Od:
Do:

Trajni đakoni Zagrebačke metropolije sudjelovali u korizmenoj duhovnoj obnovi

Trajni đakoni Zagrebačke metropolije sudjelovali u korizmenoj duhovnoj obnoviKOPRIVNICA, 19. 3. 2019.
Na samu svetkovinu svetog Josipa, u utorak 19. ožujka, u Župi svetog Nikole biskupa u Koprivnici održana je korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke metropolije.

Duhovnu obnovu vodio je kancelar Varaždinske biskupije, preč. mr. Ivan Rak. Susret je započeo molitvom Večernje, nakon čega je preč. Rak imao nagovor na temu „Duhovnost u službi đakonskog služenja“. U svom je izlaganju kancelar Rak istaknuo kako trajni đakonat nakon Drugog vatikanskog koncila i njegove ponovne uspostave postaje predivni dar i otkriće u Crkvi. Predavač je potaknuo trajne đakone da  u ovom korizmenom vremenu otkrivaju duhovno bogatstvo ove službe, ali da svojoj službi  svakodnevno prilaze kroz ispit savjesti preispitivanja svoga odnosa prema Crkvi, prema zaređenim službenicima i prema Božjem narodu.

- Đakonska služba proizlazi iz Krista sluge i Krista poslužitelja, a ona u Prvoj Crkvi nastaje kao briga zajednice za one za koje se nema tko brinuti – kazao je preč. Ivan Rak koji je ujedno govorio i o pontifikatu današnjeg pape Franje koji 'poziva da izađemo na granice, da budemo Crkva bojnog polja kako bi tražili izgubljena ovcu i pod cijenu evanđeoskog rizika. Ostaviti onih devedeset i devet i potražiti zalutalu.'

Đakonska služba je nastala u Crkvi ne kao nadomjestak nečega, nego kao konkretna potrebna – brinuti se za one za koje se nema tko brinuti, rekao je voditelj duhovne obnove, a okupljenim je đakonima rekao i da je đakonska služba poziv da svoj đakonski život hrane u svome korijenu, a to je duhovni život.

- Đakon treba svoje vrijeme čuvati za vrijeme tišine, molitvu časoslova, razmatranje Svetoga pisma i često sudjelovanje na svetoj misi. Oženjeni trajni đakon treba živjeti u jednoj razboritosti gdje ga treba i njegova vlastita obitelj, supruga i djeca. U svojoj đakonskoj službi posebno treba živjeti u povezanosti s Božjim narodom svjedočeći Krista riječima i djelima – poručio je preč. Ivan Rak, a u svojim zaključnim riječima istaknuo je važnost svjedočenja Krista u svom zvanju gdje đakon susreće ljude s kojima svakodnevno radi.

- Uvijek se sjetite da ste đakoni, osobito kada vam se nudi prilika da pružate svjedočanstvo vlastitog kršćanskog života. Doprinosite duhovnom rastu svoje obitelji, ali i svih obitelji svijeta možda nekada više svojim djelima nego riječima – poručio je kancelar.

Nakon duhovnog nagovora  uslijedilo je svečano euharistijskog slavlje koje je također predvodio preč. Rak, a u koncelebraciji je bio domaći župnik Tomislav Petrić, dok su u asistenciju sudjelovali trajni đakoni Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke biskupije i domaći trajni đakon Miljenko Flajs.
Ilija Nikolić