Od:
Do:

Obrati se i vjeruj Evanđelju

Obrati se i vjeruj EvanđeljuVARAŽDIN, 14. 2. 2018.
Na Čistu srijedu – Pepelnicu mons. Josip Mrzljak predvodio je euharistijsko slavlje u Varaždinskoj katedrali.

Tom prilikom, na početku korizmenog vremena, okupljene je vjernike u svojoj homiliji najprije podsjetio kako je korizmeno vrijeme svojevrsna inventura našeg kršćanskog života. Svaki od nas treba ući u svoju nutrinu i sam sebe ispitati o svojem kršćanstvu, svojoj vjeri, što jest, a što nije bilo dobro te što treba popraviti.

Osvrčući se na ulomak iz Mateje evanđelja koji Crkva pred nas stavlja na Pepelnicu, u kojem nam Isus poručuje da svoje pravednosti ne činimo pred drugima, biskup Mrzljak poručuje da naša vjera i činjenje dobrih djela treba imati drugi izvor i neke druge razloge, a ne da nas drugi vide, pohvale ili nam daju priznanja.   

O molitvi u Evanđelju stoji uđi u svoju sobu i zatvori vrata.
- To znači uđi u svoju nutrinu, svoje srce i dušu, i zatvori vrata koja su ono što bi nam možda smetalo na našem putu kršćanskoga života. Crkva preporuča da korizmeno vrijeme bude upravo takvo jedno vrijeme kada ćemo zatvoriti vrata. Da pokušamo još više ući u svoju sobu osobnog kršćanskog života, ali isto tako i zajedničkog kršćanskog života, pojašnjava biskup Mrzljak.

Što se pak tiče milostinje, o kojoj je također bilo riječi u Evanđelju, biskup podsjeća da nije riječ samo o milostinji u novčanom odnosno materijalnom smislu, već trebamo imati i osjećaj  za drugog čovjeka i promisliti kakvi smo jedni prema drugima – u obitelji, u susjedstvu, prema našim najbližima.

U korizmenom vremenu kršćanin je pozvan učiniti vlastiti program svojega života, no ne smijemo zaboraviti da i Crkva kao zajednica vjernika ima svoje programe u koje bi se trebalo uključiti poput zajedničke pobožnosti Križnog puta, jer to je vrijeme kada na poseban način promišljamo o tom teškom dijelu Isusova života.

Na kraju homilije, biskup Mrzljak poželio je svima da korizma bude plodna, da znamo ući u svoju sobu odnosno svoje srce i zatvoriti vrata svemu onome što bi nas moglo odvesti putevima koji nisu dobri.  

- Kod obreda pepeljenja čujemo riječi Obrati se i vjeruj Evanđelju. To znači vratiti se s nekoga puta na koji smo nekada otišli i vjerovati da je Evanđelje doista živa Božja riječ koja ima moć spasiti čovjeka i to je najbolji put ovdje na zemlji kojim čovjek može ići. Nema nekog drugog, sigurnijeg puta. Ponekad se čini da postoji neki lakši put, ali put kojim je išao Isus noseći križ, sigurno vodi do života, odnosno do uskrsnuća. Tako vjerujmo da i naš život, kada idemo Isusovim putem, vodi sigurnome cilju –  u vječnost, poručio je na kraju homilije biskup Mrzljak nakon čega je uslijedio obred pepeljenja.