Od:
Do:

Župa sv. Antuna u Čakovcu na Malu Gospu proslavila 15 godina od posvete nove crkve

Župa sv. Antuna u Čakovcu na Malu Gospu proslavila 15 godina od posvete nove crkveČAKOVEC, 8. 9. 2017.
Župa svetog Antuna Padovanskoga Čakovec – Jug u petak 8. rujna, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznatijem pod nazivom Mala Gospa, proslavila je 15 godina od posvete nove župne crkve. Središnji događaj slavlja ove velike obljetnice za vjernike iz tog dijela Čakovca bila je svečana euharistija koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak u suslavlju s domaćim župnikom fra Tomislavom Božičekom, dekanom Čakovečkog dekanata vlč. Vladimirom Kolarićem te s još desetak svećenika Varaždinske biskupije. Prije početka svete mise okupljene je pozdravio domaći župnik koji je vjernike podsjetio na povijest župe i župne crkve. Varaždinski biskup potom je započeo misno slavlje. Čestitao je župljanima rođendan njihove crkve.

- 15 godina, to je još uvijek ono tinejdžersko doba, doba mladosti, ali kao što smo čuli, već se puno toga dogodilo u ovoj župi. Kada slavimo neki jubilej, kažemo Bogu hvala. No što zapravo znači kada mi kršćani slavimo jubileje? To znači da kažemo Bogu hvala. Sveti Ivan Pavao II. je, kada smo se 2000. godine pripremali za veliku godišnjicu Isusovog rođenja, rekao da je dobro slaviti jubileje i osvrnuti se na proteklo vrijeme. Ovaj jubilej slavimo na blagdan Male Gospe, blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Taj blagdan nam je posebno drag. Kada naše majke slave rođendan, to možda ne bude neka velika svečanost, ali djeca se nastoje okupiti oko majke i biti zajedno s njom u intimnoj obiteljskoj atmosferi. Tako i mi smo danas ovdje, okupljeni oko naše zajedničke majke Marije kojoj želimo čestitati rođendan. Njezina glavna zadaća je voditi nas, svoju djecu, do svoga sina Isusa čiju ćemo žrtvu, muku, smrt i uskrsnuće slaviti - kazao je biskup Mrzljak.

U homiliji čakovečkim vjernicima mons. Josip Mrzljak podsjetio je kako smo čitali u evanđelju rodoslovlje Isusa Krista, počevši od Abrahama, praoca naše vjere. Među tim ljudima bilo je i onih koji su bili pobožni, koji su se bojali Boga, ali bilo je i onih koji su odlazili od Boga i činili zlo, kazao je otac biskup.

- Time se želi pokazati kako u ljudskoj povijesti može biti raznih događanja, lutanja, priklanjanja nekim drugim bogovima. Središnji događaj u našoj povijesti je kada Bog ulazi u naš život i želi ostati s nama. On je s nama na razne načine, ali želimo izgraditi posebna mjesta na kojima ćemo se s njime susretati. Mogli bismo usporediti Mariju sa svakom crkvom. Marija je ljudima nosila Isusa, pokazala ga i darovala. Marija također želi biti ovdje. Marija nas poziva i okuplja da bismo mogli doći u Isusovu blizinu i kako bismo na poseban način mogli slušati Njegovu riječ. Možemo čitati Sveto pismo u svojim kućama, školama i obiteljima, ali crkva je jedno povlašteno mjesto u kojem je Božja riječ na poseban način objavljena kada se sabire zajednica i kada je Duh Sveti na poseban način prisutan. Sve je to potrebno da bismo se mogli pitati: “A što Božja riječ nama danas govori?” Da li je to samo stvar prošlosti? Ona je stara 2000 godina, ali ona je stalna i ne mijenja se. Božja riječ govori nam o Božjoj prisutnosti među nama i o tome kako je mi prihvaćamo i prepoznajemo ili možda neprepoznajemo. Božja riječ je svakome od nas danas upravljena - poručio je biskup Mrzljak.

Podsjetimo, 8. rujna 2002. godine prvi varaždinski biskup Marko Culej svečano je obavio obred posvećenja dovršene crkve svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu, a današnja sveta misa bila je prilika, između ostaloga, da se zahvali svim donatorima i graditeljima crkve, župljanima, Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda, Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i mnogim anonimnim donatorima i graditeljima što ova velebna građevina na čakovečkom jugu danas ponosno stoji.
Goran Damjanić