Od:
Do:

Duhovna obnova Zrinske garde Čakovec, hrvatskih branitelja, djelatnika Policijske uprave međimurske i braće konfratara

Duhovna obnova Zrinske garde Čakovec, hrvatskih branitelja, djelatnika Policijske uprave međimurske i braće konfrataraČAKOVEC, 11. 12. 2018.
U organizaciji Zrinske garde Čakovec održana je u utorak 11. prosinca predbožićna duhovna obnova u čakovečkoj Župi sv. Antuna Padovanskog. Na susretu su se, osim članova Zrinske garde i njihovih obitelji koje je vodio predsjednik Đuro Bel, ponovno okupili i članovi braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, djelatnici Policijske uprave međimurske s načelnikom Davorom Sokačem te braća konfratri.

Uz mogućnost za ispovijed okupljeni su slavili svetu misu koju je u zajedništvu s domaćim župnikom, fra Tomislavom Božićekom, predslavio policijski kapelan PU međimurske, vlč. Vjekoslav Vidaček. On je u propovijedi upoozorio na konkretne vrijednosti adventa kao vremena ozbiljne osobne priprave u kojem se u slavlju Božića ne može slaviti Kristov rođendan bez nazočnosti samog slavljenika, što je sve češći slučaj u svjetovnom obilježavanju ovog za ljudski rod prijelomnog događaja.

Duhovnu obnovu nakon mise predvodio je duhovnik Zrinske garde, fra Stanko Belobrajdić. U svom razmišljanju okupljenima je govorio o smislu Božića kao radosnog događaja u kojem se Bog kroz Sina daruje ljudima i u čudesnoj razmjeni rađa se čovjek kao Božje dijete po majci Mariji. Spomenuvši vrijednosti koje je sam događaj Božića donio u odnosu između Boga i čovjeka te među ljudima, napomenuo je kako se Božić ne može isključiti iz slavlja Uskrsa u kojem rođenje Sina Božjega dobija puninu u muci i uskrsnuću Isusa Krista što je bio i razlog pobožnjenja Oca nebeskog u ljudskoj naravi kako bi se otkupio često zalutali ljudski rod.

- Bog nije ostavio čovjeka na cjedilu unatoč tome što mu je čovjek više puta okrenuo leđa već je želio, i iznova to čini, gledati ga oči u oči. Na svakom je čovjeku, odnosno kršćaninu, kako će se odazvati Bogu, hoće li mu bez straha i ograničenja prići kroz vrata koje je Otac nebeski odškrinuo rođenjem Isusa Krista i kakav će Božić odabrati u ovom blještavilu ponuda koje sve manje imaju veze sa Božićem jer ima svega, ali nema djeteta Isusa - rekao je fra Stanko te na kraju progovorio o liturgijskim slavljima Božića, a okupljene je pozvao da očiste srca kroz milosnu mogućnost izmirenja s Bogom u sakramentu ispovijedi, zaželjevši svima da radosno sa svojim najbližima, sjetivši se pomoći potrebnima, proslave ovogodišnji spomen rođenja malog Boga - Božića.
Bojan Kocijan