Od:
Do:

U Molvama proslavljen Marijanski hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije "Marija fest"

U Molvama proslavljen Marijanski hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije "Marija fest"MOLVE, 13. 10. 2019.
Tradicionalni Marijanski hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije “Marija fest” održan je u nedjelju 13. listopada u Župi Uznesenja BDM u Molvama.

Organizatori susreta i ove su godine bili Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Ovogodišnji "Marija fest“ odvijao se na temu ,,Poštuj oca i majku”, pa su svoja svjedočanstva s okupljenima podijelili bračni drugovi Suzana i Mišo Džeko te Judita Havaić. Nakon rada u grupama i igara na otvorenom na obližnjoj livadi nedaleko župne crkve, duhovni sadržaji za mlade u vidu ispita savjesti i svete ispovijedi, vodili su ka vrhuncu dana, svetoj misi koju je predslavio mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.

U zajedništvu s našim biskupom bili su domaćin, župnik fra Zdravko tuba, OFM Conv., i vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade naše mjesne Crkve, te đakon fra Antun Radovanić. Prije početka svete mise srdačnu je dobrodošlicu svima zaželio fra Zdravko podsjetivši na tradiciju Marija festa koja traje od 2003. Godine. U svojoj homiliji okupljenim vjernicima u molvarskoj crkvi, među kojima je bio velik broj mladih, biskup Mrzljak je podsjetio na Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva. Kazao je biskup da na poseban način razmišljamo i zahvaljujemo Bogu na svim plodovima zemlje.

- Nije sve samo na tome da čovjek stekne ono što mu je potrebno za život, već osim hrane za tijelo, potrebno je težiti za hranom za dušu. Crkva nas zato poziva svake nedjelje da budemo zajedno, dakako i više puta tjedno, da bismo nahranili svoju dušu. Čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz usta Gospodnjih. To je živa Božja riječ upravljena nama danas - poručio je biskup Josip Mrzljak.

U nastavku propovijedi mons. Mrzljak je razmatrao nad odlomkom iz Evanđelja po Luki koje govori o Isusovom ozdravljenju desetorice gubavaca. Posebice je biskup naglasio početak čitanja “..dok je Isus putovao u Jeruzalem...” (Lk 17, 11-19).

- Isus putuje, on je na putu. Više puta ćemo u Evanđelju čuti kako Isus putuje, ali on ima cilj svog putovanja - ide u Jeruzalem koji je u ono vrijeme bio središte židovske vjere. Znamo da će se u istom tom Jeruzalemu dogoditi ono najvažnije za ljudsko spasenje; Isusova muka, smrt i uskrsnuće. No, Isus ide svjesno prema tome cilju. Sigurno da se mi danas pitamo kakav je naš put i kuda uopće idemo. Isus je želio ostati s nama u Crkvi koja postaje vidljivi znak njegove prisutnosti na zemlji. Crkva je također na putu. Ona nije od ovoga svijeta, ali dolazi čovjeku. Dolazi onoj desetorici gubavaca, odbačenih i izoliranih iz društva. Crkva danas putuje kroz vrijeme, već gotovo 20 stoljeća i ima moć liječenja duša, svega onoga što ljude tišti. Mogli bismo govoriti o gubama današnjega čovjeka, a koje Crkva može izliječiti. Te gube mogu biti i u nama samima, ali Isus je taj koji liječi i pomaže. Zajedno s Crkvom i mi putujemo te imamo svoj cilj. Ne lutamo, već idemo prema Jeruzalemu, onom nebeskom. Često zaboravljamo na to, pa čovjek može i zastati na tom putu, možda i ne susresti Isusa koji ide ovim svijetom. Isus je prepoznao čovjekove brige i muke, poput ove desetorice gubavaca iz Evanđelja. Neki su to prepoznali, a neki nisu, baš kao i danas. Važno je vidjeti kako je Riječ koja izlazi iz Božjih usta važna te kako je ona hrana za naš život, ali i putokaz kojim trebamo ići. Ne samo da je Isus pokazao taj put, već je za sebe kazao da je on Put, Istina i Život. Čovjek se ponekad pita postoji li lakši put od ovoga koji nam je Isus pokazao. Često padnemo u napast misleći da postoji put koji je ugodniji i lakši, bez da se zamaramo time kamo nas i da li nas uopće negdje vodi. Zato je taj nebeski Jeruzalem pred nama kao cilj kojem trebamo doći. Važno je ne zastati i malim koracima napredovati, to je put vjere - rekao je biskup Mrzljak.

Na kraju svete mise svim svećenicima i vjernicima na dolasku i pomoći oko organizacije “Marija festa” je zahvalio fra Zdravko Tuba, dok je vlč. Tihomir Kosec predstavio godišnji plan Ureda za pastoral mladih u predstojećem razdoblju. Spomenuo je tako vlč. Tihomir brojne i zanimljive aktivnosti i događaje koje se nude mladima u Crkvi, poput Katehetsko-slavljeničkih susreta za srednjoškolce, studente i radničku mladež pod nazivom “Teologija tijela” koji se svakoga petka od 20 sati održavaju u našoj katedrali, zatim bdjenja Holywin uoči svetkovine Svih Svetih, Katoličkih malonogometnih turnira te druge događaje, koji će biti svojevrsna priprava za Susret hrvatske katoličke mladeži iduće godine u svibnju u Zagrebu. Sve informacije mladi mogu pronaći na web stranici Ureda za pastoral mladih, odnosno na Facebook i Instagram profilu.

Pjevanje na svetoj misi animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije, a nakon euharistijskog slavlja uslijedila je večer slavljenja pred Presvetim.

Osim foto galerije niže, na poveznici možete pogledati fotografije koje je u Molvama snimio vjeroučitelj Saša Josip Milec.
 
Goran Damjanić