Od:
Do:

Slavljena sveta misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove školske i akademske godine

Slavljena sveta misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove školske i akademske godineVARAŽDIN, 7. 10. 2018.
U nedjelju 7. listopada u varaždinskoj je katedrali slavljena sveta misa zaziva Duha Svetoga - "Veni Sancte Spiritus" - povodom početka nove školske i akademske 2018./19. godine.

Euharistijsko slavlje je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak u koncelebraciji s preč. Mariom Kopjarom, kanonikom Stolnog kaptola, zatim vlč. Tihomirom Kosecom, povjerenikom za mlade Varaždinske biskupije, te vlč. Markom Domiterom, tajnikom.

Slavlju je prisustvovao velik broj vjernika, učenika, studenata i profesora, a misi je nazočila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Biskup je u uvodu svete mise rekao kako osim za zaziv Duha Svetoga, kao svijetlo koje nam je toliko potrebno, također želimo zahvaliti i za Varaždinske barokne večeri. Glazba oplemenjuje čovjeka i na tome Bogu zahvaljujemo, poručio je biskup.

U propovijedi je biskup Mrzljak, govoreći o novoj školskoj godini naglasio riječ ‘novo’. No, ipak podsjetio je na važnost onoga što je uvijek iznova novo u našim životima - Riječ Božju.

- Novi programi, udžbenici, studenti...zaista čovjek uvijek želi nešto novo spoznati i naučiti. No, često, isto tako, čujemo izraz ‘ništa novo pod suncem’. Posebno se pitamo kada čitamo Božju riječ možemo li što novo reći. Događa li se nešto novo u vjeri? Slušajući riječi Svetog pisma koje govore o stvaranju čovjeka, te dostojanstvu muškarca i žene, rekli bismo da tu nema ništa novoga. No, ima nešto što neprestano vrijedi i ne može se mijenjati. Konstanta našeg ljudskog života. Sveti pisac nije kroničar, već onaj koji piše poruku vjere. Današnje društvo i brak su zaista u krizi. Dostojanstvo osobe kao da nam izmiče. Kada su farizeji Isusa stali ispitivati, nije to bilo zato što su htjeli nešto novo doznati, već da ga kušaju. Muškarci i žene su jednaki, svaki sa svojim dostojanstvom. I to treba neprestano ponavljati i obnavljati te dolaziti do nekih novih situacija, do nečega što je novo, ali što uvijek vrijedi. To je poruka Božje riječi koja nam uvijek donosi neku novu interpretaciju koja se tumači u vremenu u kojem se nalazimo. Upravo u svjetlu te Božje riječi tražimo smisao ljudskog života i svega onoga dobroga u čemu očekujemo napredak. Ono što čovjek novo pronalazi može mu biti i na štetu, i zato je važno učiti kako to može biti za dobro čovjeka. E tu nam pomaže Božja riječ u kojoj nam Isus govori kako čovjek može biti bolji čovjek - poručio je u homiliji biskup Mrzljak.

Vlč. Tihomir Kosec je na kraju euharistijskog slavlja zahvalio biskupu Josipu Mrzljaku na predvođenju misnog slavlja te svim učenicima, studentima i profesorima, kao i ostalim vjernicima, koji su sudjelovali u slavlju.

Pjevanje na misi animirao je Zbor mladih varaždinske biskupije.