbora mladih Varaždinske biskupije

 “Križu sveti”, korizmeni koncert Zbora mladih Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 13. 4. 2019.
Najstariji biskupijski zbor mladih u Hrvatskoj, Zbor mladih Varaždinske biskupije održao je svoj korizmeni koncert "Križu sveti" 13. travnja u varaždinskoj katedrali. Posjetioci koncerta među kojima su bili i varaždinski biskup Josip Mrzljak i kanonik Stolnog kaptola Mario Kopjar, uživali su u jednosatnom programu korizmenih pjesama i meditacija. Mladi su na taj način uveli vjernike u godišnju proslavu otajstva muke smrti i uskrsnuća koje ćemo proslaviti ovih dana.

Zbor mladih Varaždinske biskupije od 2005. godine okuplja mlade iz raznih dijelova Biskupije, a već je 2006. godine održao svoj prvi Adventsko-božićni koncert zajedno s Varaždinskim tamburaškim orkestrom. U godinama koje su slijedile Zbor je održavao nekoliko takvih koncerata, a nedavno je izdan dvostruki nosač zvuka "Advent i Božić u varaždinskoj katedrali". Prošle sezone, na Treću nedjelju došašća 2017. godine, održan je obljetnički adventsko-božićni koncert u varaždinskoj katedrali na kojem je nastupilo stotinjak sadašnjih i bivših članova Zbora.

Ove godine mladi zboraši krenuli su u novom smjeru. Nakon što su upoznavali hrvatsku glazbenu baštinu stvaranu za došašće i Božić, sada su se okrenuli novoj glazbenoj riznici - hrvatskoj korizmenoj i pasionskoj baštini. Tako su se na repertoaru ovog korizmenog koncerta našlai djela hrvatskih crkvenih skladatelja te narodni napjevi raznih krajeva Hrvatske. Četrdesetak mladih pjevača pod ravnanjem voditelja Zbora Edija Vugrinca na orguljama je pratio mo. Višeslav Jaklin, katedralni orguljaš.

Anita Treščec
fotografija: Siniša Conar