Od:
Do:

Pod geslom „Ti me oživljavaš!“ održan 19. Planinarski križni put mladih Varaždinske biskupije

Pod geslom „Ti me oživljavaš!“ održan 19. Planinarski križni put mladih Varaždinske biskupijeSVETI ĐURĐ - VELIKI BUKOVEC - LEGRAD, 6. i 7. 4. 2019.
Pod geslom „Ti me oživljavaš!“ (usp. Ps 119, 193) proteklog je vikenda, 6. i 7. travnja, održan tradicionalni, već 19. po redu, Planinarski križni put mladih Varaždinske biskupije.

Svoj su put mladi hodočasnici započeli u subotu izjutra u župnoj crkvi svetog Jurja mučenika u Svetom Đurđu. Nakon molitve i pobožnosti prve postaje križnoga puta, mladi su se kretali mjestima, poljima i šumama Ludbreškog dekanata te su pritom tijekom 40 kilometara hoda uživali u prirodnoj i kulturnoj baštini ovog dijela naše biskupije.

Postaje križnoga puta prvoga dana bile su kapelica sv. Roka (Karlovec Ludbreški), kapelice sv. Ane i sv. Barbare (Struga Ludbreška), kapelica Svih Svetih (Sesvete Ludbreške), kapelica Presvetog Trojstva (Kapela Podravska), kapelica sv. Križa (Dubovica), da bi prvi dan križnoga puta završio u Župi svetog Franje Asiškog u Velikom Bukovcu gdje je u župnoj crkvi slavljena večernja sveta misa.

Nakon odmora i prospavane noći, drugi je dan križnoga puta također činilo sedam postaja; kapelica sv. Katarine (Mali Bukovec), kapelica sv. Nikole biskupa (Selnica Podravska), kapelica sv. Martina biskupa (Zablatje), župna crkva sv. Emenika (Imbriovec), kapelica sv. Antuna Padovanskog (Mali Otok) te župna crkva Presvetog Trojstva (Legrad). Tristotinjak mladih hodočasnika ovogodišnji je križni put okončalo u nedjelju navečer kada im se u Legradu pridružio varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je u župnoj crkvi predslavio euharistijsko slavlje. U zajedništvu s biskupom bili su preč. Mario Kopjar, kanonik Stolnog kaptola, zatim vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih, vlč. Tomislav Kos, župnik u Pribislavcu, te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

U svojoj propovijedi mladima koji su ispunili župnu crkvu u Legradu varaždinski je biskup razmatrao nad riječima svetoga Pavla koji se nadovezao na riječi proroka Izaije iz prvog čitanja: “Ne spominjite se onog što se zbilo, nit mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje: zar ne opažate? (Iz 43, 16-21)”. Sveti Pavao također naglašava da zaboravlja ono što je iza njega i gleda naprijed, dodao je biskup.

- Isus je upravo ta novost koja dolazi na ovaj svijet. Isus može činiti nešto novo - da ljudi budu bolji. Zato i mi želimo biti otvoreni upravo prema toj Božjoj dobroti, novosti koju donosi u naš svijet. Isus ima moć da od nas stvori nove, bolje, ljude koji će unositi dobrotu u svijet. A dobrotu u ovaj svijet nećemo moći unijeti samo riječima. Isus svoju ljubav koju pokazuje kada nosi križ za sve nas. Upravo u tom križu treba tražiti novost života. Pitanje je prepoznaje li današnji čovjek tu novost koju Isus donosi u ovaj svijet. Mnogi će nam reći kako Krist u naš svijet donosi govor koji je zastario i koji nitko ne govori, ali Isus živi taj svoj govor. Njegovo nošenje križa je bez riječi, ali njime nama pokazuje kako treba nositi križ. Križ je misterij, teško ga je razumjeti, no ako smo blizu Isusu moći ćemo razumjeti i svoj križni put. Čovjek mora doći blizu da bi čuo što Gospodin govori kako bi njegova riječ dotakla njegov život. Tu se rađa ta novost kada Isus stvara novog čovjeka. Sveti Pavao u zatvoru zna da ga čeka smrt, ali on se raduje jer duboko vjeruje da je ispunio svoj život te da njegov život neće završiti smrću, već dubokom vjerom u Isusa koji je živ. Prvi kršćani, poput svetog Pavla, svojom nam živom vjerom pokazuju kako treba vjerovati u Isusovo uskrsnuće. U danima koji su pred nama ćemo promatrati zadnje dane Isusova života. To će biti priprava da zajedno radosno dočekamo Uskrs kako bismo mu se mogli uistinu radovati, da on ne bude samo stvar tradicije, već duboka vjera da je Isus uskrsnuo te da i mi idemo prema uskrsnuću. Da znamo da ovim našim svagdanjim životom idemo noseći križeve, ali da idemo prema uskrsnuću. To je novost koju nam je Isus donio. Isus nam donosi nove mogućnosti i pokazuje novi put - poručio je u homiliji biskup Mrzljak.
 
Fotografije: Siniša Conar
Tekst: Goran Damjanić