Od:
Do:

U varaždinskoj katedrali slavljena sveta misa “Veni Sancte Spiritus” povodom početka nove školske i akademske godine

U varaždinskoj katedrali slavljena sveta misa “Veni Sancte Spiritus” povodom početka nove školske i akademske godineVARAŽDIN, 6. 10. 2019.
Sveta misa zaziva Duha Svetoga “Veni Sancte Spiritus” povodom početka nove školske i akademske godine slavljena je u nedjelju 6. listopada uvečer u varaždinskoj katedrali.

Slavlje je predslavio mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije, u koncelebraciji s povjerenikom za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom, vlč. Markom Domiterom, tajnikom varaždinskog biskupa, te vlč. đakonom Lovrom Biškupom. Slavlju je prisustvovao velik broj vjernika, učenika, studenata i profesora, među kojima je bila i ministrica znanosti i obrazovanja, Varaždinka Blaženka Divjak.

Biskup Mrzljak je u uvodu svete mise rekao kako želimo Bogu zahvaliti na darovima koje nam je podario te moliti Duha Svetoga da nas prosvijetli, da sve ono novo što steknemo u ovoj godini bude za dobrobit svakoga od nas, kao i zajednice u kojoj živimo.

U propovijedi je mons. Mrzljak razmatrao o našoj kršćanskoj vjeri, kao milosnom Božjem daru svakome od nas.

- Moramo imati vjeru jedni među drugima. Ali ljudi danas vjeruju mnogim pogrešnim stvarima ili su pak praznovjerni. No, kada govorimo o vjeri, trebamo imati pravi pojam o vjeri Isusa Krista i pitati se kakva je ta naša vjera i što je to vjera. Moramo biti svjesni kako je naša vjera rast. Ona može rasti, ali dakako i nestati ili utrnuti. Zato sveti Pavao govori Timoteju neka raspiri taj milosni dar vjere. Vjera je milosni dar koji Bog daruje svakome čovjeku. No, vjera se ne može završiti, odnosno diplomirati. Nema ‘diplomiranog vjernika’, već svi mi želimo neprestano rasti u toj vjeri. Kada gledamo živote pojedinih svetaca pitamo se zašto su dali svoje živote radi svoje vjere ne želeći je zatajiti. Može li biti vjere, a da se ona ne vidi? Je li vjera privatna stvar? Dakako da svatko od nas osobno odgovara na milosni Božji dar, ali kada nastojimo živjeti tu vjeru, tada to više nije naša privatna stvar, već je javna. Vjeru treba živjeti. Upravo je to zaintrigiralo i Isusove učenike koji nam pokazuju da vjera koju Krist propovijeda svojim životom jest nešto zahtjevno, ali što je, isto tako, potrebno ostvariti u ovome svijetu. Isus je pokazao kako treba iz vjere živjeti i dakako kako treba iz vjere rasti. Naša vjera mora u nama rasti - poručio je biskup.

Govoreći o novoj školskoj godini i novim znanjima koja su pred učenicima i studentima, biskup Mrzljak je spomenuo i uvijek aktualnu temu, odnosno vezu između vjere i znanosti.

- Na početku godine pitamo se, sasvim sigurno, hoće li nova znanja koja ćemo steći naškoditi našoj vjeri. Neki misle kako vjera ograničava čovjeka. Ali vjera itekako daje prostor, jer ona je milosni Božji dar. Bog ne ograničava čovjeka, već upravo suprotno, daje mu prostor da može rasti u svojoj ljudskosti i čovječnosti. Mnogo toga znamo, ali još su veća prostranstva koja nisu otkrivena i za koja ne znamo. Zato je u našem rastu vjere itekako potrebno znanje. Znanje poboljšava kvalitetu ljudskoga života, ali treba ga usmjeriti na ono što je dobro, plemenito i istinito. To je bit vjere i zato nam je potrebna snaga Duha Božjega. Vidimo oko nas kako često ne idu zajedno znanje i napredovanje u dobroti. Zato kada napredujemo u svemu, pokušajmo vidjeti kako napredujemo u vjeri te kako sjeme vjere primljeno na krštenju u nama raste - kazao je mons. Josip Mrzljak.

Vlč. Tihomir Kosec je na kraju euharistijskog slavlja zahvalio biskupu Josipu Mrzljaku na predvođenju misnog slavlja te svim učenicima, studentima i profesorima, kao i ostalim vjernicima, koji su sudjelovali u slavlju. Vlč. Tihomir je dodao i nekoliko vrijednih informacija te sve zainteresirane mlade pozvao da se uključe u razne aktivnosti i zanimljive sadržaje koje nudi Povjerenstvo za mlade Varaždinske biskupije. Pjevanje na misi animirao je Zbor mladih varaždinske biskupije.
 
Goran Damjanić