Od:
Do:

Župa svetog Antuna Padovanskoga u Čakovcu proslavila dvadeset godina postojanja

Župa svetog Antuna Padovanskoga u Čakovcu proslavila dvadeset godina postojanjaČAKOVEC, 3. 8. 2019.
Vjernici Župe svetog Antuna Padovanskoga na čakovečkom Jugu u subotu 3. kolovoza večernjom su svetom mismo proslavili 20 godina od osnutka Župe.

Naime, upravo tog 3. kolovoza 1999. godine, dismembracijom Župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu i susjednih župa, osnovano je šest novih župa među kojima i ova na čakovečkom Jugu posvećena svetom Antunu. Tako je prije početka misnog slavlja župnik, fra Tomislav Božiček, pročitao dekret prvog varaždinskog biskupa, blagopokojnog mons. Marka Culeja, iz 1999. godine o osnivanju novih župa na području grada Čakovca.

Svetu misu je predslavio fra Dragutin Bedeničić, župnik Župe Svete obitelji u Osijeku, koji je bio župnik čakovečke Župe sv. Nikole u vrijeme nastanka novih župa, uključujući i onu sv. Antuna. U svojoj propovijedi fra Dragutin je podsjetio vjernike kako svi zajedno želimo Bogu izreći iskreno hvala na proteklih dvadeset godina.

- Na svakoj svetoj misi želimo zahvaliti Bogu što nam je poslao čovjeka, onoga koji nam je ostavio svoje znamenje da ga možemo razumjeti, slaviti i prihvatiti u njegovoj ljubavi prema nama ljudima. Tako možemo vidjeti gdje smo mi kao oni koji su prepoznali Gospodina i koji pokušavaju svojim životom živjeti Kristov život. Kristovi smo postali na krštenju, a tada, ne samo da nam je izbrisan Istočni grijeh, već smo primili osobitu milost i snagu Božje ljubavi, po kojoj smijemo i mi propovijedati i naviještati da je Isus Krist uistinu uskrsnuo i da takvog Isusa želimo nositi u ovoj novoj župi. Jesmo li u ovih dvadeset godina dovoljno na tome zahvaljivali Bogu? Želimo li da se širi i napreduje Kraljevstvo nebesko, kraljevstvo ljubavi, pravde i mira? - upitao je okupljene vjernike njihov bivši župnik.

Fra Dragutin se u nastavku propovijedi osvrnuo na Matejevo evanđelje koje govori o događaju kada je kralj Herod dao odrubiti glavu Ivanu Krstitelju, a sve na nagovor Herodijade i njezine kćeri koja je zaplesala pred kraljem.

- U ovome izvještaju možemo vidjeti na što sve majka upućuje svoje dijete. Možda bi čovjek rekao kako je Ivan iz gluposti izgubio glavu. Ali pitanje jest koliko smo mi u današnjem vremenu spremni biti taj Ivan Krstitelj. Svijetu više ne treba preteča Isusa Krista, ali koliko smo spremni žrtvovati svoj život za Isusa i za istinu. Koliko smo spremni ne pokolebati pred onima koji će nam svašta ponuditi? I to pred onima koji će radije ubiti nevina čovjeka kako ne bi pogazili svoju riječ. To je oholost. I zato kada se okupljamo kao zajednica vjernika, uvijek nam temelj treba biti Božja riječ. Ta Božja riječ nam je i danas ponuđena, razumljiva i na našem jeziku. Koliko ćemo tu Božju riječ pustiti u naše obitelji i u naš narod? Koliko smo da sada uistinu ostvarili da ta Božja riječ bude utjelovljena u našim životima u ovom vremenu u kojem živimo? Isus nas šalje u ovaj svijet i daje nam snage po svojoj ljubavi u svetim sakramentima - poručio je fra Dragutin Bedeničić.

Nakon euharistijskog slavlja u župnoj je crkvi upriličen dobrotvorni koncert za Međimursku udrugu za ranu intervenciju u djetinjstvu. Na koncertu su nastupili Evelin Novak, Pjevački zbor “Josip Vrhovski” Nedelišće te Komorni orkestar pod dirigentskom palicom Branimira Magdalenića. Inače, ako ste propustili koncert, ovu vrijednu udrugu možete pomoći i uplatom donacije na IBAN: HR 94 2360 0001 1022 7806 3.
 
Goran Damjanić