Od:
Do:

Otvorena hodočasnička 2020. godina u Molvama: slavimo 550 godina od nastanka čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske

Otvorena hodočasnička 2020. godina u Molvama: slavimo 550 godina od nastanka čudotvornog kipa Majke Božje MolvarskeMOLVE, 13. 4. 2020.
U uskrsnoj radosti, na Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja 2020. godine, u Marijinu svetištu u Molvama, otvorena je hodočasnička 2020. godina. Euharistijsko slavlje bez naroda prema odredbama Stožera civilne zaštite, ali po nakanama i u molitvi za sve hodočasnike i vjernike koji će ove godine pohoditi Marijino svetište, predslavio je o. Zdravko Tuba, nacionalni asistent udruge MI – Vojske Bezgrešne, župnik i čuvar svetišta.

Može zvučati paradoksalno otvoriti vrata hodočasnicima koji ne mogu doći. Istina, danas ne možemo tijelom hodočastiti, ali doći će ubrzo i onaj dan, rođendan Crkve, kada ćemo moći biti uz našu nebesku Majku te imati priliku zahvaliti za život, zdravlje preporučiti se u zagovor. Do tada, i uvijek, za sve su otvorena vrata crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama u kojoj boravi živi Isus. Svakodnevno vas u molitvi nosimo pred lice Božje i lik naše nebeske Majke. Danas možemo hodočastiti dušom i srcem, mislima i molitvom, željom i potrebom, zahvalom...

Moguće je to i ostvarivo jer je naša Majka s nama. Ona želi okupiti nas svoju djecu u molitvi krunice u našim obiteljima. Prisjetimo se da nije napustila apostole koji su se zatvorili u dvorani, bila je s njima, hrabrila ih, pripremala za susret sa svojim Sinom, živim, uskrslim. Ona i nas poziva da se u duhu uputimo u Njezino svetište, u ruke joj stavimo sve što nam je na srcu kako bi nam izmolila milost vjere u Uskrsloga, predanje Njemu koji je Put, Istina i Život. U osobnoj i obiteljskoj molitvi krunice pod zaštitu Blažene Djevice Marije uključimo svoje članove obitelji, a posebno bolesne i one koji se brinu o bolesnicima i potrebitima.

S ovim pouzdanjem i povjerenjem otvaramo novu hodočasničku 2020. godinu u kojoj slavimo 550 godina od nastanka čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske, Majke uz koju nema straha, Majke koja daje snagu, Majke koja je to činila sve ove godine i stoljeća u dragoj nam Podravini, u Njezinu a nama milom svetištu. Marija nas dovodi k Isusu a Njemu možemo prići s povjerenjem jer nas poziva k sebi kao Prijatelj. Gospodinu koji je živ i koji je uskrsnuo možemo reći što nam je na srcu, duši, tijelu, što je s našim obiteljima, prijateljima, župom, domovinom... Možemo Mu reći jer je s nama, jer nas sluša, zanimaju Ga naši životi. Možemo svakoga dana hodočastiti Isusu, Gospodinu, Gospodaru neba i zemlje u čijoj su ruci prostranstva, životi nas ljudi koje je svojom smrću i uskrsnućem otkupio i za koje uzlazi Ocu. On nam govori: ,,Mir vama.'' Primimo mir, živimo u miru osnaženi s pouzdanjem i povjerenjem te Mu uzvratimo poput Tome: ,,Gospodin moj i Bog moj!” Stavimo se u Njegove ruke po rukama nebeske Majke koja nas zagovara, brine za nas i nikada ne zaboravlja svoju djecu. Vjerujmo i objavimo ovu radosnu vijest svojim bližnjima. U ovom duhu slavimo Uskrs i radujemo se u Vazmenoj osmini slaveći Isusovu pobjedu. Blagoslovljen Uskrs!

fra Zdravko Tuba ofmConv.